Din 23 decembrie 2024, data la care a fost instalat Guvernul Ciolacu 2, SGG-ul coordonat de vicepremierul Marian Neacșu, fost secretar general al Guvernului între 2021-2023, specialist în furaje și condamnat în 2016 la șase luni de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese, a atribuit două contracte și a făcut plăți în alte două mai vechi.
Pentru bilete de avion, formare și dezvoltare profesională, servicii de imprimare sau achiziții de software, SGG a cheltuit peste 20 de milioane de lei în doar câteva luni.
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2025/05/guvernul-ciolacu-2-scaled-1-1024x683.jpg)
Cuprins:
75 de deplasări în străinătate
În septembrie 2024, a fost atribuit un acord-cadru, în valoare de 2.754.000 de lei, pentru „Achiziţia de servicii de transport aerian ocazional de pasageri, pe curse externe (internaționale) și servicii conexe pe o perioadă de 36 de luni, necesare deplasării în alte țări a personalului din cadrul Secretariatului General al Guvernului în îndeplinirea atribuțiilor de serviciu ce le revin.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_a17561bdb52e685712bcc4e760afaedf.jpg)
Se pot achiziționa și servicii conexe (servicii de asigurări rezervări și emitere bilete de tren/autocar/autobuz pe curse internaționale, servicii de rezervări hoteliere, servicii de rezervări polițe de asigurare de sănătate)”.
Se mai precizează că „pe durata întregului acord-cadru, pentru servicii de transport aerian ocazional de pasageri, se estimează achiziționarea unui număr de minimum 100 de bilete și maximum 10.000 de bilete. Pentru un singur contract subsecvent dintre cele care urmează să fie atribuite pe durata acordului-cadru, pentru servicii de transport aerian ocazional de pasageri se estimează achiziționarea unui număr minim de un bilet și maxim 50 de bilete”.
Mai precis, dacă personalului SGG i se năzare să zboare doar în Austrialia sau Buenos Aires, probabil că le ajung banii de 100 de bilete. Dar dacă vor să vadă Sofia sau Chișinău o pot face și de zece mii de ori.
Firmele câștigătoare sunt deja bine-cunoscute, fiind conectate la astfel de contracte de ani buni cu mai toate instituțiile statului: Danco Pro Communication SRL, Compania Națională de Transporturi Aeriene Române TAROM, Weco TMC, Olimpic Internațional Turism, Travel Time D&R SRL, Round The World Travel, Expert Multiservices Impex SRL și BBook Bed and Breakfast SRL.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_1d10507cf469a7542e65b70ef7cdefa0.jpg)
Majoritatea acestor firme sunt în topul celor mai mari agenții de turism, deși nu prea a auzit nimeni de ele. Poziția lor este dată de contractele cu statul, care contribuie semnificativ la ridicarea cifrei de afaceri.
Până acum, SGG a cheltuit 213.645 de lei prin 45 de contracte pentru deplasări la Paris (38 de bilete), Geneva (5), Veneția (1), Luxembourg (1), Bruxelles (6), Chișinău (2), München (2), Atena (2), Frankfurt/Paris (1), Amsterdam (1), Baku (4), Madeira (1), Varșovia (2), Milano (5), Poznan (1), Viena (2) și Geneva/Zürich (1). Dintre toate aceste destinații, puține sunt cele care ar putea să aibă cu adevărat legături cu activitatea SGG.
Cifre de afaceri de sute de milioane de lei
Danco Pro Communication SRL este o agenție de turism care există din anul 1997 și este deținută de soții Daniela și Daniel Cornel Rodea. Deși nu este prea cunoscută publicului larg, anul trecut a avut o cifră de afaceri de aproape 68 de milioane lei și un profit de peste 3,5 milioane de lei. Sute de contracte cu instituții și companii de stat au adus în vistieria Danco Pro Communication zeci de milioane de euro.
Printre clienții acesteia nu se află doar federații sportive sau ministere, ci și SPP, IGPR sau SRI.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_3743d72aad5ce83aa412feaa8254fe77.webp)
Daniel Cornel Rodea este sau a fost asociat cu nume celebre cum ar fi Bogdan Rotta (cumnatul fostului director al SRI, George Maior) sau fostul deputat PSD Ristea Priboi (fost ofițer al Serviciului de Informații Externe din perioada comunistă).
