În orașul ucrainean estic Lisiciansk, Maksim Katerinin, un localnic furios, le arată ziariștilor un obuz de artilerie înfipt în pământ.

Acestea sunt muniții ucrainene, spune el. Și tot artileria ucraineană a fost cea care i-a lovit casa cu o zi înainte și i-a ucis mama și tatăl vitreg. „Nu rușii ne lovesc pe noi!”, spune Katerinin, „Ucraina ne bombardează!”.

Dar acest lucru este aproape imposibil, scrie New York Times. Nu existau soldați ruși pe care ucrainenii să îi bombardeze în orașul Lisiciansk și era clar că proiectilele veniseră din direcția Severodonețk, un oraș vecin, acum în mare parte controlat de forțele rusești.

Că localnicul este convins însă de acest lucru și că vecinii săi îl aprobă este un semn al faptului că rușii au în mod clar un punct de sprijin aici – unul psihologic.

„Îl voi ruga pe unchiul Putin să lanseze o rachetă acolo de unde aceste creaturi și-au lansat proiectilele”, spune, prin urmare, Katerinin, stând lângă mormintele mamei și tatălui său vitreg, aflate în curtea din spate a casei.

„Propaganda preia controlul asupra realității tale”

Nu a fost întotdeauna așa în Lisiciansk, un oraș industrial care înainte de război avea o populație de 100.000 de locuitori. Acum, localitatea este izolată de cea mai mare parte a lumii, oamenii nu au telefonie mobilă, nu primesc pensiile și sunt ținta bombardamentelor rusești din ce în ce mai intense.

Harta mondială a dreptului la avort. Foreign Policy: Decizia Curții Supreme plasează SUA mai aproape de Iran, Coreea de Nord și Rusia
Recomandări
Harta mondială a dreptului la avort. Foreign Policy: Decizia Curții Supreme plasează SUA mai aproape de Iran, Coreea de Nord și Rusia

Pe fondul temerilor și al incertitudinii, unii locuitori au devenit vulnerabili la propaganda rusă sau chiar s-au apucat ei înșiși să o răspândească.

Ei pot asculta posturile de radio și pot viziona canale de televiziune proruse atunci când generatorul de curent le permite. Având în vedere proximitatea Lisicianskului față de Rusia, aceste canale par să aibă o influență mai puternică decât cele ucrainene, în unele cartiere.

„Când ești lovit cu același mesaj, te îneci în el”, explică Nina Hrușceva, profesoară de afaceri internaționale la New School din New York, care predă un curs despre politica propagandei. „După o vreme, nu mai știi care este adevărul. Mesajul preia controlul asupra realității tale”, spune ea.

Ideea că armata ucraineană își bombardează propriul popor a fost un mesaj des repetat pe canalele de dezinformare proruse de la începutul invaziei Moscovei, în februarie.

Pe lângă faptul că a semănat îndoieli în rândul ucrainenilor, cu privire la propriul guvern și armată, propaganda a permis Kremlinului să evite să dea socoteală, atunci când a venit vorba despre victimele civile ale atacurilor.

Dezvăluirile Simonei Halep, înainte de turneul de la Wimbledon: „Le-am spus celor din familie că renunț”
Recomandări
Dezvăluirile Simonei Halep, înainte de turneul de la Wimbledon: „Le-am spus celor din familie că renunț”

Ieșiți recent să distribuie ajutoare, mai mulți ofițeri de poliție ucraineni au fost abordați de o femeie în vârstă care i-a întrebat: „Băieți, când veți înceta să mai trageți în noi?”, lăsându-i cu gura căscată.

O strategie veche

Propaganda a fost o armă de război în Ucraina încă din 2014, când separatiștii susținuți de Rusia au format două republici separatiste în regiunea Donbas.

Turnurile de televiziune și de radio difuzează în mod constant propagandă antiucraineană și dezinformare rusă. Cei care se aflau în raza lor de emisie au fost inundați de informații care prezentau o realitate alternativă, ce s-a impus încet, în ciuda eforturilor ucrainene.

„Mai întâi au tăiat orice conținut ucrainean, iar apoi au umplut acest gol cu dezinformare rusă”, spune Evhen Fedcenko, redactor-șef al StopFake, o organizație non-profit care demontează dezinformarea rusă și director al Școlii de jurnalism Mohila din Kiev.

„Aceasta a fost abordarea lor de ani buni și nu au schimbat manualul”, adaugă expertul.

Dar acum, odată cu schimbarea liniilor de front ale războiului, pe măsură ce Rusia avansează în Donbas, propaganda transmisă în orașe și localități precum Lisiciansk a căpătat o nouă intensitate și, evident, o relevanță sporită.

Medvedev vorbește despre „crearea noii Românii Mari” și amenință România și Moldova. „Consecințele pot fi mult mai puțin amuzante”
Recomandări
Medvedev vorbește despre „crearea noii Românii Mari” și amenință România și Moldova. „Consecințele pot fi mult mai puțin amuzante”

Foarte puțini locuitori au acces la internet prin satelit, așa că mulți oameni sunt lipiți de aparatele de radio cu baterii sau de radioul din mașina lor.

„Nu trebuie decât să pornești radioul sau telefonul pentru a auzi emisiunile radio rusești de aici”, spune Serghei Kozacenko, un ofițer de poliție din Severodonețk care s-a mutat în Lisiciansk din cauza luptelor.

„Salvați-vă viețile”

O astfel de emisiune, de la postul prorus Radio Victory, este disponibilă pe radio FM pentru forțele ucrainene și civilii din Lisiciansk și pentru trupele aflate pe linia frontului. Vocea feminină monotonă pare aproape liniștitoare, în ciuda mesajelor amenințătoare pe care le transmite.

„Cercul se va închide foarte curând în zona Siversk”, spune vocea, referindu-se la regiunea din jurul orașelor Lisiciansk și Severodonețk, încercuită, pe măsură ce rușii avansează dinspre nord și sud-est.

„Statul dumneavoastră Major este distrus. Comandanții tăi au fugit și și-au abandonat subordonații. Zelenski v-a trădat, de asemenea”, continuă vocea, invocând numele președintelui Ucrainei.

„Ajutorul nu va veni”, continuă mesajul. „Dacă veți continua să opuneți rezistență, veți muri. Singura modalitate de a supraviețui este să fugiți sau să vă predați. Salvați-vă viețile”, mai spune vocea.

Emisiunea, care vizează în mod clar forțele ucrainene de pe linia frontului, pare să-i fi convins pe unii civili din Lisiciansk.

„Guvernul vostru de la Kiev a renunțat la noi”, a strigat o femeie în vârstă către un grup de voluntari care livrau ajutoare la un adăpost, săptămâna trecută. De altfel, localnicii nu le-au permis voluntarilor să intre.

Faptul că locuitorii au înclinații pro-Rusia în această zonă nu este ilogic. Mulți oameni au membri de familie în Rusia, iar orașele sunt aproape de granița cu Rusia și oamenii de acolo vorbesc predominant limba rusă.

Ei contrastează însă cu milioanele de ucraineni din majoritatea regiunilor țării, care sunt indignați de invazia declanșată de Putin și sunt furioși inclusiv din cauza civililor din Rusia, unii dintre ei membri ai familiei, care închid ochii la ce se întâmplă.

Autoritățile locale din Lisiciansk cred că în oraș au rămas în jur de 30.000-40.000 de locuitori. În Severodonețk, care avea o populație de 160.000 de locuitori înainte de război, doar aproximativ 10.000 de persoane au rămas, spun autoritățile de acolo, în ciuda luptelor brutale care se desfășoară pentru fiecare stradă.

Oficialii ucraineni din oraș îi numesc în mod informal pe cei care au ales să rămână „jduni”, sau „cei care așteaptă”.

„Aceștia sunt cei care îi așteaptă pe ruși acolo”, spune Kozacenko, ofițerul de poliție. „Îi îmbrățișează și le spun: «Dragii noștri, v-am așteptat, am fost abuzați aici»”, explică el.

Kremlinul mizează pe faptul că ucrainenii s-au săturat de război

Totuși, deși unii locuitori i-ar putea întâmpina cu bucurie pe ruși, mulți alții nu au putut evacua zona pentru că nu au bani, au membri de familie vârstnici sau cu dizabilități ori pur și simplu pentru că se tem că își vor pierde casele.

Galina Gubarieva, o femeie de 63 de ani, a refuzat să părăsească Lisiciansk, în ciuda bombardamentelor neîncetate și a apropierii rușilor, pe care îi disprețuiește în mod deschis.

Ea are acum grijă de ferma vecinului ei, pe lângă propria gospodărie. Dar refuză să tolereze discursul concetățenilor care au ajuns să creadă propaganda rusă.

„Câteodată, o femeie zice niște minciuni și nu pot să le suport”, spune Gubarieva. „«Oh, sunt forțe rusești care vin aici de la fabrica de sticlă din Lisiciansk. Oh, să vină mai repede!». Iar eu spun: «Ești nebună?»”. „Sunt mulți oameni ca aceștia printre vecinii mei”, se plânge Gubarieva.

Unii locuitori din Lisiciansk nu mai pledează pentru niciuna dintre părți, supărați de comportamentul combatanților, chiar și de cel al ucrainenilor. În schimb, ei așteaptă ca războiul să se încheie, indiferent de învingător.

„Acesta este un război de uzură”, spune Hrușcheva, profesoară din SUA. „Nu doar din punct de vedere militar, dar Kremlinul mizează pe oboseală, inclusiv pe faptul că ucrainenii s-au săturat de război”, explică ea.

Este cazul lui Mihailo, un localnic care a servit în armata sovietică cu zeci de ani în urmă și a cărui mașină a fost furată, spune el, de cinci soldați ucraineni care au părăsit recent Severodonețk.

Atât polițiștii municipali, cât și cei militari au confirmat pentru The New York Times că unele trupe ucrainene au jefuit garaje din Lisiciansk și au rechiziționat vehicule private pentru a le folosi ca transport personal pe front.

„Au intrat în curte, au spart zăvorul, au smuls încuietorile și apoi au scos mașina. Și asta e tot”, spune Mihailo, care a refuzat să își dezvăluie numele de familie.

Mașina, a spus el, era folosită pentru a o ajuta pe mama sa bolnavă, în vârstă de 87 de ani, să se deplaseze prin oraș.

„Nu-mi amintesc ca un astfel de război să fi avut loc vreodată”, mai spune el, „obișnuiam să ne luptăm cu inamicul, dar nu cu populația civilă”.

Urmărește-ne pe Google News
Discursul prin care David Popovici i-a cucerit pe maghiari. Ce a spus despre Ungaria într-un interviu
GSP.RO
Discursul prin care David Popovici i-a cucerit pe maghiari. Ce a spus despre Ungaria într-un interviu
Rusia, ANUNȚ HALUCINANT! Țara URIAȘĂ pe care o s-o atace prima dată: 'Direct la...'
Playtech.ro
Rusia, ANUNȚ HALUCINANT! Țara URIAȘĂ pe care o s-o atace prima dată: 'Direct la...'
Trei fraţi din Timiş, bătuţi, violaţi şi obligaţi de asistenţii maternali să poarte urzici în lenjerie. Agresorii au fost condamnaţi la 23 de ani de închisoare
Observatornews.ro
Trei fraţi din Timiş, bătuţi, violaţi şi obligaţi de asistenţii maternali să poarte urzici în lenjerie. Agresorii au fost condamnaţi la 23 de ani de închisoare
Horoscop 26 iunie 2022. Peștii au parte de o zi frumoasă, pe care ar fi bine să o petreacă în familie, dar într-un mediu diferit
HOROSCOP
Horoscop 26 iunie 2022. Peștii au parte de o zi frumoasă, pe care ar fi bine să o petreacă în familie, dar într-un mediu diferit
Surpriză uriașă la graniță. Ce au descoperit polițiștii când au controlat mai multe Dacia Duster transportate pe platformă. FOTO
Știrileprotv.ro
Surpriză uriașă la graniță. Ce au descoperit polițiștii când au controlat mai multe Dacia Duster transportate pe platformă. FOTO
Un livrator de mâncare a primit o comandă de la palatul lui Gigi Becali. Ce s-a întâmplat mai departe l-a şocat
Orangesport.ro
Un livrator de mâncare a primit o comandă de la palatul lui Gigi Becali. Ce s-a întâmplat mai departe l-a şocat
Anunț MedLife, care implică dezvoltarea calității serviciilor medicale la nivelul județului Timiș
PUBLICITATE
Anunț MedLife, care implică dezvoltarea calității serviciilor medicale la nivelul județului Timiș
Got Wood Design, atelierul de mobilier handmade pornit în joacă și ajuns business de zeci de mii de euro
PUBLICITATE
Got Wood Design, atelierul de mobilier handmade pornit în joacă și ajuns business de zeci de mii de euro