Mergi direct la conținut »
Politico: Contracandidatul lui Kövesi la șefia Parchetului european nu se retrage din cursă; rezultatul este incert
Ştiri Libertatea > Ştiri > Politico: Contracandidatul lui Kövesi la șefia Parchetului european nu se retrage din cursă; rezultatul este incert

Politico: Contracandidatul lui Kövesi la șefia Parchetului european nu se retrage din cursă; rezultatul este incert

Jean-François Bohnert, contracandidatul Laurei Codruța Kövesi pentru postul de șef al Parchetului european, a precizat, într-o declarație pentru Politico.eu, că rămâne în cursă pentru obținerea acestei funcții. ”Sunt în aceeași poziție ca și Kövesi”, a spus Bohnert referindu-se la faptul că niciunul nu mai beneficiază de susținerea guvernului din țara de origine.

De Adrian Ilie,

Deși Franța a confirmat că își retrage susținerea pentru Jean-François Bohnert, deocamdată nu a notificat oficial Consiliul Uniunii Europene privind schimbarea de poziție.

Nici Bohnert nu se gândește să se retragă din cursă chiar dacă a rămas fără susținerea guvernului de la Paris. ”În momentul de față sunt în aceeași poziție ca și Kövesi. Ambii candidați nu sunt susținuți de țările de origine, dar din motive diferite”, a spus magistratul francez.

Bohnert a afirmat că a rămas în cursă din motive procedurale. ”Comitetul de selecție este părere că toți cei trei candidați de pe lista scurtă ar trebui să rămână, altfel întregul proces ar trebui luat de la început. De asta nu-mi retrag candidatura”, a declarat francezul.

Al treilea candidat de care a vorbit Bohnert este germanul Andrés Ritter, cotat cu șanse insignifiante. Însă Bohnert nu-și menține candidatura din considerente procedurale. Întrebat dacă își dorește să fie procuror-șef european, candidatul francez a răspuns: ”Clar, da!”

Schimbarea de poziție a Franței a pus-o pe Kövesi în postura de favorită pentru a obține și susținerea Consiliului UE, alături de cea a Parlamentului European.

Însă nu toți cred că disputa e tranșată. Un diplomat european susține că decizia Franței nu va determina neapărat o schimbare de poziție a Consiliului. ”În principu, de ce am face-o? Situația este foarte complicată”, a spus diplomatul citat de Politico.eu, adăugând că, în principiu, retragerea unui candidat ar face necesară selectarea unuia nou

Close
Închide
  Close