Mergi direct la conținut »
Patronul unei firme de tranzacții cu bitcoin din Cluj va fi extrădat în Statele Unite. Vlad Călin Nistor e acuzat de implicare în înșelăciuni
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Patronul unei firme de tranzacții cu bitcoin din Cluj va fi extrădat în Statele Unite. Vlad Călin Nistor e acuzat de implicare în înșelăciuni

Patronul unei firme de tranzacții cu bitcoin din Cluj va fi extrădat în Statele Unite. Vlad Călin Nistor e acuzat de implicare în înșelăciuni

Patronul firmei de tranzacții cu monedă virtuală CoinFlux, Vlad Călin Nistor, va fi extrădat în Statele Unite. Asta au hotărât magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție care a confirmat decizia instanței ierarhic inferioare. Astfel, Instanța Supremă a dispus predarea lui Nistor către autoritățile americane, în stare de arest.

Potrivit autorităților americane, Vlad Cătălin Nistor este acuzat de implicare în mai multe înșelăciuni comise de o grupare de români în Statele Unite.

Ca patron al firmei clujene CoinFlux, Nistor i-ar fi ajutat pe români să „spele” sumele obținute din infracțiuni. Gruparea transforma sumele de bani obținute prin înșelăciune în bitcoin, o monedă virtuală nerecunoscută de sistemul bancar, însă cu putere de cumpărare pe Internet, notează Mediafax.

Ulterior, membrii grupării apelau la firma lui Nistor pentru a schimba banii virtuali în monedă fiduciară, notează sursa citată. Detalii despre modul de operare al grupării au fost făcute publice la dosar prin intermediul unei note emise de un agent al Secret Service.

„Respinge, ca nefondată, contestaţia formulată de persoana extrădabilă Nistor Vlad Călin împotriva sentinţei penale nr. 290/F din data de 20 decembrie 2018 pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti, Secţia a II-a penală. (…) Definitivă”, se arată în decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Vlad Nistor, fondatorul CoinFlux, o firmă de tranzacţii cu bitcoin din Cluj, este acuzat că ar fi ajutat cu bună știință o grupare pentru a spăla bani proveniți din înșelăciuni comise pe teritoriul Statelor Unite.

În schimb, avocatul lui Vlad Nistor, Anatol Pânzaru, a declarat, pe 20 decembrie 2018, la Curtea de Apel București că nu sunt îndeplinite condițiile prevăzute în tratatul de cooperare judiciară dintre România și Statele Unite.

Un cioban de 19 ani s-a întâlnit cu o ursoaică cu doi pui.  Gestul care i-a salvat viața
Recomandări

Un cioban de 19 ani s-a întâlnit cu o ursoaică cu doi pui. Gestul care i-a salvat viața

Apărătorul românului susține că un agent al Secret Service ar fi depus la dosar o notă în care este descrisă activitatea unui grup de români care ar fi comis mai multe înşelăciuni în SUA.

Potrivit Mediafax, sumele în dolari, obținute prin înșelăciuni, ar fi fost schimbate în monedă virtuală bitcoin, iar, ulterior, cu ajutorul firmei lui Vlad Nistor, înapoi în monedă fiduciară.

Avocatul lui Nistor susține că patronul firmei clujene nu ar fi avut de unde să știe că banii – reali sau virtuali – provin din comiterea unor infracţiuni.

„Singurul act relevant este acest e-mail trimis de un agent special al Secret Service în care se arată că domnul Vlad Nistor a schimbat monedă bitcoin în monedă fiduciară şi că ar fi ştiut că (n.r. – sumele) provin din infracţiuni. Dar el cu asta se ocupă, cu schimb de monedă, la fel ca un exchange sau o bancă. (…) Dacă este vorba despre constituire de grup infracţional organizat, infracţiunile trebuiau să fie comise undeva, iar conform acuzaţiilor au fost comise în România. Aceşti cetăţeni români s-au gândit să comită infracţiuni, dar pe teritoriul SUA, fără implicarea clientului nostru. Sumele de bani în dolari erau transformate în criptomonedă, apoi alte persoane obţineau schimbarea acestor criptomonede cu ajutorul lui Vlad Nistor. Numai că la acel moment spălarea de bani se realizase deja prin schimbarea dolarilor în criptomonede”, a declarat avocatul în faţa instanţei.

Astfel, avocatul a solicitat respingerea cererii de extrădare a lui Vlad Nistor pe motiv că infracțiunile descrise de autoritățile americane nu au corespondent în legislația românească, aceasta fiind o condiție prevăzută în tratatul semnat între România și Statele Unite.

Vlad Nistor a precizat că timp de şapte ani a lucrat în domeniul financiar, apoi a deschis o firmă specializată în schimb de monede virtuale, prin intermediul căreia a efectuat peste 200.000 de tranzacţii.

Calvarul unei familii din București după ce și-au dat în chirie apartamentul unei agenții imobiliare
Recomandări

Calvarul unei familii din București după ce și-au dat în chirie apartamentul unei agenții imobiliare

CoinFlux este o platformă online de tranzacţionare a monedelor digitale care funcţionează precum o casă de schimb valutar. Potrivit informaţiilor de pe site-ul platformei, CoinFlux a fost fondată în anul 2015, în Cluj, şi de la acel moment şi până în prezent, au fost tranzacţionate peste 200 de milioane de euro în monede digitale. Platforma are o cifră de afaceri de peste 3 milioane de euro şi a realizat, anul trecut, peste 30.000 de tranzacţii.

sursă foto: stiridecluj.ro


Citește și Era 5G începe în 2019. Primele smartphone-uri și rețele vor fi lansate în acest an, România abia organizează licitația


 

Close
Închide
  Close