MENIU CAUTĂ
23 Dec. 2017 16:14

Polonia are un aliat. Ungaria amenință că va utiliza dreptul de veto, după ce CE a activat Articolul 7

Distribuie

Polonia are un aliat în UE, după ce Comisia Europeană a activat Articolul 7 împotriva Varșoviei, ca urmare a temerilor privind statul de drept. Budapesta a anunțat că se opune adoptării de sancţiuni contra Varşoviei, relatează Reuters.

Premierul ungar Viktor Orban a avertizat vineri că o Polonie puternică este o componentă vitală a grupului central-european în interiorul Uniunii Europene, iar Budapesta va bloca orice acţiune de suspendare a dreptului de vot al Varşoviei în UE. El consideră că Polonia, care se află sub focul criticilor Bruxellesului pentru modificările aduse sistemului judiciar, este tratată incorect.

„Trebuie să clarificăm pentru UE că este inutil fie şi să înceapă o acţiune împotriva Poloniei, deoarece nu există nicio şansă” să ajungă la un rezultat. „Pentru că Ungaria va fi acolo şi va forma un obstacol de netrecut”, a insistat Orban.

Comisia Europeană a anunţat miercuri lansarea procedurii de activare a articolului 7 al Tratatului Uniunii Europene, articol ce prevede cazurile în care un stat membru poate fi privat de dreptul de vot în Consiliu, în legătură cu temerile privind statul de drept în Polonia.

Într-o primă fază, precum cea declanşată miercuri de Comisia Europeană, articolul 7 permite „a se constata existenţa unui risc clar de încălcare gravă” a statului de drept într-un stat membru, cu votul a cel puţin 22 de ţări din UE. Eventualele sancţiuni, aşa cum este cazul retragerii dreptului de vot, nu pot interveni decât într-o fază ulterioară, care presupune un vot cu unanimitate al statelor membre, cu excepţia ţării vizate.


Citește și: REPORTAJ/Actorul Cristi Martin, de la reclama ”Halatu, cât e halatu?”, la picturi cu cristale Swarovsky sau foiță de aur| FOTO


Citește mai multe despre Polonia și Ungaria pe Libertatea.

Comentarii