Mergi direct la conținut »
Poiana Pelegii din Munții Retezat, plină de gunoaie lăsate în urmă de turiști. Mesajul emoționant al unei fetițe, după ce a văzut mizeria Galerie foto
3imagini
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Poiana Pelegii din Munții Retezat, plină de gunoaie lăsate în urmă de turiști. Mesajul emoționant al unei fetițe, după ce a văzut mizeria

Poiana Pelegii din Munții Retezat, plină de gunoaie lăsate în urmă de turiști. Mesajul emoționant al unei fetițe, după ce a văzut mizeria

Imaginile dezolante cu Poiana Pelegii din Munții Retezat, plină de gunoaie, au strânit controverse pe rețelele de socializare. Ambalaje, resturi de mâncare și sticle aruncat au fost aruncate de sute de turiști în Munții Retezat, fără să le pese că distrug natura. După ce a văzut mormanele de gunoaie, o fetiță i-a îndemnat în felul ei pe oameni să nu mai polueze rezervația naturală. A realizat un desen pe care l-a așezat în preajma unui foișor înconjurat de mizerie.

Drumul cu pietriș spre Poiana Pelegii este singurul care le permite turiștilor să ajungă cu mașinile în Parcul Național Retezat. Pornește de pe marginea barajului Gura Apei din dreptul unei bariere instalate de Administraţia Parcului Naţional Retezat și șerpuiește prin păduri, spre poalele munților care oferă peisaje uluitoare, scrie Ziarul Hunedoareanului.

La fiecare sfârșit de săptămână, sute de turiști ajung în Poiana Pelerii și lasă în urma lor mormane de gunoaie. În jurul foișorului din poiană, în care turiștii ar trebui să se odihnească, au fost aruncate gunoaie de cei care au ajuns în acest colț de rai din Retezat.

Fără să țină cont de regulile din rezervația naturală, oamenii au abandonat zeci de plase pline cu gunoaie menajere și sticle.

 Poiana Pelegii din Munții Retezat, plină de gunoaie. Ce riscă cei care poluează rezervația naturală

Imaginile dezolante au fost suprinse de un hunedorean, care a semnalat pe rețelele de socializare modul în care este distrusă natura. Dezamăgită de mizeria de nedescris pe care a găsit-o acolo, o fetiță de doar opt ani a realizat un desen prin care îi îndeamnă pe oameni să nu mai polueze Retezatul.

„Mârlănie și nesimțire în Retezat” este titlul unui articol publicat pe pagina administrației Parcului Național Retezat prin care reprezentanții rezervației trag un semnal de alarmă cu privire la poluarea creată de turiști.

„Majoritatea gunoaielor sunt aruncate de turiştii de picnic, veniţi la o bere sau/şi la un grătărel. Toţi vin cu maşinile, aşa că aduc fără nici un efort fizic tot ce le trebuie. După terminarea distracţiei, în loc să pună resturile într-o pungă, în portbagaj, preferă să le arunce cu nesimţire în locurile care tocmai i-au găzduit sau chiar în albia răului. Data viitoare când vin, tot ei strâmbă din nas că e mizerie în locul de campare. Mă întreb: dacă pot aduce 10 kilograme de alimente, cum nu pot lua înapoi 500 grame de resturi şi ambalaje? Ştiţi care va fi urmarea: urşii se vor învăţa cu mâncarea lăsată de vizitatori şi vor veni tot mai des în locurile de campare şi la casele de vacanţă înşirate pe malul Râului Mare. Cine va fi atunci vinovat că ursul va sfâşia corturile şi va înfăşca mâncarea din rucsac, rănind, poate, proprietarul? Sau că va omorî un om, cum s-a întâmplat în Bucegi. Din păcate, vor avea de suferit şi montaniarzii adevăraţi, mari iubitori de natură, cei care vin cu rucsacul în spate să se bucure de linişte în Retezat”, informează reprezentanţii PNR.

Abandonarea deșeurilor în ariile naturale protejate, precum este Parcul Național Retezat, este interzisă prin lege. Cei care lasă în urmă mizerie riscă amenzi de până la 10.000 de lei.


Citește și Familie călcată de tren la Brănești. O femeie însărcinată și trei copii, spulberați cu 160 km/h. Femeia a lăsat bilet de adio


 

Close
Închide
  Close