„Dacă sunteți gravidă și nu v-ați vaccinat până acum împotriva COVID, este preferabil să primiți serul Pfizer sau Moderna”, este recomandarea la zi a Serviciului Național de Sănătate (NHS) din Marea Britanie. 

Între iulie și septembrie 2021, 13 femei însărcinate au murit de COVID în UK. E un bilanț mai negru decât în primele două valuri ale pandemiei, când nu exista niciun vaccin. De altfel, datele oficiale arată că doar undeva la 15% dintre britanicele însărcinate sunt vaccinate și, în ciuda recomandărilor oficiale, multe gravide sunt întoarse din drum odată ce intră pe ușa unui centru de vaccinare, arată The Guardian.

Asta pentru că vaccinarea a pornit la drum cu un alt mesaj pentru gravide. Un mesaj care a creat reticență în rândul femeilor însărcinate și ar fi putut să joace un rol în moartea Samanthei Willis, o britanică de 35 de ani, care s-a stins de COVID la două săptămâni după ce a născut cel de-al patrulea ei copil, o fiică, Eviegrace.

Pe 1 august, Samantha și soțul ei Josh erau acasă atunci când au primit printr-un SMS rezultatele pozitive ale testelor PCR. 

Potrivit The Guardian, cei doi nu aveau simptome în acel moment, dar s-au testat după ce au intrat în contact cu o persoană infectată. Samantha a lăsat din mână fierul de călcat și s-a apucat să-și sune rudele și prietenii ca să anuleze petrecerea de baby shower. Dar femeia nu era îngrijorată. În asentiment cu ea era și Josh.

INVESTIGAȚIE Gabriel Țuțu, directorul ROMARM reținut de DNA, făcuse o escrocherie și avea interzis să vândă polițe de asigurări, dar a fost numit să conducă 15 fabrici strategice de armament
Recomandări
INVESTIGAȚIE Gabriel Țuțu, directorul ROMARM reținut de DNA, făcuse o escrocherie și avea interzis să vândă polițe de asigurări, dar a fost numit să conducă 15 fabrici strategice de armament

„Abia așteptam să petrecem o săptămână în casă. Ne gândeam că în sfârșit vom avea timp să lenevim în grădină, să gătim și să ne facem ordine prin casă”, spune Josh.

Povestea unei britanice care a murit de COVID, după ce a născut. Ce rol au jucat recomandările contradictorii cu privire la vaccinarea gravidelor
Samantha și soțul ei Josh. Foto: Facebook Josh Willis

De la spital a primit un flyer pentru a nu se vaccina

În acele zile, gândul că Samantha ar putea să se îmbolnăvească era de neînchipuit. Era o femeie tânără și sănătoasă, dar nu și vaccinată. Asta pentru că, la una dintre programările din timpul sarcinii, a primit un flyer care-i recomanda să stea departe de vaccin, întrucât nu ar exista suficiente date cu privire la efectele serului asupra gravidelor. După moartea ei, Josh a găsit flyerul printre lucrurile Samanthei.

„Aceste vaccinuri nu au fost momentan testate în timpul sarcinii. Deci, până ce există mai multe informații, femeile însărcinate nu ar trebui să se vaccineze”, spune mesajul imprimat pe flyer. Ulterior, când autoritățile sanitare au schimbat macazul în ceea ce privește imunizarea gravidelor, Samantha simțea că e oricum prea aproape de naștere și că ar trebui să lase pentru mai târziu vaccinarea împotriva COVID-19.

Un influent consultant politic din România, acuzat că folosește metode controversate în sprijinul partidului de guvernământ din Grecia
Recomandări
Un influent consultant politic din România, acuzat că folosește metode controversate în sprijinul partidului de guvernământ din Grecia
Povestea unei britanice care a murit de COVID, după ce a născut. Ce rol au jucat recomandările contradictorii cu privire la vaccinarea gravidelor
Samantha era tânără și sănătoasă, dar nu și vaccinată. Foto: Facebook

„Ne-am gândit că oricum copiii nu merg la școală. Ea era în concediu prenatal, deci eram cât de cât feriți”, povestește Josh. 

Același flyer l-a primit în martie 2021 și Stella Creasy, membră a Camerei Comunelor din partea Partidului Laburist. Însărcinată și ea în acel moment, Creasy s-a ales cu flyerul în mână în timpul unei consultații la o clinică publică din Anglia.

Studiile arătau deja că gravidele sunt mai predispuse să moară de COVID

Îngrijorată de excluderea gravidelor din campanie, Creasy a vorbit despre asta în mod repetat în timpul întâlnirilor săptămânale pe care membrii Parlamentului le aveau cu ministrul vaccinării, Nadhim Zahawi, dar și cu președintele Comitetului Reunit pentru Vaccinare și Imunizare, un corp independent de experți care înaintează recomandări în ceea ce privește programul de imunizare către autoritățile sanitare din UK.

„Mi s-a spus că o gravidă nu este mai vulnerabilă în fața coronavirusului decât orice altă femeie”, mărturisește Creasy.

