Andrzej Duda a acordat un interviu pentru cotidianul polonez Fakt după o vizită efectuată săptămâna trecută la New York, unde a avut întâlniri la ONU şi a discutat despre războiul din Ucraina cu fostul preşedinte american Donald Trump. În martie, președintele polonez a fost primit la Washington de către omologul său american Joe Biden.
Discuţiile despre cooperarea nucleară dintre Polonia şi SUA sunt în curs „de ceva timp”, a mărturisit Duda. „Am vorbit deja despre acest lucru de mai multe ori. Trebuie să recunosc că, atunci când am fost întrebat, am declarat că suntem pregătiţi să găzduim arme nucleare”, a adăugat el.
„Rusia militarizează tot mai mult Kaliningradul. Recent, şi-a mutat armele nucleare în Belarus”, a subliniat președintele Poloniei.
„Dacă aliaţii noştri decid să desfăşoare arme nucleare pe teritoriul nostru ca parte a partajării nucleare, pentru a întări flancul estic al NATO, suntem pregătiţi să facem acest lucru”, a insistat Andrzej Duda în interviul publicat de Fakt.
Polonia, țară membră NATO şi susţinătoare fermă a Ucrainei, are graniţă atât cu enclava rusă Kaliningrad, cât şi cu Belarus, al cărei lider, Aleksandr Lukașenko, este un aliat al Kremlinului. Kaliningradul a devenit o enclavă a Rusiei atunci când Lituania şi-a declarat independenţa pe fondul destrămării Uniunii Sovietice, în 1991, notează The Guardian.
În iunie 2023, președintele rus Vladimir Putin a confirmat că a desfășurat arme nucleare tactice în Belarus, ţară situată între Rusia, Ucraina și trei state membre NATO, și anume Polonia, Lituania și Letonia.
Rusia amenință din nou cu arma nucleară
În pofida acțiunilor și retoricii sale nucleare, conducerea de la Moscova dă vina tot pe Occident că ar căuta o confruntare atomică.
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a susținut luni că sprijinul militar primit de Ucraina din partea SUA, Marii Britanii şi Franţei împinge lumea în pragul unei confruntări directe între cele mai mari puteri nucleare ale lumii, ceea ce s-ar putea încheia cu o catastrofă, transmite agenția de presă Reuters, preluată de news.ro.
„Occidentalii se clatină periculos pe marginea unei ciocniri militare directe între puterile nucleare, care este plină de consecinţe catastrofale”, a spus Lavrov la o conferinţă pe tema neproliferării organizată la Moscova la două zile după ce congresmenii americani au aprobat un ajutor militar suplimentar de peste 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina.
„Vedem riscuri strategice serioase în această situaţie, care conduc la o creştere a nivelului de pericol nuclear”, a adăugat el.
De la lansarea invaziei ruse la scară largă din Ucraina, la 24 februarie 2022, conducerea de la Moscova a amenințat în mod repetat asupra creşterii riscurilor nucleare. Oficialii americani spun că iau aceste amenințări în serios, dar nu au văzut deocamdată vreo schimbare în postura nucleară a Rusiei.
Lavrov refuză un dialog cu SUA pe teme nucleare
Rusia şi SUA sunt de departe cele mai mari puteri nucleare din lume, având peste 10.600 din cele 12.100 de focoase nucleare din lume. China deţine al treilea cel mai mare arsenal nuclear, urmată de Franţa şi Marea Britanie.
Ținând cont de tensiunile dintre Moscova și Washington, agravate de invazia rusă din Ucraina, Lavrov spune că Rusia nu vede nicio bază de dialog cu SUA „privind controlul armelor şi stabilitatea strategică în general”.
Șeful diplomației ruse a acuzat Occidentul că încearcă să impună restricţii asupra arsenalelor nucleare ale Rusiei şi Chinei în timp ce își dezvoltă capacităţi nonnucleare într-un efort de a-și asigura superioritatea militară.
Scuturile antirachetă deranjează Moscova
Lavrov a mai reproşat Occidentului construirea unui sistem global de apărare antirachetă, care să poată contracara un rival, și l-a acuzat totodată că se pregăteşte să desfăşoare arme în spaţiu.
Recent, Washingtonul a atras atenția că Rusia caută să-și dezvolte capacități nucleare pentru spaţiu, ceea ce președintele rus Vladimir Putin a ținut să nege categoric.
SUA afirmă că îşi dezvoltă capacităţile de apărare în scop defensiv, în conformitate cu acordurile internaţionale, și că doresc doar utilizarea paşnică a spaţiului cosmic.
Analiştii occidentali în chestiuni de securitate spun că declaraţiile conducerii de la Moscovei sunt menite să descurajeze şi să intimideze Occidentul pentru a nu susține Ucraina în fața agresiunii ruse. Cu toate acestea, SUA şi aliaţii din NATO au furnizat ajutoare, informaţii, instruire şi arme Ucrainei, inclusiv tancuri şi rachete cu rază lungă de acţiune.
BONY • 22.04.2024, 20:41
Acesti oameni au luat-o razna de tot,care mai de care sa cumpere arme cat mai scumpe si mai sofisticate,este o frenezie maxima spre bucuria producatorilor. Amplasarea altor rachete nucleare pe teritoriul tarilor din est n-ar aduce pace,din contra...
VolodimirZelenski • 22.04.2024, 21:06
BONY • 22.04.2024, 20:41
Acesti oameni au luat-o razna de tot,care mai de care sa cumpere arme cat mai scumpe si mai sofisticate,este o frenezie maxima spre bucuria producatorilor. Amplasarea altor rachete nucleare pe teritoriul tarilor din est n-ar aduce pace,din contra...
Din contra: ar aduce pace maxima. Ruzzia vrea nucleare, va primi nucleare.