Florin Roman: „Este vremea solidarității și a constrângerilor pentru toată lumea!”

„Este vremea solidarității și a constrângerilor pentru toată lumea, inclusiv a celor care, beneficiind de pensii speciale, pot contribui la efortul financiar de care avem acum, atât de multă nevoie. Economiile rezultate din impozitarea pensiilor speciale vor merge pentru achiziționarea de aparatură medicală, echipamente și materiale sanitare, dar și pentru stimularea financiară a personalului aflat în prima linie a războiului cu epidemia de coronavirus, fie că vorbim de medici, asistenți, polițiști, armata, jandarmi, pompieri, ambulanțieri, biologi și bio-chimiști, personal de triaj, de la IGSU sau funcționari ai serviciilor sociale din primării, care asigură alimentele și medicamentele necesare la domiciliu pentru vârstnici”, a transmis Florin Roman.

Propunerea PNL vizează impozitarea cu 10% a pensiilor speciale între 2001-4000 lei, cu 60% a pensiilor speciale cuprinse între 4001-7000 lei și cu 95% a pensiilor speciale care depășesc cuantumul de 7000 lei.

„Am optat pentru varianta impozitării progresive, motivată de starea de urgență, pentru a nu intra în conflict constituțional cu decizii ale CCR, care interzic eliminarea totală a acestui tip de privilegii. În plus, amendarea legii de modificare a OUG poate trece maxim intr-o săptămâna de parlament, dacă exista voința politica. Pentru că sunt convins că se va bucura de susținerea tuturor forțelor politice responsabile!”, a mai spus Roman.

În categoria pensiilor speciale supuse impozitării progresive PNL a introdus:

 • parlamentarii și funcționarii parlamentari
 • magistrații și personalul auxiliar, inclusiv judecătorii CCR
 • funcționarii Curtii de conturi
 • Avocatul Poporului
 • personalul navigant
 • personalul diplomatic

Atenţie: Nu intra in categoria impozitării progresive polițiștii și militarii, beneficiari ai unor pensii militare!C

Ce cuprinde amendamentul PNL

(11) Pentru veniturile din pensii de serviciu sau indemnizaţii pentru limită de vârstă se stabilesc trei cote de impozit, în funcţie de venitul lunar impozabil, după cum urmează:

 1. Cota de impozit de 10% se aplică pentru veniturile din pensii de serviciu sau indemnizaţii pentru limită de vârstă cuprinse între 2.001 lei şi 4.000 de lei;
 2. Cota de impozit de 60% se aplică pentru veniturile din pensii de serviciu sau indemnizaţii pentru limită de vârstă cuprinse între 4.001 lei şi 7.000 de lei;
 3. Cota de impozit de 95% se aplică pentru veniturile din pensii de serviciu sau indemnizaţii pentru limită de vârstă de peste 7.001 de lei;

(12) Cotele de impozit stabilite la alin.(11) se aplică exclusiv asupra următoarelor categorii de  pensii de serviciu sau indemnizaţii pentru limită de vârstă:

 1. Indemnizaţiile pentru limită de vârstă prevăzute de Legea nr.96/2006 privind statutul deputaţilor şi al senatorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
 2. Pensiile de serviciu prevăzute de Legea nr.7/2006 privind statutul funcţionarului public parlamentar, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
 3. Pensiile de serviciu prevăzute Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
 4. Pensiile de serviciu prevăzute de Legea nr.94/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii de Conturi, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
 5. Pensiile de serviciu prevăzute de Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
 6. Pensiile de serviciu prevăzute de Legea nr.567/2004 privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea şi al personalului care funcţionează în cadrul Institutului Naţional de Expertize Criminalistice, cu modificările şi completările ulterioare;
 7. Pensiile de serviciu prevăzute de Legea nr.223/2015 privind Statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România, cu modificările şi completările ulterioare;
 8. Pensiile de serviciu prevăzute de Legea nr.216/2015 privind acordarea pensiei de serviciu membrilor Corpului diplomatic şi consular al României, cu modificările şi completările ulterioare;
 9. Pensiile de serviciu prevăzute de Legea nr.35/1997 privind organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatul Poporului, republicată;

Reacţia USR: Liberalii au ratat să includă printre beneficiarii de pensii speciale care să fie impozitate primarii, președintele și cei care lucrează în servicii secrete

USR a salutat decizia PNL de a depunde la câteva ore după USR un proiect de lege privind impozitarea pensiilor speciale dar atrage atenţia că liberalii au omis să treacă printre beneficiarii pensiilor speciale pe preşedinte, primarii şi cei care lucrează în serviciile secrete.

„După ce ieri USR a depus un proiect de lege pentru impozitarea cu 90% a pensiilor speciale, PNL a anunțat că va susține un amendament cu același scop, dar a ratat să includă printre beneficiarii de pensii speciale care să fie impozitate primarii, președintele și cei care lucrează în servicii secrete. Sperăm că este doar o eroare, fără intenție”, a transmis USR.

Și PSD se laudă că va depune un proiect nou de impozitare, deși există unul în Parlament și l-au ținut la sertar. Iar UDMR a anunțat, de asemenea, că susține impozitarea cu 90% a pensiilor speciale.