În 30 de ani, Republica Moldova a pierdut 40% din populație. Un dezastru demografic sau „moartea moldovenească”
Recomandări
În 30 de ani, Republica Moldova a pierdut 40% din populație. Un dezastru demografic sau „moartea moldovenească”

Dar alta era părerea celor mai buni obstetricieni. În octombrie 2020, Colegiul Regal al Obstetricienilor și Ginecologilor avertiza că „internările în secțiile de terapie intensivă sunt mult mai comune în rândul gravidelor decât al altor femei de aceeași vârstă”. De asemenea, gravidele infectate sunt de trei ori mai predispuse să nască prematur decât cele care nu au COVID-19.

Mai multe date au apărut la începutul lui 2021, când un studiu al cercetătorilor de la Universitatea Washington arăta că gravidele sunt de 13 ori mai predispuse să moară în urma infecției cu coronavirus decât femei din aceeași grupă de vârstă. În ultimul trimestru de sarcină, infectarea prezintă cel mai mare risc la viața femeii însărcinate.

Rezultatele nu sunt deloc surprinzătoare, spune medicul Kristina Adams Waldorf, care a condus echipa de cercetători de la Universitatea Washington.

„Se știe de mult că gravidele sunt mult mai vulnerabile în fața infecțiilor respiratorii. Sistemul imunitar se modifică astfel încât corpul să nu respingă fătul drept un obiect străin. Această modificare slăbește capacitatea organismului de a lupta cu infecțiile, fie că vorbim de gripă ori COVID”, explică dr. Waldorf. 

Tocmai de-asta medicii din întreaga lume vaccinează gravidele pentru gripă, dar același principiu nu a fost aplicat de autoritățile sanitare din Marea Britanie în cazul serului împotriva COVID-19.

Femei însărcinate refuzate la centrele de vaccinare din UK

În primele luni ale anului, nici măcar experții din Comitetul Reunit pentru Vaccinare și Imunizare nu păreau prea interesați să reevalueze recomandările privind imunizarea femeilor însărcinate. „Îmi spuneau că problema va fi adresată când se va trece la vaccinarea grupelor tinere”, explică Creasy.

În Marea Britanie, prioritatea la vaccinare au avut-o vârstnicii. Abia în aprilie experții Comitetului Reunit pentru Vaccinare și Imunizare și-au schimbat mesajul, anunțând că gravidele se pot imuniza odată cu populația generală, dar doar cu serurile dezvoltate de Pfizer BioNTech și Moderna.

Dar chiar dacă gravidele au devenit deodată eligibile pentru vaccinare, nu exista infrastructura necesară pentru a permite imunizarea acestora. Practic, ele nu aveau opțiunea de a selecta serul pe care-l doresc în platforma de vaccinare și erau trimise acasă când ajungeau la centre dotate doar cu AstraZeneca.

Abia pe 7 mai au rezolvat autoritățile sanitare problema din platforma de vaccinare.

Chiar dacă femeile însărcinate erau acum eligibile pentru vaccinare, recomandările experților nu erau neapărat entuziaste. „Credem că este alegerea femeii dacă vrea sau nu să se vaccineze, iar asta după ce ia în considerare riscurile și beneficiile. Fiecare femeie va putea alege ce crede că e mai bine pentru situația ei particulară” a spus un purtător de cuvânt al Colegiului Regal al Obstetricienilor și Ginecologilor.

E o diferență mare între a spune că „Nu există nicio dovadă că vaccinarea împotriva COVID ar fi dăunătoare în timpul sarcinii” și „Cercetarea de până acum arată că vaccinarea împotriva COVID este eficientă și sigură pentru femeile însărcinate”.

Dr. Kristina Adams Walford:

În vară, gravidele care voiau să se vaccineze primeau în continuare flyere vechi în care erau îndemnate să nu facă asta. Dacă ajungea până-n centrele de vaccinare, unele asistente refuzau să le imunizeze, aducând în atenție primele recomandări ale NHS.

„Pe mine m-au întors din drum și mi-au spus că ar trebui să vorbesc cu medicul meu de familie”, spune Ellie Parrott, o tânără de 26 de ani, care a mers să se vaccineze în luna iulie, în timp ce era gravidă, la un centru de lângă Londra.

Un sondaj publicat în iulie de un grup de advocacy, care a inclus aproape 7.000 de britanice gravide, arată că 47% dintre ele au primit recomandări contradictorii cu privire la vaccinare împotriva coronavirusului de la lucrători sanitari.

Este și cazul lui Louise Williams, o profesoară care s-a prezentat deja vaccinată la o programare prenatală avută în iunie la spitalul Barnet din Londra. A fost șocată să audă o moașă care-i spunea unei alte gravide că îi este interzis să se vaccineze. „Era pur și simplu dezinformare”, punctează Williams.

98% dintre gravidele internate, nevaccinate

În același timp, paturile de la terapie intensivă se umpleau cu femei însărcinate și nevaccinate. Din mai și până în iulie, 98% dintre gravidele internate într-un spital COVID nu erau vaccinate, potrivit datelor colectate de obstetricienii din UK.

