De peste o lună, senatorii și deputații PNL și PSD au blocat orice demers care să îl aducă pe Nicu Marcu, președintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), în fața comisiilor, au declarat surse parlamentare pentru Libertatea.

Comisiile de buget-finanțe din Parlament ar fi putut să îl cheme pe Nicu Marcu să dea explicații despre situația sensibilă despre piața asigurărilor RCA. Un posibil faliment în piața asigurărilor, anunțat chiar de Marcel Ciolacu, plus o creștere a prețului de referință pentru polițele RCA au ridicat mari semne de întrebare în ultima lună. 

Cu toatea acestea, audierea lui Nicu Marcu în Parlament nu s-a realizat, deși problemele din domeniu au fost semnalate de presă. Din punct de vedere legal, Parlamentul este autoritatea care exercită controlul asupra activității Autorității de Supraveghere Financiară.

„Procedural, președinții Comisiilor de buget-finanțe din Senat și Camera Deputaților sunt cei care îl puteau invita pe Nicu Marcu în Parlament. Huțucă și Neagu sunt de la PNL și nu au dorit să îl aducă pe Marcu să dea explicații. Să nu uităm că PNL l-a susținut pe Marcu pentru șefia ASF”, au declarat surse politice pentru Libertatea.

Discuții informale

Robinetul cu bani de la buget: 269 de milioane de lei pentru organizațiile minorităților naționale. Ce deputați încasează bani și de la Parlament, și de la partid
Recomandări
Robinetul cu bani de la buget: 269 de milioane de lei pentru organizațiile minorităților naționale. Ce deputați încasează bani și de la Parlament, și de la partid

Președinții Comisiilor de buget-finanțe din Parlament au declarat pentru Libertatea că au avut discuții cu Nicu Marcu, președintele ASF, dar că nu s-a decis o convocare oficială a acestuia în Parlament.

Nicu Marcu a obținut funcția de președinte al Autorității de Supraveghere Financiară după ce a fost votat în Parlament, în iunie 2020. Voturile pentru susținerea sa au venit din partea PNL, dar și a PSD.

Social-democrații consultați de Libertatea spun că Nicu Marcu a fost propunerea PNL pentru ASF. Până acum, la acest scandal de proporții, PSD n-a contestat niciodată când presa a scris, de doi ani, că e numirea PSD.

„I-am spus: «atenție la piața de asigurări și sper ca lucrurile să nu intre în turnura trecută (ca la falimentul City Insurance – n.r.)». O discuție cu Nicu Marcu am avut-o în cadru informal. I-am cerut să fie extrem de atent. Au existat suspiciuni și urma să depună plângere cu caracter penal pentru ca nu cumva situația să o ia în zone necontrolate”, a declarat, pentru Libertatea, Nicolae Neagu (PNL), președintele Comisiei de buget finanțe din Senat, pe 3 februarie.

Surse parlamentare susțin că între Bogdan Huțucă (PNL), președintele Comisiei de buget-finanțe din Camera Deputaților, Nicu Marcu (președintele ASF), și Nicolae Neagu au existat discuții „aproape săptămânale despre situația polițelor RCA”. Cu toate acestea, nu a existat o acțiune concretă de a-l chema pe Marcu să dea explicații în Parlament.

Ploile se extind în toate regiunile, iar temperaturile continuă să scadă: „Minimele vor coborî la valori negative”
Recomandări
Ploile se extind în toate regiunile, iar temperaturile continuă să scadă: „Minimele vor coborî la valori negative”

Potrivit unor surse politice din PNL, după declarația lui Marcel Ciolacu privind un posibil faliment în piața asigurărilor, chemarea la Comisie a lui Nicu Marcu a devenit „un subiect ce ține de birourile permanente reunite”.

„PSD i-a cerut lui Neagu să-l cheme pe Marcu la comisie. A rămas să vorbească cu colegul de la Cameră și de atunci nu mai știm nimic”, au declarat surse din PSD pentru Libertatea.

Ciolacu anunță un faliment în piața asigurărilor și spune că un vicepreședinte ASF i-a cerut o întâlnire

Liderul PSD susține că statul român va lua măsuri, prin intermediul Guvernului, pentru stabilizarea prețurilor la polițele RCA.

SCUMPIREA RCA: PNL și PSD blochează audierea șefului ASF în Parlament, cerută de USR. Drulă: „E o țeapă de proporții, de genul FNI, Caritas”
Marcel Ciolacu, președintele PSD | Foto: Hepta

„E posibil să fie un faliment anunțat, sunt ferm convins că Guvernul României va interveni, cum a mai făcut acest lucru o dată. Vicepreședintele de la ASF a solicitat o întâlnire cu mine, am înțeles că președintele ASF a solicitat întâlnire cu primul-ministru. Există semnale pe piață că ar putea exista un faliment”, a declarat Marcel Ciolacu pe 8 martie.

Interviu. Iranian stabilit în România, despre realitatea din țara natală: „Sunt anunțuri pe străzi cu «Vând organe – rinichi, ochi, inimă»”
Recomandări
Interviu. Iranian stabilit în România, despre realitatea din țara natală: „Sunt anunțuri pe străzi cu «Vând organe – rinichi, ochi, inimă»”

El nu a răspuns întrebării dacă președintele ASF va fi chemat în Parlament, care i-a fost adresată direct. A lăsat să se înțeleagă că discuția va fi între premierul Ciucă și Nicu Marcu.

Cu toate acestea, surse politice precizează că nici PSD nu a insistat în Parlament ca șeful ASF să fie chemat să dea explicații despre situația sensibilă de pe piața asigurărilor.

PNL și PSD susțin că situația conducerii ASF va fi oricum tranșată în 2023, deoarece mandatul lui Nicu Marcu expiră în acest an. 

USR solicită oficial ca Marcu să vină în fața Parlamentului

Senatorii USR din Comisia de buget-finanțe din Senat i-au cerut președintelui Comisiei, Nicolae Neagu, să îl invite pe Nicu Marcu, președintele ASF, la una din ședințele Comisiei „pentru a aduce clarificări privind factorii care au determinat majorările de referință pentru polițele RCA”.

„Au explodat prețurile la RCA. Există și un vinovat: PSD și PNL. Au politizat conducerea ASF, adică polițistul pieței de asigurări, care nu trebuia să lase o țeapă de proporțiile City Insurance. Statul român a plătit până acum 650 de milioane de lei și abia au ajuns la jumătate cu despăgubirile. E o țeapă de proporții, de genul FNI, Caritas și alte mari țepe. Cine a dat această țeapă? Patronul City Insurance este cumnatul lui Adrian Năstase, Dan Odobescu. ASF, al cărui președinte câștigă 12.000 de euro pe lună, este înțesat de oamenii PSD și PNL”, a declarat, vineri, președintele USR, Cătălin Drulă.

SCUMPIREA RCA: PNL și PSD blochează audierea șefului ASF în Parlament, cerută de USR. Drulă: „E o țeapă de proporții, de genul FNI, Caritas”
Cătălin Drulă, președintele USR | Foto: Hepta

Prima solicitare pentru chemarea lui Nicu Marcu în Parlament a fost făcută de USR în luna februarie. 

„La acest moment, tot ASF informează că societatea EUROINS, devenită, în urma falimentului City Insurance, cel mai mare asigurător român, prezintă nereguli în ceea ce privește operațiunile financiare pe care le efectuează. Pe această cale, vă solicităm invitarea în cadrul Comisiei de Politică Economică, Reformă și Privatizare a președintelui Autorității de Supraveghere Financiară în vederea clarificării aspectelor expuse anterior”, cereau deputații USR Pollyanna Hangan și Mihai Botez pe 8 februarie 2023. 

Noua firmă de asigurări pregătită de Guvern: acționari CEC și Imprimeria Națională

Surse guvernamentale au declarat pentru Libertatea că s-a intrat în linie dreaptă cu crearea unei noi companii de asigurări, controlată de stat, în care acționari vor fi CEC Bank și Imprimeria Națională.

„Sunt convins că intrarea pe piață a unui asigurător de stat, respectiv o societate asigurare care va avea acționari CEC și Imprimeria Națională, va aduce mai mult echilibru și predictibilitate”, este mesajul postat recent pe Facebook de președintele PSD Giurgiu, Marius Mina. Mesajul său a fost distribuit de PSD și venea ca un răspuns la criticile lui Florin Cîțu la adresa lui Marcel Ciolacu.

Fostul premier PNL a spus că Marcel Ciolacu ar trebui să-și dea demisia din cauza afirmațiilor făcute despre un posibil faliment în piața asigurărilor.

ASF propune Guvernului plafonarea prețului la polițele RCA pentru o perioadă limitată. Anunțul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al ASF, Daniel Apostol, dar la Palatul Victoria nu a ajuns o formulă privind plafonarea, au precizat surse guvernamentale pentru Libertatea.