Dacă există consens între toate partidele pentru acest proiect, se pot organiza de urgență în sistem online ședințe de comisii și plen pentru a vota. Ar fi o dovadă de responsabilitate din partea tuturor parlamentarilor într-o situație de criză.

Cea mai rapidă soluție rămâne însă o ordonanță de urgență pe care Guvernul PNL o poate da chiar astăzi.

„Vrem să credem că, măcar pe acest subiect, nu e vorba de concurență politică, ci despre o nevoie reală de a regla una dintre cele mai mari nedreptăți din societatea românească actuală. De asemenea, credem că și colegii de la PNL au în vedere faptul că statul are nevoie de toate resursele disponibile pentru a depăși cu bine criza de sănătate publică și previzibila criză economică”, a transmis Barna.

Parlamentarii USR vor colabora cu cei ai PNL și cu cei ai oricărui partid dispus să ajute la rezolvarea cât mai rapidă a problemei pensiilor speciale. Sectoarele public și privat trebuie să împartă greul acestei crize. Solidaritate înseamnă inclusiv acest lucru.

PSD şi PMP au propus, de asemenea, impozitarea pensiilor speciale

Şi liderul PSD Timiș, deputatul Alfred Simonis, a lansat recent ideea reducerii pensiilor speciale, printr-o postare pe Facebook.

„Pensiile speciale trebuie tăiate! Iar banii economisiți să meargă la Sănătate! Foarte mulți români suferă în aceste momente din cauza crizei. Mulți au fost deja trimiși în șomaj tehnic, alții își văd afacerile năruite și un viitor deloc fericit în față. Ei nu trebuie lăsați singuri să suporte efectele grave ale acestei crize, în timp ce alții se bucură în continuare de pensii speciale de zeci de mii de lei. Este timpul să facem ordine! Impozitarea drastică a pensiilor speciale este prima măsură de bun-simț! Acei bani sunt mai utili azi pentru a cumpăra echipamente de protecție pentru medici, ventilatoare sau alte materiale sanitare de maximă urgență. Voi merge până la capăt și vreau ca acest proiect să treacă cât mai repede prin Parlament. Pentru că solidaritatea nu trebuie doar declarată, ci demonstrată prin fapte! ” a scris Alfred Simonis.

PMP consideră că pensiile speciale și salariile politicienilor trebuie reduse cu 30% pe perioada crizei.

Tăierea pensiilor speciale a rămas blocată la Curtea Constituţională

În luna ianuarie, Parlamentul, cu votul tuturor partidelor, a adoptat cu 247 de voturi pentru și 21 de abțineri proiectul de lege care elimină pensiile speciale.

Măsura îi viza pe deputați și senatori, judecători și procurori, personalul auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și al parchetelor, funcționarii publici cu statut special, funcționarii publici parlamentari, membrii corpului diplomatic și consular, membrii Curții Constituționale, precum și personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviația civilă. Actul normativ nu-i vizează pe militari și polițiști.

Proiectul a fost atacat la CCR de către Avocatul Poporului, unul dintre beneficiarii de pensie specială şi de către cei de la ÎCCj.

Pe 18 martie trebuia să se pronunţe Curtea Constituţională, însă epidemia de coronavirus a amânat decizia.

Curtea Constituțională a amânat cu o lună, din cauza epidemiei de coronavirus, soluționarea cauzelor programate la acea dată. Printre dosarele care-și așteptau soluționarea se află și cel prin care au fost eliminate pensiile de serviciu ale parlamentarilor și magistraților.


Divorțul Laurențiu Reghecampf - Anamaria Prodan. S-a ajuns la înjurături și jigniri: „S-a întrecut orice limită de bun simț””
PARTENERI - GSP.RO
Divorțul Laurențiu Reghecampf - Anamaria Prodan. S-a ajuns la înjurături și jigniri: „S-a întrecut orice limită de bun simț””
Doliu în lumea fotbalului. A murit electrocutat în baie, din cauza telefonului mobil
Playtech.ro
Doliu în lumea fotbalului. A murit electrocutat în baie, din cauza telefonului mobil
Filmul unei crime care a oripilat Anglia. Un român și-a ucis soția cu o foarfecă „pentru că nu a vrut ca ea să-și tunda părul”
Observatornews.ro
Filmul unei crime care a oripilat Anglia. Un român și-a ucis soția cu o foarfecă „pentru că nu a vrut ca ea să-și tunda părul”
Horoscop 23 octombrie 2021. Peștilor le lipsește mult libertatea de a dori, de a visa fără limite la un viitor mai bun
HOROSCOP
Horoscop 23 octombrie 2021. Peștilor le lipsește mult libertatea de a dori, de a visa fără limite la un viitor mai bun
Din 7.000 de angajați ai Primăriei Capitalei, 1.500 nu fac nimic, dar sunt păstrați în funcții
Știrileprotv.ro
Din 7.000 de angajați ai Primăriei Capitalei, 1.500 nu fac nimic, dar sunt păstrați în funcții
Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de amor într-un timp atât de scurt
Telekomsport
Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de amor într-un timp atât de scurt
Curățarea nu este același lucru cu dezinfectarea. Află care sunt diferențele
PUBLICITATE
Curățarea nu este același lucru cu dezinfectarea. Află care sunt diferențele