Pe 3 august, coronavirusul a trimis-o pe un pat de spital și pe Samantha Willis.

„Nici măcar nu am sărutat-o ori îmbrățișat-o. Am crezut că o voi vedea din nou în câteva zile”, spune Josh, care și-a condus soția până la camera de gardă a Spitalului Altnagelvin, cel mai mare din nord-vestul Irlandei de Nord.

Samantha Willis avea deja saturația 87%, cu mult sub limita sigură de 95%.

Două zile mai târziu, medicii i-au făcut cezariană Samanthei. După intervenție, starea ei de sănătate părea să se îmbunătățească. „Îmi spunea că poate să respire un pic mai bine”, povestește Josh.

Dar pe 12 august, organismul ei s-a prăbușit. Medicii au început să o ventileze pe secție, crezând că nu va putea să reziste până la ATI. Josh a venit la spital și i s-a permis să-și țină soția de mână, în timp ce aceasta era sedată și întinsă pe burtă. „I-am spus fiicei noastre de 4 ani că mama ei s-ar putea să moară. M-a întrebat cine o să-i mai fie atunci mamă”, mărturisește Josh.

Samantha Willis a murit pe 20 august. Trei zile mai târziu, familia organiza în același timp înmormântarea ei și botezul fiicei pe care nu a apucat să o țină în brațe.

Povestea unei britanice care a murit de COVID, după ce a născut. Ce rol au jucat recomandările contradictorii cu privire la vaccinarea gravidelor
Samantha Willis, mama a patru copii, a murit de COVID-19 la scurt timp după ce a născut. Foto: Profimedia

Știam că sicriul o să fie sigilat pentru că a murit de COVID. Odată plecat din cameră, nu aveam să o mai văd vreodată.

Josh Willis:

Rămas singur cu patru fiice, bărbatul și-ar dori ca lucrurile să stea altfel. În continuare gravidele nu sunt considerate un grup vulnerabil, așa că nu sunt pentru moment eligibile pentru a primi doza booster în Marea Britanie.

„Este un şoc.” Pițurcă l-a sunat pe Dragomir înainte să fie reținut de DNA. Ce i-a mărturisit
GSP.RO
„Este un şoc.” Pițurcă l-a sunat pe Dragomir înainte să fie reținut de DNA. Ce i-a mărturisit
Urmărește-ne pe Google News
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Ce avere are Victor Pițurcă, de fapt! Afacerile neașteptate din care a făcut bani
Playtech.ro
Ce avere are Victor Pițurcă, de fapt! Afacerile neașteptate din care a făcut bani
Dan Alexa rupe tăcerea, la 4 ani de la pumnul încasat de la Anamaria Prodan: 'M-a afectat foarte mult'
Viva.ro
Dan Alexa rupe tăcerea, la 4 ani de la pumnul încasat de la Anamaria Prodan: 'M-a afectat foarte mult'
"Mamă, ce-i aici! Uite ușa unde e". O șoferiță de 19 ani a făcut prăpăd cu mașina, la intrarea în Timișoara. A rupt un stâlp, bucăți din Golf au zburat pe șosea
Observatornews.ro
"Mamă, ce-i aici! Uite ușa unde e". O șoferiță de 19 ani a făcut prăpăd cu mașina, la intrarea în Timișoara. A rupt un stâlp, bucăți din Golf au zburat pe șosea
Animație grafică. Cum s-a produs accidentul provocat de “gheața neagră”. Marius a murit după ce a sărit în gol zeci de metri
Știrileprotv.ro
Animație grafică. Cum s-a produs accidentul provocat de “gheața neagră”. Marius a murit după ce a sărit în gol zeci de metri
De ce e bine să învârți ouăle crude înainte de a le găti. Secretul bucătarilor de top
FANATIK.RO
De ce e bine să învârți ouăle crude înainte de a le găti. Secretul bucătarilor de top
Ministrul de Interne al Austriei a fost la Bucureşti şi a rămas perplex: ”Aşa ceva el n-a mai văzut în Europa”. Ce l-a uimit
Orangesport.ro
Ministrul de Interne al Austriei a fost la Bucureşti şi a rămas perplex: ”Aşa ceva el n-a mai văzut în Europa”. Ce l-a uimit
Horoscop 31 ianuarie 2023. Gemenii ar fi bine să acorde mai multă atenție mesajelor pe care le adresează celor cu care au avut deja neînțelegeri
HOROSCOP
Horoscop 31 ianuarie 2023. Gemenii ar fi bine să acorde mai multă atenție mesajelor pe care le adresează celor cu care au avut deja neînțelegeri
S-a lansat primul Centrul de Medicină a Stilului de Viață – Better Me. Cum te poate ajuta și unde se află
PUBLICITATE
S-a lansat primul Centrul de Medicină a Stilului de Viață – Better Me. Cum te poate ajuta și unde se află