Cel puțin 21 de vehicule au fost tractate de mașini de remorcare, în timp ce sute de polițiști înarmați, cu scuturi și purtând măști de gaz, au încercat să spargă blocada de lângă Dealul Parlamentului, care paralizează capitala Canadei.
Ofițerii „continuă să avanseze pentru a prelua controlul străzilor noastre”, a declarat șeful interimar al poliției din oraș, Steve Bell, adăugând: „Vom lucra zi și noapte până când acest lucru este finalizat”. Bell a spus că un ofițer a fost rănit ușor, dar „niciun protestatar nu a avut de suferit”.
Până vineri seara, cel puțin 100 de persoane au fost arestate, majoritatea pentru acuzații de revoltă. Acțiunea în forță a autorităților fusese anunțată de vineri ca fiind „iminentă”.
Camionagiii care se opun introducerii vaccinării obligatorii pentru transportatorii transfrontalieri au format mișcarea „Convoiul libertății”, prin care au sosit la volanul vehiculelor în capitala Ottawa, unde au blocat centrul orașului de circa trei săptămâni.
Tot în cadrul protestelor, au mai fost închise temporar punctele de trecere a frontierei cu Statele Unite, dar autoritățile au reușit între timp să reia controlul.
Numind acțiunile protestatarilor drept o amenințare la adresa democrației, Trudeau a invocat luni Legea privind situațiile de urgență, o măsură fără precedent, acordând guvernului său puteri temporare de a reprima manifestațiile.
„Freedom Convoy” (Convoiul Libertății) a început ca o mișcare împotriva mandatelor obligatorii introduse de Canada privind vaccinurile pentru camionagiii care traversează frontiera cu America, dar s-a transformat într-o revoltă de amploare împotriva măsurilor de sănătate publică și a guvernului progresist condus de premierul Trudeau.
Printre cei care protestează în centrul capitalei canadiene se numără și un șofer maghiar de origine română. Csaba Vizi, 49 de ani, a descris atmosfera de la protest, care se desfășoară și față de restricțiile impuse de autoritățile provinciale și federale canadiene în contextul pandemiei, ca fiind similară cu cea din timpul Revoluției din 1989, „când am ieșit cu un topor pe stradă”.
Foto: EPA