Mergi direct la conținut »
Pictorul italian Gregorio Mancino, ambasador UNICEF, a adus arta și culoarea într-un spital de copii din București. ”Sunt peste tot unde desenele mele aduc zâmbete copiilor”
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Pictorul italian Gregorio Mancino, ambasador UNICEF, a adus arta și culoarea într-un spital de copii din București. ”Sunt peste tot unde desenele mele aduc zâmbete copiilor”

Pictorul italian Gregorio Mancino, ambasador UNICEF, a adus arta și culoarea într-un spital de copii din București. ”Sunt peste tot unde desenele mele aduc zâmbete copiilor”

Ambasador UNICEF, pictorul italian Gregorio Mancino, un globe-trotter al artei, cu lucrări în spații neconvenționale, a fost prezent două zile la București, pentru a decora în culori vesele holul și noile rezerve modernizate de la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului ”Alfred Rusescu”.

De Iustin Gafiuc,

De peste trei decenii, colindă lumea pentru a bucura ochiul și sufletul cu o pensulă, câteva palete pentru culori, un nas roșu și un surâs larg.

Gregorio Mancino are 56 de ani, este ambasador UNICEF și locuiește în Milano, unde deține un studio în romantica arie Naviglio Grande. El este însă un cetățean al planetei, fiindcă a colindat lumea-n lung și-n lat, din Brazilia și SUA până-n India și Tanzania, pentru a-și pune talentul și vocația în slujba comunităților locale.

Gregorio Mancino are 56 de ani

Acest globe-trotter al artei pictează în spații neconvenționale, spitale, cămine de bătrâni, școli, biblioteci, centre comerciale, închisori.

Policromia operelor lui, fantezia și energia debordantă cu care le execută îl transformă într-un mic personaj de poveste.

A trecut inclusiv prin centrele experimentale NASA, pentru a desena în condiții de imponderabilitate, o experiență fascinantă.

60.000 de euro pentru renovare

La începutul săptămânii trecute, simpaticul Gregorio a aterizat și la București, pentru a-și lăsa semnătura cromatică la Institutul de Ocrotire a Mamei și Copilului ”Alfred Rusescu”.

11 ani în insolvență și un nou dosar. Cum a reușit fostul administrator special să „înfunde” și mai tare Rodipet, deși era plătit să o salveze
Recomandări

11 ani în insolvență și un nou dosar. Cum a reușit fostul administrator special să „înfunde” și mai tare Rodipet, deși era plătit să o salveze

Aici, o parte din corpul spitalului, cu nouă rezerve din spațiul de izolare, a fost renovată de la zero și reutilată, urmând să fie repusă în funcțiune săptămânile următoare, după o investiție de circa 60.000 de euro, bani colectați din mediul privat.

Un hol decorat de Gregorio Mancino

În cele două zile de minișantier, italianul a decorat holurile și saloanele în culori vii, cu albinuțe, fluturi, balene, baloane, flori, copaci sau avioane într-o înșiruire senină, menită să creeze o atmosferă optimistă într-un spațiu al suferinței.

Pentru mine nu e un serviciu, ci o misiune. Sunt peste tot acolo unde prezența mea poate aduce un zâmbet din partea copiilor și părinților.

Gregorio Mancino

”Surâsul vesel al unui copil e cel mai frumos lucru din lume. Când un artist pictează pentru un copil, cel mic înțelege că produsul e rezultatul iubirii și al dragostei”, mai spune Mancino.

„Trăiesc fiecare zi ca și cum ar fi ultima”

El își aduce aminte un eveniment din adolescență, care l-a împins către această preocupare:

Există școli în România în care copiii cer să fie bătuți ca să poată citi mai repede! Mărturiile unui specialist în educație
Recomandări

Există școli în România în care copiii cer să fie bătuți ca să poată citi mai repede! Mărturiile unui specialist în educație

“S-a întâmplat că prietenul meu cel mai bun a ajuns într-un spital cu grave probleme de sănătate. Nu se putea mișca, nu avea cum să coboare din pat. Acolo, locul mi s-a părut foarte trist, pesimist, apăsător. De aceea, când am putut să aduc un pic de lumină în astfel de locuri, am făcut-o cu inima deschisă. Și așa încerc să trăiesc fiecare zi, ca și cum ar fi ultima din viața mea”. 

Gregorio Mancino

M-am simțit foarte bine la București, unde am întâlnit prieteni admirabili. E aici un popor care poate face mari progrese. M-au impresionat oamenii, sufletul lor, modul lor de a gândi

Gregorio Mancino

100.000 de euro e suma pe care încearcă s-o colecteze spitalul din mediul privat, pentru a reorganiza și a reutila zona de triaj și unitatea de primiri urgențe, prin care au trecut peste 42.000 de copii în 2018.

1967 este anul în care a fost înființat Institutul pentru Ocrotirea Mamei și Copilului, care, din 1990, a primit numele “Alfred Rusescu” în cinstea părintelui pediatriei din România.

Seminarii gratuite medici-pacienți

În afara proiectelor de modernizare, Institutul pentru Ocrotirea Mamei și Copilului ”Alfred Rusescu” organizează în această toamnă o serie de conferințe de informare, la care părinții pot participa gratuit la întâlniri cu medici pe diferite specialități.

Newsweek: Firma de pază a jurnalistului Sorin Ovidiu Bălan a păgubit statul cu peste 9 milioane de lei
Recomandări

Newsweek: Firma de pază a jurnalistului Sorin Ovidiu Bălan a păgubit statul cu peste 9 milioane de lei

“Reuniunile se desfășoară în sala amfiteatru a spitalului, vin circa 150-200 de persoane, iar înscrierea se poate face pe e-mail, la adresa [email protected]. Rolul acestor evenimente este ca părinții să înțeleagă direct de la doctori ce au de făcut în diferite situații înainte de a ajunge la spital și fără să se mai bazeze pe informarea alunecoasă și subiectivă din spațiul virtual”, spune Bogdan Ștefănescu, purtătorul de cuvânt al spitalului.

Gregorio Mancino, decorând holul

Programul conferințelor:

  • 28 septembrie – Nutriția copilului cu diete restrictive. Îngrijirea orală a copilului de la naștere până la 18 ani (dr. Alina Stănescu Popp, dr. Monica Teodorescu)
  • 12 octombrie – Manifestări respiratorii frecvente (dr. Mihai Craiu, dr. Iustina Stan)
  • 26 octombrie – Creșterea și dezvoltarea nou-născutului și a bebelușului (dr. Florin Brezan, dr. Alexandra Colțoiu, biochimist Corina Deliu)
  • 2 noiembrie – Sănătatea mintală a copilului – puncte de reper și semne de întrebare (psih. Mihaela Stancu, psih. Elena Truțescu, psih. Miruna Radan)
  • 9 noiembrie – Profilaxia rahitismului. Obezitate și distrofie (dr. Laura Matei, dr. Ioana Ardeleanu)
  • 23 noiembrie – Dezvoltarea pubertară și comportamentele de risc la adolescenți (psih. Corina Bacalearos, dr. Roxana Căldăraru)
  • dată nestabilită – Comunicarea medic-pacient (dr. Mihai Craiu)
Gregorio Mancino în studioul propriu din Milano
Gregorio Mancino în Zanzibar
Gregorio Mancino în Kenya
Close
Închide
  Close