Mergi direct la conținut »
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Povestea casei Mühle din Timișoara. În spatele ruinelor se află o familie fabuloasă. Wilhem Mühle a creat Parcul Central din Timișoara, fiul lui, Arpad, a contribuit la amenajarea Parcului Cișmigiu

Povestea casei Mühle din Timișoara. În spatele ruinelor se află o familie fabuloasă. Wilhem Mühle a creat Parcul Central din Timișoara, fiul lui, Arpad, a contribuit la amenajarea Parcului Cișmigiu

Nepăsarea și jaful imobiliar de după 1989 au distrus una dintre cele mai apreciate vile din Timișoara, casă care a aparținut celebrei familii de florari Mühle. Clădirea, pentru care timișorenii au protestat în stradă, este astăzi o ruină. Ajuns în proprietatea unei familii de romi, monumentul din centrul orașului se degradează pe zi ce trece. În spatele ruinelor se află o poveste fabuloasă.

De Raluca Diaconu,

Casa Mühle i-a aparținut lui Wilhelm Mühle, florar celebru al Timișoarei. Născut în Boemia, s-a stabilit la Timișoara când avea 21 de ani. În scurt timp, a devenit grădinarul-șef al celei mai importante florării din oraș. S-a căsătorit cu fiica proprietarului și a preluat afacerea după 1870. La scurt timp a intrat în proprietatea casei, clădire ridicată în secolul XIX.

Tânărul Wilhelm Mühle a devenit celebru în Europa pentru soiurile de roze pe care le-a creat. Cel mai cunoscut se numește „Madame Josephine Mühle” și este un trandafir cu petale aurii și pete albe. Pentru o vizită a împăratului Franz Josef al Austriei, Wilhelm Mühle a avut un proiect ambițios: a creat un parc uriaș, azi Parcul Central din Timișoara, în care a expus sute de soiuri de trandafiri. Împăratul a fost atât de impresionat încât i-a cerut lui Mühle să devină florarul Curții Imperiale. Tânărul Mühle ajunsese să vândă trandafiri la casele regale din Viena și Budapesta, iar florile lui superbe ajungeau în toată Europa de Sud-Est.

Mühle avea 17 sere și o grădină vastă în Timișoara, care se întindea de la Canalul Bega până în Piața Nicolae Bălcescu de astăzi. Pe terenul lui se află acum Universitatea de Vest, Universitatea Politehnica și stadionul ei cu căminele.

Wilhelm Mühle a avut un copil, Arpad Mühle, care a dus mai departe tradiția familiei și a ajuns principalul furnizor al caselor regale din România și Bulgaria. El a fost cel care a donat terenurile orașului, a patentat 13 soiuri noi de trandafiri și a contribuit la amenajarea Parcului Cișmigiu din București și a Parcului Public din Sinaia. Tot familia Mühle a pus bazele Parcului Rozelor din Timișoara, amenajat la 1929 cu 1.400 de soiuri de trandafiri, fiind cel mai important rozaliu din sud-estul Europei.

Fiica acestei românce e atât de frumoasă, încât toate televiziunile 'se bat' pe ea! Cum arată tânăra
Recomandări

Fiica acestei românce e atât de frumoasă, încât toate televiziunile 'se bat' pe ea! Cum arată tânăra

Cum au răsplătit autoritățile celebra familie Mühle

În 1992, ultimul urmaș Mühle a emigrat în Germania, iar la plecare a donat autorităților diplome, acte și statuete pentru un viitor muzeu al trandafirilor.

Vila a fost preluată de ICRAL și dată spre închiriere. Ultimul chiriaș a reușit să cumpere cu 10.000 de euro o parte din vilă, prin Legea 112/1995.

Nu avea voie s-o înstrăineze zece ani, dar într-un stil pur românesc, fără ca primăria să-și exercite dreptul de preemțiune, a vândut-o familiei de romi Cârpaci.

Ce s-a întâmplat la 6:19 dimineața la petrecerea de nuntă a Teodorei Becali. A apărut filmarea
Recomandări

Ce s-a întâmplat la 6:19 dimineața la petrecerea de nuntă a Teodorei Becali. A apărut filmarea

Casa a intrat în atenția publică în 2012, când proprietarul imobilului a deschis șantier acolo și a încercat să demoleze casa. Lucrările au fost oprite de autorități, iar primăria a mers în instanță și a cerut ca proprietarul să readucă imobilul la starea inițială. Procesul a fost câștigat de autoritatea locală în 2016, când magistrații au decis să-l oblige pe moștenitorul Mihai Geb Cîrpaci Ion-Nelson să ia măsuri, în caz contrar primăria urmând să intervină și să recupereze apoi banii.

Până acum nu s-a făcut nimic.

Este evidentă reaua credință a proprietarului. A avut un interval de timp mai mult decât generos să readucă imobilul la starea inițială, astfel că primăria va pune în aplicare dispozițiile instanței, după aprobarea bugetului. Pentru executarea lucrărilor de protejare și readucere la starea inițială a Casei Mühle vor fi realizați următorii pași: achiziționarea serviciilor de proiectare, incluzând expertiza tehnică și măsurile de urgență pentru stoparea degradărilor, urmată de execuția lucrărilor și recuperarea sumelor de la proprietar”, ne-a declarat viceprimarul Dan Diaconu, care spune că primăria ia în calcul și varianta exproprierii, numai că legea este foarte neclară.

De cealaltă parte, reprezentanții Consiliului Județean Timiș spun că au format o Comisie de Evaluare care să se ocupe de exproprierea Casei Mühle de la proprietari.

”De fiecare dată când trec pe acolo, mă întristez”

Casa Muhle i-a scos pe timișoreni în stradă în urmă cu câțiva ani, când imobilul a început să se degradeze. Florile superbe din fața casei pe care timișorenii doar și le mai imaginează, sunt acum buruieni printre gunoaie.

Copil fiind, treceam în plimbare când veneam de la grădiniță. Îmi amintesc un castan uriaș cu flori roz, care mi se părea extraordinar de frumos, și mă uitam fascinată la terasa în trepte care cobora în curte. Îmi imaginam prințese în rochii cu crinolină, care ieșeau să se răcorească după un bal. Imaginație de copil… Acum, de fiecare dată când trec pe acolo, mă întristez. Ar trebui să le fie rușine celor care conduc orașul, că au permis să se ajungă în situația asta. Nu mă pricep, dar nu cred că se mai poate recupera mare lucru din vechea casă”, ne-a spus o timișoreancă.

Primăria Timișoara a răsplătit memoria familiei Mühle cu un bust dedicat celui mai important florar al Imperiului Austro-Ungar și altul dedicat fiului lui, în Parcul Rozelor, dar și cu titlul de cetățean de onoare al orașului, acordat abia în 2013, post-mortem, lui Wilhelm Mühle.

 „Dacă Muzeul Rozelor și Casa Memorială Wilhelm și Arpad Mühle sunt doar un vis, poate că ar fi potrivit să nu uităm de el. În timpul protestelor din 2012-2013 din fața imobilului a apărut ideea de Casă Memorială și Muzeu al Rozelor. Lumea s-a entuziasmat la auzul acestei vești. Universitatea Politehnica a fost construită pe terenul donat de Arpad Mühle. Sunt facultăți ce au format mulți oameni, ce au dus renumele orașului în lume. Să nu uităm că primarul Timișoarei a fost rectorul universității și tot nu s-a reușit nimic. Avem nevoie de sprijinul tuturor pentru a lupta împreună pentru acest frumos obiectiv”, ne-a spus Ilie Sârbu, președintele Asociației Salvați Patrimoniul Timișoarei, care încearcă de ani buni un dialog cu autoritățile locale și județene.


Citește și:

Noaptea Muzeelor 2019. Lista muzeelor din București participante la Noaptea Muzeelor și evenimente din țară

Close
Închide
  Close