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentarii (8)

lavi276   •   15.03.2023, 00:04

Pai cum sa dea cu subsemnatul? Ce, nu se stie ce-a facut? Ca sa inchizi ochii la o firma de asigurari cu probleme timp de vreo 4 ani si la urmatoarea care sta sa cedeze definitiv, trebuie sa ai spatele asigurat. Sa-l mai intrebe inca o data daca a dat amenzi si atat? Daca a depus plangeri penale intentionat intocmite eronat ca sa nu treaca de "prima usa"? Avand astfel "justificari" ca totusi a facut ceva? Sa fim seriosi!

C.AdrianMarian   •   14.03.2023, 13:44

12000 euro pe luna. Ala iese la 45 ani la pensie 50000 lei pe luna. Au mai inventat niste posturi tot cu pensii speciale. Educatia e la pamant, sanatatea la pamant. Prime de tot felul, facturi ca nicaieri in lumea asta. Tradatori de tara!

IulianH6   •   14.03.2023, 08:56

ALO DNA, SRI, SIE, DGIPI, MAI, etc ce faceti ...dormiti TOTI ? sau sunteti toti implicati si corupti în aceste jafuri nationale ?! * Mare NESIMȚIRE - TICĂLOȘIE A-ți uitat toti că sunteti plătiti din Banii publici ai poporului !

Vezi toate comentariile (8)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Stațiunea din România care s-a transformat peste noapte. E peste Mamaia în preferințele turiștilor pentru minivacanța de 1 Mai
FANATIK.RO
Stațiunea din România care s-a transformat peste noapte. E peste Mamaia în preferințele turiștilor pentru minivacanța de 1 Mai
Alina Sorescu a răbufnit după imaginile cu Alexandru Ciucu și vedeta TV: "Adevărul iese întotdeauna la suprafață". Surprinzător ce s-a mai aflat
Viva.ro
Alina Sorescu a răbufnit după imaginile cu Alexandru Ciucu și vedeta TV: "Adevărul iese întotdeauna la suprafață". Surprinzător ce s-a mai aflat
Cum a apărut Irina Columbeanu la școală, în Malibu! Irinel își imploră fiica să vină să-l vadă: «Să simt cumva că ai grijă de mine»
Libertateapentrufemei.ro
Cum a apărut Irina Columbeanu la școală, în Malibu! Irinel își imploră fiica să vină să-l vadă: «Să simt cumva că ai grijă de mine»
Interviu cu „omul din umbră”. Conduce clubul din Superligă fără să fie președinte, finanțator sau patron: „Cum prefer să fiu numit? Simplu!”
GSP.RO
Interviu cu „omul din umbră”. Conduce clubul din Superligă fără să fie președinte, finanțator sau patron: „Cum prefer să fiu numit? Simplu!”
Horia Ivanovici, dezvăluiri în premieră despre Adiță Mititelu, după ce fiul patronului FC U Craiova s-ar fi “otrăvit” cu un pumn de pastile! Video emoționant
FANATIK.RO
Horia Ivanovici, dezvăluiri în premieră despre Adiță Mititelu, după ce fiul patronului FC U Craiova s-ar fi “otrăvit” cu un pumn de pastile! Video emoționant
Ce urmează să se întâmple pe front după ce Congresul SUA a aprobat un nou ajutor militar pentru Ucraina. Avertismentul ISW
Știrileprotv.ro
Ce urmează să se întâmple pe front după ce Congresul SUA a aprobat un nou ajutor militar pentru Ucraina. Avertismentul ISW
Românca Andreea Sasu și celebrul designer Philipp Plein au anunțat sexul copilului, într-o ceremonie spectaculoasă / FOTO
Unica.ro
Românca Andreea Sasu și celebrul designer Philipp Plein au anunțat sexul copilului, într-o ceremonie spectaculoasă / FOTO
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Orangesport.ro
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Ninge de ore bune la munte. La Rânca s-a aşternut deja un strat consistent de zăpadă, drumarii intervin cu material antiderapant
Observatornews.ro
Ninge de ore bune la munte. La Rânca s-a aşternut deja un strat consistent de zăpadă, drumarii intervin cu material antiderapant
Horoscop 22 aprilie 2024. Capricornii sunt pe cale să respingă anumite responsabilități profesionale, pe motiv că îi țin departe de familie
HOROSCOP
Horoscop 22 aprilie 2024. Capricornii sunt pe cale să respingă anumite responsabilități profesionale, pe motiv că îi țin departe de familie

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI