MENIU CAUTĂ

Pesta Porcină Africană, confirmată în două gospodării din județul Ialomița. Au fost luate deja primele măsuri

Distribuie

Pesta Porcină Africană a fost confirmată în două gospodării din Ialomița, mai precis în comuna Giurgeni, vineri, 20 iulie. În urma confirmării diagnosticului, de către Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală București (I.D.S.A.) – Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală, serviciile veterinare au intervenit de urgență.

Gospodăriile respective au fost plasate sub supraveghere oficială și au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport si a fost dispusa  uciderea porcinelor din cele două gopodării și ecarisarea carcaselor.

Centrul Local de Combatere a Bolilor Ialomita reunit astăzi, a dispus, conform planului de măsuri adoptate, pentru a preveni răspândirea bolii, uciderea preventivă a porcinelor din cele două gopodării și ecarisarea carcaselor.

Totodată, au fost recoltate probe pentru examene de laborator, de la animalele moarte și cele sacrificate.

Proprietarii animalelor afectate vor beneficia de despăgubiri conform prevederilor HG 1214/2009, modificată și completată prin HG 484/2018, iar ancheta epidemiologică este în desfășurare.

Pesta porcină africană nu afectează oamenii și, deci, nu există nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru stăpânii animalelor sau familiile lor. În schimb, acest virus are un impact la nivel social din punct de vedere economic, în urma sacrificării porcilor și, în consecință, a crizei de carne ce urmează.

În vara lui 2017, târgurile de porci au fost interzise din cauza unui focar de pestă porcină.

Anul acesta, pesta porcină africană a reapărut în România, primul focar fiind localizat la Satu Mare.


Citește și: Ilie Micolov a murit. Artistul avea 69 de ani

Detalii neștiute din viața lui Ilie Micolov. A fost economist și jucător de hochei și nu mai avea buletin

Legătura neștiută dintre Ilie Micolov și Marian Ionescu, de la Direcția 5

Ilie Micolov a compus una dintre cele mai fredonate melodii românești. „Dragoste la prima vedere”, scrisă după întâlnirea cu o fată la Miliție

Drama lui Ilie Micolov. A fost părăsit de familie: „S-au dezis de mine”


 

Citește mai multe despre Ialomița, pestă porcină și pestă porcină africană pe Libertatea.

Comentarii