Articol de Adrian Ilie, Luni, 17 iunie 2019, 15:58

„Un lucru trebuie ştiut de către comunitatea română. Valea Uzului este un simbol foarte important pentru comunitatea maghiară, comparativ cu Mărăşeştiul pentru comunitatea română. Este un simbol al autoapărării şi nu înţelegem cine are interesul de a genera conflict interetnic şi de a instala o stare de ură între comunităţi prin provocările plănuite din Valea Uzului”, a declarat luni liderul PPMT, citat de Agerpres.

Csomortányi István a spus că la protest sunt așteptate să participe câteva sute de persoane.

De asemenea, liderul PPMT a mai anunţat că pe 25 iunie va avea loc un miting în Piaţa Unirii din Oradea, pentru a solicita Primăriei edificarea unei statui ecvestre a regelui Sfântul Ladislau, considerat întemeietor al oraşului Oradea, care să fie amplasată în centrul oraşului, în Piaţa Unirii.

Ministerul Apărării Naționale a solicitat Guvernului, printr-un memorandum, trecerea cimitirului din Valea Uzului în administrarea sa după ce comemorarea eroilor de Înălțare a degenerat la Valea Uzului. Astfel, maghiarii au încercat să blocheze accesul românilor în cimitir, iar românii participanți au distrus porțile de acces.

Citește și:Dosar penal, după evenimentele de la Valea Uzului. Precizările Jandarmeriei Române