Fostul colonel SRI Daniel Dragomir dezvăluia că Danco Pro Communication este una dintre firmele protejate.
Weco TMC este o altă firmă cu sute de contracte cu statul pe care le împarte, în mod frățește, cu Danco Pro Communication. Înființată în anul 1994 și deținută de Florin Cristinel Țâncu și firma daneză Weco – Travel CEE A/S, Weco TMC a avut anul trecut o incredibilă cifră de afaceri de aproape 122 de milioane de lei și un profit de 2,7 milioane de lei. În 2021, Florin Cristinel Țâncu a prins chiar un loc în CA al Companiei Naționale Aeroporturi București.
Țâncu are mai multe afaceri, dar singura persoană mai cunoscută cu care a fost asociat este Radu Mustățea, condamnat, în 2021, într-o primă instanță, la 4 ani și opt luni de închisoare pentru delapidare, iar în 2017 la doi ani și șapte luni în dosarul ASF-Carpatica.
Asociați cu un evazionist
Și Olimpic International Turism SRL este o companie veche de turism, din 1994, care a ajuns ca în 2023 să aibă un rulaj de peste 44,5 milioane de lei și un profit de 1,33 de milioane de lei. Și asta, în primul rând, datorită mărinimiei statului român, care i-a oferit sute de contracte.
Soții Mihaela Ecaterina și George Sorin Nicolescu sunt patronii Olimpic International Turism, care a apărut acum câțiva ani într-un raport al Curții de Conturi. Ministrul economiei de atunci, Claudiu Năsui, se plângea că firma familiei Nicolescu este nelipsită la contractele cu ministerul și că este unul din principalii câștigători de contracte de intermediere pentru târgurile internaționale, care nu erau altceva decât „vacanțe de lux pe bani publici”.
George Sorin Nicolescu este vicepreședinte al Asociației Oamenilor de Afaceri din România și a fost vicepreședinte al Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București și al Asociației Naționale a Exportatorilor şi Importatorilor din România.
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2025/05/george-sorin-nicolescu--foto-ccib-ro-899x1024.jpeg)
Un loc de neuitat al lui Nicolescu a fost, până în 2005, în CA al defunctei City Insurance SA.
Travel Time D&R SRL este o altă firmă care, susținută de statul român prin contracte, se menține în clasamentul agențiilor de turism. Așa a reușit ca în 2023 să aibă o cifră de afaceri de 122 de milioane de lei și un profit de aproape șapte.
Asociații firmei, Valeriu Andrei Ștefan și Gabriel Mandache, au reușit ca, doar în acest an, Travel Time D&R SRL să fie implicată în 38 de contracte cu statul în valoare de milioane de lei, conform SEAP. Pe lângă SGG, printre clienți sunt instituții importante ca Ministerul Justiției, STS, Autoritatea Vamală Română, SPP, MAI, Poliția de Frontieră, Administrația Prezidențială, Ministerul Finanțelor, DGPI, Ministerul Transporturilor etc.
Cei doi asociați s-au implicat în multe businessuri, chiar și în agricultură, dar cea mai interesantă este asocierea lui Valeriu Andrei Ștefan cu egipteanul Yașhar Hassan Abbas Helmy, în perioada 2013-2021, în firma World Global Consult SRL.
În 2016, procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București l-au trimis în judecată pe Yașhar Hassan Abbas Helmy pentru evaziune fiscală.
Asociații Round The World Travel sunt Bogdan Radu Vasile Baltac (fiul lui Vasile Mihai Baltac, pionier al informaticii și lider în domeniul IT, fost demnitar comunist în Ministerul Industriei și apoi, după ’90, adjunct de ministru și secretar de stat la Industrii, implicat în afacerea MegaPower, fondator al grupului de firme SoftNet și NovaTech) și Carmen Elena Baltac (fost economist la BNR).
Firma a avut în 2023 un profit de doar 234.000 de lei, dar a beneficiat și de mult mai puține contracte cu statul, comparativ cu celelalte firme.
