De Dragoș Tănase,

După acordul familiei, s-au prelevat ficatul, rinichii, cordul şi plămânii. Beneficiarii transplantului sunt copii atât din ţară, cât şi din străinătate.

Donatorul este un copil de 10 ani din Bacău, aflat în moarte cerebrală ca urmare a unei malformații pe creier.

Raluca Neagu, coordonatorul Centrului Regional de Transplant Iaşi:

„Este a doua prelevare făcută de la un copil în mai puţin de o săptămână. (…) Din păcate, fiind un copil atât de mic nu au fost receptori pediatrici pentru toate organele pe teritoriul României. A fost o acțiune complexă. Au venit echipe medicale de la Eurotransplant, respectiv pentru plămâni de la Viena, pentru cord de la Hanovra şi pentru ficat de la Bonn. Toate transplanturile le-au făcut tot la copii”, a declarat Raluca Neagu, coordonatorul Centrului Regional de Transplant Iaşi.

„La noi în ţară transplant de plămân la copii nu se face, la ficat se face, dar acum nu aveau un receptor”, a mai spus Neagu.

  • Rinichii au fost prelevaţi de echipa Spitalului Clinic „Dr. C..I. Parhon” Iaşi şi au fost transplantaţi unui adolescent de 16 ani din același oraș, şi unei fetiţe de 11 ani, aflată de doi ani pe hemodializă, la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj.
  • Ficatul a fost prelevat de echipa Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă “Sf. Spiridon” din Iaşi, coordonată de Dr. Ciprian Vasiluţă şi Dr. Mihai Zabara, şi a fost trimis la centrul medical din Bonn – Germania, fiind transplantat unui copil de 11 ani cu hepatită autoimună.
  • Plămânii au salvat viaţa unei fete de 15 ani, care suferea de fibroză chistică, la centrul de transplant din Viena.
  • Inima va bate în pieptul unui copil de 11 ani, care suferea de cardiomiopatie dilatativă si a fost salvat prin transplant la centrul medical din Hamburg.

„Aseară, pe Aeroportul Iași au aterizat trei avioane care urmau să asigure transportul de organe. Aeronavele au venit cu echipa pentru prelevare și apoi echipa care a transportat organele către București. SMURD a asigurat transportul de la aeroport la spital și invers”, a declarat Diana Cimpoeșu, coordonator SMURD Iași, citată de Ziarul din Iași.

Citeşte şi:

Cum au intervenit doi procurori pentru o prelevare de organe făcută la Oradea. „Deci, nu-i pe lege. Să fim bine înţeleşi”, l-a avertizat legistul. Ei spun că au făcut-o în scopuri umanitare

Doctorul Radu Zamfir, supraviețuitor al accidentului din Apuseni, consilier onorific al ministrului de Interne

Gheorghe Dincă angaja femei în gospodărie și le plătea pentru a se culca cu ele. Ce spun procurorii despre comportamentul său

Poza nevăzută până acum de public: „Ponta, Dragnea, Gino, Hagi și ghidul neoficial al influențelor politice oculte din Liga 1”
GSP.RO
Poza nevăzută până acum de public: „Ponta, Dragnea, Gino, Hagi și ghidul neoficial al influențelor politice oculte din Liga 1”
Horoscop 29 mai 2020. Săgetătorii sunt acum mai înțelepți și poate mai curajoși
HOROSCOP
Horoscop 29 mai 2020. Săgetătorii sunt acum mai înțelepți și poate mai curajoși