De o noapte întreagă și de 12 autospeciale din trei județe a fost nevoie pentru a stinge incendiul care a cuprins piața de haine second-hand din cartierul Bartolomeu, de la marginea Brașovului. În aerul dimineții plutește încă miros de fum. 

Abia la ora 7 a fost stins incendiul, însă la fața locului au rămas criminaliștii și două mașini de pompieri pentru a preveni o reizbucnire a flăcărilor. 

Hala din zona industrială a orașului, la ieșirea către Ghimbav, era o piață de haine second-hand și, conform pompierilor, avea 2.000 de metri pătrați. Focul s-a extins și a ars întreaga construcție.

De jur-împrejur sunt magazine chinezești, hale de marfă și sedii de firme. Din cauza fumului gros, brașovenii care locuiau în zonă au trebuit să stea toată noaptea cu geamurile închise, așa cum le-a recomandat Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Brașov. 

Pentru că incendiul a avut proporții majore, au sărit în ajutorul pompierilor din Brașov două inspectorate de urgență vecine, Covasna și Prahova.

Piața second-hand din Brașov care a ars nu avea autorizație la incendiu. „În 15 minute s-a dus tot”
Oamenii care aveau tarabe în piață au venit de dimineață să vadă rămășițele incendiului | Foto: Vlad Chirea

„Nu țineam butelii aici”

„Nu ne-a mai rămas nimic, în 15 minute s-a dus tot. Suntem tare necăjiți”, spune unul dintre păgubiți. Vizavi de locul care a ars, încă plin de mașini de pompieri și de mormane carbonizate, stau 20 de persoane care susțin că aveau afaceri acolo.

Cei mai mulți sunt reticenți să vorbească cu presa. Explicația e spusă în șoaptă de unul dintre cei prezenți. 

„S-a tot vorbit pe aici că a fost de la niște butelii care au explodat și au fost luați oamenii la întrebări. Însă, vă zic sincer, n-avea cum să fie cu butelii. Nu ține nimeni butelii aici, sunt doar haine”, ne-a spus unul dintre oamenii cu stand în piață. 

Nu avea autorizație de securitate la incendiu

Au apărut deja și teorii ale conspirației cu privire la cauza incendiului. Un bărbat venit să privească rămășițele carbonizate spune că „e pus de o mână criminală”.

„Nu avea cum să se ducă totul așa, în câteva minute. Așa a fost, în 15 minute a ars tot. Și a luat foc și după ce s-a terminat programul de lucru, adică pe la 7 seara”, spune el. Explicația lui: în zonă ar fi „interese” pentru construirea a altceva pe locul rămas. În zona Bartolomeu, metrul pătrat de teren costă de la 50 la 100 de euro. 

Autoritățile spun că totul a ars foarte repede pentru că mai toate materialele de la fața locului erau inflamabile.

Pompierii dau vina pe o țigară. „Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost stabilită ca fiind jarul unei țigări aruncate la întâmplare. Locația unde a izbucnit incendiul nu deținea autorizație de securitate la incendiu”, a spus purtătorul de cuvânt al ISU Brașov pentru Bună Ziua Brașov.

Pentru localnici, piața care s-a făcut scrum era un loc unde mergeau pentru haine ieftine. „Marfă de calitate la prețuri modice”, o descrie un brașovean, în timp ce altul îl combate că „ofertele de tip 3 la 10 lei sunt doar o poveste”. 

Unii brașovenii erau nemulțumiți și de cum arăta hala. „Condiții de comerț improprii, dezordine pietonală, comercianții binevoitori, dar rudimentar din punct de vedere al vânzării-cumpărării de produse”.

Urmărește-ne pe Google News