Și Expert Multiservices Imprex SRL este o firmă care nu se bucură de cea mai mare atenție din partea statului. Anul acesta este implicată în doar patru contracte în care se înghesuie cu alte firme să ofere servicii de transport aerian pentru SGG, MAI, Autoritatea Vamală și Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. Asta se reflectă și în cifra de afaceri care nu ajunge la 3 milioane de lei, iar profitul depășește cu puțin 30.000 de lei.
BBook Bed and Breakfast SRL este o altă agenție care de ani buni beneficiază de contracte cu instituțiile de stat pentru transport aerian. Asociații firmei, Rodica Cerasela Angelescu și Mihail Emanuel Lăcătuș, mai sunt parteneri în Medigo Center SRL și CMC Urban Hub SRL (ultima fiind și ea doldora de contracte cu statul). Doamna Angelescu, fostă Rusu, a fost asociată în mai multe afaceri, iar în perioada 2004-2006, a fost împuternicită la Proodeftiki SA Grecia Sucursala București, firmă cunoscută pentru neseriozitatea din contractele pentru reabilitarea mai multor șosele.
Formare și dezvoltare profesională pentru toată lumea
Cea mai mare cheltuială a demarat în ianuarie acest an, când SGG a atribuit opt contracte, în valoare totală de 8.542.724,79 de lei, pentru „achiziție servicii de formare și dezvoltare profesională continuă pentru formarea și calificarea unui număr de 2.000 de experți în dezvoltare durabilă, cod COR 242232 (instruire, testare și certificare), componentă în cadrul Țintei 415 din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) în opt loturi regionale”.
Fiecărei regiuni i s-a alocat o sumă și o asociere de prestatori. De regiunile Centru, Nord-Vest, Nord-Est, Vest și Sud-Vest Oltenia se ocupă firmele SMART Integration și Goldbach Consulting și Universitatea din București contra sumei totale de 5.384.322,39 de lei; regiunii Sud-Est i s-a alocat suma de 1.009.584 de lei pe care a primit-o Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați și Academia de Studii Economice; iar pentru regiunile Sud-Muntenia și București-Ilfov, contractele au fost adjudecate de firma Ascendis Consulting SRL și Universitatea București pentru suma de 2.148.818,4 lei.
Pe lângă universitățile care sunt luate ca partenere pentru obținerea sigură a contractelor, ies în evidență firmele deja vedetă în absorbția fondurilor publice: SMART Integration SRL, Goldbach Consulting SRL și Ascendis Consulting SRL.
Smart Integration SRL și Goldbach Consulting SRL sunt controlate de Florentin Claudiu Avădanei, care a creat un hățiș de vreo 40 de firme, dintre care multe trăiesc bine de pe urma contractelor publice.
Businessurile lui Avădanei sunt foarte diversificate. De la dezvoltare imobiliară și turism la producția de energie electrică și consultanță sau exploatare forestieră și prelucrarea lemnului. Denumirile societăților comerciale se învârt, de obicei, în jurul cuvintelor Goldbach, K2, Retail Center sau Solar Energy.
Printre evaluatorii Smart Integration s-a numărat și Alfred Bulai, profesorul de la SNSPA acuzat de hărțuire sexuală.
Ascendis Consulting este una dintre cele mai vechi și cunoscute companii de consultanță și training. A fost fondată în anul 1997 (s-a numit, până în 2005, Gemini Consult) de Roxana și Adrian Stanciu și Constantin Dumitrescu, persoane celebre în lumea consultanților.
După câteva schimbări, firma este deținută acum de Florin Viorel Rădulescu, Andrei Eugen Goșu, Sorin Adrian Păun și Marius Octavian Opriș.
De-a lungul timpului, noii asociați au oferit servicii de formare profesională pentru mai toate instituțiile statului, băgându-și în portofoliu sute de contracte.
Ascendis Consulting este implicată în mai multe start-upuri și și-a extins aria de activitate și în Republica Moldova.
În 2023, la o cifră de afaceri de 45 de milioane de lei, Ascendis Consulting a avut un profit de 8,5 milioane de lei.
Șapte milioane pentru a umple dosarul cu șină
În epoca digitalizării, SGG a cheltuit 7.120.080 de lei pentru „servicii de imprimare/scanare pentru o perioadă de 48 de luni”. Contractul, care este în desfășurare, a fost semnat în iulie 2024 și câștigat de firma 2M Digital SRL.
Până acum a fost plătită, pentru a avea SGG ce pune în dosarele cu șină, suma de peste 2,5 milioane de lei.
2M Digital este una dintre primele companii de pe piața de servicii și soluții de imprimare din România. Firma a fost fondată în 1999 de Gheorghe Codreanu, iar în 2023 i s-a alăturat și Bogdan Sava.
2M Digital are contracte cu statul încă de la înființare, iar pe lângă SGG, clienții 2M Digital sunt Camera Deputaților, IGPR, MAI, MApN, CSM, Senatul României și multe alte instituții, care în loc să se digitalizeze, continuă să plimbe hârtiile de colo-colo.
În 2023, firma a avut un profit de 567.000 de lei la o cifră de afaceri de nouă milioane de lei.
În decembrie 2024, SGG a achiziționat „pachete software pentru rețele” în valoare de 2.572.502 lei de la firma Seth Dynamics, fondată de Mihai Emanuel Dănilă în anul 2019.
La o cifră de afaceri de trei milioane de lei, în 2023, societatea comercială a obținut un profit de nici 90.000 de lei cu doi angajați.
Dănilă mai este asociat în Primecenter Solution SRL, firmă fondată în 2023 și care a avut și ea mai multe contracte publice prin care a livrat unor instituții de stat produse hardware. Aici este asociat cu Alexandru Ovidiu Duțescu (angajat ANAF până acum trei ani) și Valentin Ionuț Sut.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/280_5037798a68d9c87004648d2e45b7e1c9.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/280_ec619b7effb70ca7728c0dd91344db17.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/280_bedd4be0393088e46cced535106fddfb.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/280_2bfe52063f17379bcdc742dfbcacc18c.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/280_0a761f1e60c41b52967d3d0212739f80.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/280_90d890dfdd40eb48db4a76462651ce95.jpg)
:quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/276_e7324fa3e5aa0f38cb052f7289b8c115.png)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/206_0e6ba785fa54fd76526d530b9ab2e4c6.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/253_453b90e933ca03894ac28209b747c060.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/43_4766db50a7d885900d272b123dd5c054.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/281_cc7bdecf4b1aa6c43ef342a2d4ed061f.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/153_d2b71152b51ea46aa735217d28841a5b.webp)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/233_8c688642b120dfed3a4e06a2005f6198.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/115_e70dcd5f3717b35bc290066cf7e5e726.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/197_aa2aec30fc1061c9f5d62a6c1d1659db.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/172_4b58b2ade062168649b669a84b779f82.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/172_c8ec512b0623550765e8269faa4e47ce.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/16_b62a7d008b4f17e816daf3c4284d4c1d.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/275_9a7889c650165b0be611a1065450b98c.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/274_1309ad836f2511cdbfad2c8078752fcf.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/274_500b66dc01107d68915ca3c6d59b1a11.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/275_459241b55b06c0aea699beabb5e8102e.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/16_d98f7bd7486c98e594de90579906ac06.jpg)
Politic
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/254_86c570869973ed7a88fdcc6b9ca85b75.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/206_8fd56cf5d9a099d12af859737b26c661.jpg)
:quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/255_39e32c41a3d6e31690385ac2c32284b3.png)
Moravurinoi 17.05.2025, 17:46
Din cate se vede treaba PSD nu isi declara sustinerea fata de nimeni, sta ca o coada de topor la pânda, poate poate iese AUR, ca stie ca se poate "lucra" cu ei, pun de o majoritate ceva, doar au pus si ei osul pentru tronul Huliganului. Traiasca tovarasul huligan
Toni2 17.05.2025, 14:07
Cum e posibil sa pui secretar general un condamnat penal chiar daca cu suspendare, tot condamnat este, numai ciilacuboutea face așa ceva, la fel și afacerea cu firma soțului Laura Vicol , Vladimir ciorbă ale lui Colacu și grindeanu care au făcut afaceri dubioase cu firma acestuia.
Mihai111 17.05.2025, 12:43
E ok. Votăm Nicușor, votăm PSD! E drumul european! Suntem progresiști, noi nu suntem “pleavă” și “șef de galerie”. România să rămână pe același drum!
Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.