MENIU CAUTĂ
15 Feb. 2019 20:49 , de Tiberiu Bujdei

Piesă de patrimoniu iudaic de la Sinagoga Siret, scoasă la licitație în Israel. Federația evreilor a blocat licitația a făcut plângere penală

Distribuie

Federația Comunităților Evreiești din România a blocat o licitație programată în Israel și a depus o plângere penală la Poliția Siret după ce a constatat că Chivotul Sfânt (Aron Kodeș) al Sinagogii din Siret a fost scos la licitație în Israel, după ce în locul său în sinagogă a fost amplasată o copie a acestuia.

Cultul Mozaic din România a anunțat, vineri, printr-un comunicat de presă că a aflat cu „stupoare și revoltă” că un site din Israel anunța luni, 11 februarie 2019, programarea unei licitații pentru vânzarea Aron Kodeș-ului (Chivotul Sfânt) al Sinagogii din Siret.

Potrivit sursei citate, Aron Kodeș-ul Sinagogii din Siret a fost restaurat în vara anului 2016, iar după verificările făcute de urgență, inclusiv cu ajutorul unui expert, rezultă că există diferențe între Aron Kodeș-ul original și cel existent în prezent în Sinagoga din Siret. Expertul a afirmat că „se poate susține că piesa prezentă acum în Sinagogă este o altă piesă decât cea originală”.

Federația Comunităților Evreiețti a făcut, vineri, o plângere penală, depusă la Poliția din Siret.

De asemenea, pentru a evita vânzarea unei valoroase piese aparținând atât patrimoniului iudaic, cât și celui național român, a fost transmisă o solicitare de blocare a licitației.

„În funcție de evoluția verificărilor, vor fi sesizate și organele israeliene abilitate prin lege să întreprindă o astfel de anchetă penală pe teritoriului Statului Israel”, se precizează în comunicat.

Purtătorul de cuvânt al Poliției Județene Suceava, comisar șef Ionuț Epureanu, a confirmat, pentru Libertatea că în acest caz s-a deschis o anchetă penală, urmând să se stabilească cum a fost înlocuită această piesă de patrimoniu.

Citește și: Comuna din România care atrage tinerii ca un magnet! În 25 de ani, numărul de locuitori a crescut de 5 ori! (GALERIE FOTO)

Comentarii