Potrivit anchetatorilor, faptele de care sunt acuzate cele cinci persoane au avut loc în perioada februarie – aprilie 2020 și au fost semnalate la începutul pandemiei de Covid de persoane nemulțumite că li se solicită bani de către angajații de la Anatomie Patologică din cadrul Spitalului Județean Suceava.
Cele mai multe acuzații o vizează pe o autopsieră, care a fost plasată sub control judiciar, dar care între timp s-a pensionat. Potrivit Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, aceasta este acuzată de comiterea a 36 de infracţiuni de luare de mită.
Aceasta este acuzată că a primit de la 36 de aparținători ai persoanelor decedate sume de bani cuprinse între 20 și 350 de lei, dar și alte bunuri. Ea mai este acuzată că la data de 4 aprilie 2020 şi-a însuşit suma de 600 de lei de la o persoană decedată, bani pe care ar fi trebuit să îi dea rudei care urma să ridice bunurile acesteia.
Un alt autopsier din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava a fost trimis în judecată pentru şapte infracţiuni de luare de mită. El este acuzat că în perioada martie-aprilie 2020 a pretins şi primit de la aparţinători ai persoanelor decedate sume cuprinse între 50 şi 200 de lei.
Procurorii au mai trimis în judecată o femeie autopsier în cadrul unităţii medicale pentru luare de mită pentru că la data de 14 martie 2020 a primit, împreună cu bărbatul respectiv, suma de 150 de lei de la fiul unei persoane decedate.
Ea a solicitat banii pentru „îndeplinirea atribuţiilor de serviciu legate de manipularea, pregătirea şi eliberarea trupului acesteia, respectiv pentru serviciile prestate de îmbălsămare, spălare, îmbrăcare, cosmetizare, efectuarea procedurii de identificare şi predare a cadavrului”.
O altă angajată a Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava ca autopsier a fost trimisă, de asemenea, în judecată de procurori.
„În sarcina acesteia s-a reţinut că la data de 24 martie 2020, în calitate de autopsier în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Sf. Ioan cel Nou Suceava, a pretins sume de bani de la fiul unei persoane decedate, în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor de serviciu legate de manipularea, pregătirea şi eliberarea trupului acesteia, primind suma de 100 de lei pentru serviciile prestate de pulverizare produse biocide (formolizare), efectuarea procedurii de identificare şi predarea cadavrului”, au transmis procurorii.
Fapte similare ar fi comis și îngrijitoarea care a colaborat cu cei patru autopsieri ai Spitalului Județean Suceava.
În afara autopsierei plasate sub control judiciar, toate celelalte patru persoane își desfășoară în continuare activitatea în spital până la o soluție finală a instanțelor de judecată.
Cauza a fost instrumentată de un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, cu sprijinul unor lucrători de poliție judiciară din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, al unor subunități de poliție de pe raza județului Suceava, precum și din cadrul Direcției Generale Anticorupție-Serviciul Județean Suceava.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro