„Nu se poate comunica cu cei patru, dar apelanta care a sunat la 112 în această seară şi care a ţinut legătura cu un aparţinător al celor patru ne-a transmis că una dintre persoane nu mai comunică, iar ceilalţi se plâng că le e foarte frig şi imploră să fie ajutaţi”, a transmis miercuri seară, Dan Benga, directorul Serviciului Public Judeţean (SPJ) Salvamont Maramureş.
Cele patru persoane au fost identificate pe munte la o altitudine de 1.600 de metri, unde stratul de zăpadă a ajuns la 80 de centimetri, iar traseul până în locul în care au fost confirmate telefonic de apelantă coordonatele celor patru este de aproximativ 7-8 ore de mers.
„Echipa de prim răspuns a SPJ Salvamont Maramureş, formată din şase salvatori montani echipaţi pentru condiţii de iarnă, s-a deplasat cu autospeciala din dotare până unde este acces, urmând ca ulterior să pornească pe munte pe un traseu extrem de dificil şi ca relief, şi ca timp de parcurs”, a precizat Dan Benga.
Din păcate, în zonă, din cauza reliefului, nu există deloc semnal telefonic, iar stațiile din dotarea salvatorilor montani au un semnal slab, arată Salvamont Maramureș.
După câteva ore, operațiunea de salvare a fost finalizată, echipa montană ajungând la locul în care se aflau blocate cele patru persoane. Doar trei dintre ele au reușit să fie salvate, a patra persoană, aflată în șoc hipotermic sever, a decedat.
„S-au efectuat inclusiv manevre de resuscitare, dar, din păcate, nu a răspuns manevrelor. Acesta fost predat echipajelor medicale venite în sprijin”, a spus Dan Benga.
În operaţiunea de salvare au fost implicaţi 6 poliţişti de frontieră, 6 salvatori montani şi o echipă de voluntari.
FOTO: Salvamont Maramureș – Facebook
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro