Cuprins:
Băutorii de ceai trăiesc mai mult
Considerată a fi una dintre cele mai populare băuturi din lume după apă, ceaiul este folosit în tratarea diverselor afecțiuni, de la banalele răceli până la boli mult mai grave, infuziile din plante au rol și în prevenirea mai multor probleme de sănătate, precum unele tipuri de cancer, diabet sau afecțiuni cardiace.
Mai mult, un studiu realizat în anul 2022 a arătat că persoanele care beau ceai în mod frecvent au risc de deces cu până la 13% mai mic în decurs de 10 ani, comparativ cu cei care nu consumă această băutură.
Și în anul 2020, un studiu publicat de Societatea Europeană de Cardiologie a arătat că un consum moderat de ceai este asociat cu un risc redus de boli cardiovasculare şi deces în urma unei afecţiuni.
„Consumul obișnuit de ceai este asociat cu riscuri mai scăzute de boli cardiovasculare și deces de orice cauză. Efectele favorabile asupra sănătății sunt cele mai puternice pentru ceaiul verde și pentru consumatorii obișnuiți de ceai pe termen lung”, a spus primul autor, dr. Xinyan Wang, de la Academia Chineză de Științe Medicale, Beijing, China.
Ce se întâmplă cu corpul tău când bei ceai
„Ceaiul nu conține calorii și este foarte bogat în antioxidanți”, spune Whitney Linsenmeyer, dietetician și purtător de cuvânt al Academiei de Nutriție și Dietetică, pentru National Geographic.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_4364bf782b71a83f376ace10fb96b9e6.jpg)
Unul dintre principalele beneficii ale consumului de ceai este hidratarea, cu rol esențial în sănătatea inimii, funcționarea mușchilor, lubrifierea articulațiilor și ușurarea digestiei.
Numeroase cercetări au demonstrat că ceaiul verde ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge, reduce grăsimea abdominală și crește oxidarea grăsimilor în timpul exercițiilor fizice, făcându-l un favorit printre pasionații de sănătate.
Ceaiul ajută la concentrare
Datorită combinației sale de cofeină și L-teanină existentă în ceai, care îmbunătățește starea de alertă fără să adauge și nervozitatea asociată cafelei, cofeina din ceai este absorbită mult mai lent, oferind energie constantă pentru o perioadă mai lungă.
Aceeași L-teanina, spun cercetătorii, ajută la relaxare și îmbunătățește performanța cognitivă. Numeroase studii arată că L-teanina are rol în concentrare, îmbunătățește memoria, ajută la controlul stresului și poate proteja împotriva bolilor cronice.
Ceaiul combate stresul
Un studiu realizat în anul 2018 a concluzionat că simpla inhalare a aromei de ceai negru a redus markerii de stres la participanții care depun eforturi cognitive. Ceaiurile florale, cum ar fi mușețelul, sunt deosebit de eficiente pentru relaxare , în timp ce parfumul revigorant al ceaiului de mentă poate ajuta la o vigilență îmbunătățită.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_362d4e88893faf958f3cbaa9252b5053.jpg)
Consumul de ceai ajută la prevenirea bolii Parkinson
Un studiu efectuat la Institutul Național de Sănătate Publică din Finlanda a scos la iveală că un consum moderat de ceai și cafea duce la scăderea riscului de dezvoltare a bolii Parkinson.
Catehinele din ceai cresc rezistența musculară
Catehinele conținute de ceaiul verde pot crește rezistența musculară, arată un alt studiu efectuat în Japonia. Extractul de ceai verde ajută organismul să reziste mai bine la efortul fizic, iar performantele organismului sunt mult crescute. Acest beneficiu al ceaiului ne poate ajuta să avem antrenamente mai intense.
De ce ar trebui să treci de la cafea la ceai
Unul dintre principalele motive pentru care ar trebui să treci la ceai este conținutul lui scăzut de cofeină. Cofeina poate îmbunătăți concentrarea și crește vigilența pentru unii, în timp ce pentru alții poate provoca reacții secundare precum agitație, insomnie și chiar palpitații.
Administrația pentru Alimente și Medicamente recomandă o limită zilnică de cofeină de 400 de miligrame, cantitate care poate fi considerată mare de unele persoane. Astfel, o ceașcă obișnuită de ceai conține între 20 și 60 de miligrame de cofeină, în funcție de tip, comparativ cu cele 80 până la 100 de miligrame de cofeină dintr-o ceașcă medie de cafeină.
„Efectele secundare ale cofeinei sunt, într-adevăr, motivul principal pentru care ai putea dori să scapi de cafea”, spune Alexis Supan , dietetician la Cleveland Clinic, Ohio, pentru National Geographic.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_22613306c878d0f4c26afb569d016e0c.jpg)
O altă diferență majoră dintre cafea și ceai este prezența moleculei L-teanina, așa cum spuneam și mai sus. Găsită în principal în frunzele de ceai, ea îi poate face pe oameni să se simtă mai atenți, fără a-i face să se simtă agitați sau nervoși,.
„Poți să obții mai mult profit din ceai, din cauza combinației dintre cofeină și L-teanina”, spune Evanghelie Mantzioris, dietetician la Universitatea din Australia de Sud.
Emma Becket, cercetător în nutriție la Universitatea din Newcastle, Australia, explică pentru aceeași sursă că, dacă nu ai fructe sau legume la îndemână, te poți bucura de beneficiile lor pur și simplu savurând o cană plină cu ceai.
„Când facem o ceașcă de ceai sau de cafea, acea apă foarte fierbinte, combinată cu acel ceai, o plantă mărunțită, este o modalitate foarte eficientă de a extrage substanțele bioactive și de a le aduce în corpul nostru foarte repede. Dacă nu-ți place să mănânci legumele, ceaiul este un mod minunat pentru a obține compuși bioactivi, așa cum ai face cu fructele și legumele”, spune Beckett.
Cum să beneficiezi la maximum de sănătatea dintr-o cană cu ceai
Fiecare sortiment de ceai are un anumit timp de infuzie, care trebuie respectat foarte strict dacă vrei să obții doar efectele benefice ale ceaiului.
Indicat este să consumi ceaiul călduț sau chiar rece. Băuturile fierbinți pot efecta sănătatea gâtului, deci este de preferat să aștepți câteva minute pentru a savura ceaiul preferat.
Acordă o atenție deosebită etichetelor ceaiurilor și optează pentru cele naturale, fără chimicale.
Alege ceaiurile vrac, astfel încât să poți vedea exact ce conține cana ta.
Nu face excese. Chiar dacă beneficiile consumului de ceai sunt multiple, niciun exces nu este bun. Păstrează o moderație.
Consultă întotdeauna un specialist în nutriție înainte. Unele ceaiuri conțin substanțe, precum taninurile, care pot provoca mai mult efecte negative decât beneficii dacă sunt consumate de persoane cu anumite afecțiuni ori de femei însărcinate.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/281_75d30f2629d4eb96ca529ef1430f1649.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/153_838d7710e2cff83b7d1cc9f8f6501117.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/197_bb6b5b28e7e7a40949bccbd4e6f6c43b.jpg)
:quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/276_bf34df6919fbd821694c0bbac3953c77.png)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/43_5847578438b1aa0ef160e8ace0249d62.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/15_f072c30a9773ee9c00f433036074de29.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/253_cd1e12fc7ea357b6fee15453e6c54e41.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/190_b6504ca30c6e2e786ffdf103eab148fb.jpg)