Luni, 28 decembrie, s-au vaccinat 1.101 cadre medicale.
din zece spitale din linia întâi au fost vaccinate, în total, în cele două zile de campanie.
Conform Comitetului de coordonare a campaniei de vaccinare, în ultimele 24 de ore, o persoană a raportat o reacție alergică la vaccin, „comună, minoră”.
De asemenea, o altă reacție, un disconfort local, urmează să fie validată de Agenția Națională a Medicamentului – adică autoritățile urmează să stabilească dacă aceasta a fost provocată sau nu de vaccin.
Datele raportate de autorități sunt cele de până la ora 17.00. Programul centrelor de vaccinare se încheie la ora 20.00.
Expert: Vom vedea săptămâna viitoare dacă autoritățile sunt în grafic
În prima zi de campanie, duminică, la Spitalul Județean Suceava, unde în primăvară s-a înregistrat unul dintre cele mai mari focare de COVID-19, doar 54 de persoane s-au vaccinat, iar numărul celor de aici care au anunțat că vor să se vaccineze este scăzut.
„Cred că este cum și-au programat, nu cred că putem face o estimare în funcție de rezultate, după prima zi. Pentru că, deocamdată, e mai mult un gest simbolic, e un fel de cadou de Crăciun, de speranță. Abia de săptămâna viitoare ne vom putea da seama dacă autoritățile țin pasul cu rata asumată și care e ambițioasă, dar vedem că și virusul evoluează”, declara, duminică, medicul epidemiolog și cercetătorul timișorean Octavian Jurma, într-o discuție cu Libertatea despre numărul scăzut de cadre medicale care au cerut să se vaccineze.
Prima persoană vaccinată în România, o asistentă de la „Balș” care a preluat primul caz de COVID
Campania de vaccinare anti-COVID în România a început duminică, 27 decembrie. În prima etapă sunt imunizate cadrele medicale, din prima tranșă de vaccinuri livrate în data de 25 decembrie.
Prima persoană vaccinată a fost Mihaela Anghel, asistentă medicală generalistă, membră a echipei medicale care, în data de 27 februarie a acestui an, a preluat primul pacient din România confirmat cu virusul SARS-CoV-2.
Unde se pot programa românii la vaccinare și unde pot raporta reacțiile adverse
Autoritățile au lansat luni platforma online programare.vaccinare-covid.gov.ro, unde românii se pot programa pentru vaccinarea împotriva coronavirusului, anunță Comitetul național de coordonare a campaniei de vaccinare.
Momentan au acces pentru programare doar cei din etapa I a campaniei: lucrătorii din sănătate și din domeniul social.
Programarea nu este disponibilă pentru cei din etapele a II-a și a III-a din campanie, adică pentru populația cu grad ridicat de risc și muncitorii din domeniile-cheie, respectiv populația generală.
Tot luni, Agenția Națională a Medicamentului a lansat formularele online prin care pacienții și medicii pot raporta reacțiile adverse pe care le au la vaccinul anti-COVID.
Formularele sunt disponibile pe site-ul ANM, la secțiunea „Vaccinare anti-COVID”. Raportarea se poate face direct online, dar și prin descărcarea formularului și completarea lui în scris. În această variantă, fișa se transmite apoi prin poștă, prin fax sau prin e-mail la Direcția Farmacovigilență și Managementul Riscului.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro