Serviciul Român de Informații (SRI) ar trebui să fie condus de un director cu rang de ministru, numit de Parlament la propunerea președintelui României. 

Directorul civil, votat în forul legislativ, este secondat, potrivit legii, de un prim-adjunct pentru zona de informații-operațiuni și de trei adjuncți.

Componenta civilă lipsește însă din fruntea SRI de peste șase luni.

Legea oferă președintelui Iohannis puterea de a fi cel care inițiază procedura de instalare a unui nou șef civil al SRI, dar dă și Parlamentului, implicit majorității din forul legislativ, dreptul de a respinge propunerea venită de la Palatul Cotroceni.

În condițiile actuale, președintele Klaus Iohannis și premierul Marcel Ciolacu (PSD) ar trebui să ajungă la un acord pentru viitorul nume care va conduce SRI sau pot amâna tacit procedura după alegerile prezidențiale de la finalul acestui an. Practic, pentru ca viitorul președinte să fie cel care propune viitorul șef al Serviciului.

Iohannis nu poate instala un nou director SRI fără un acord cu Ciolacu

„Mingea este la președinte, care a refuzat să deschidă subiectul după demisia lui Hellvig. Nu a existat vreo discuție între Klaus Iohannis și Marcel Ciolacu despre viitorul șef al SRI. Fără aprobarea PSD și PNL, conducerea civilă nu poate să fie instalată”, au declarat surse politice pentru Libertatea.

UE declară război Beijingului în cazul subvențiilor pentru firmele chineze. „Am devenit dependenți de gazele rusești. Să nu repetăm greșeala cu China”
Recomandări
UE declară război Beijingului în cazul subvențiilor pentru firmele chineze. „Am devenit dependenți de gazele rusești. Să nu repetăm greșeala cu China”

Relația PNL – Iohannis este caracterizată drept „foarte bună” de liberali, iar poziția partidului nu o contrazice pe cea a președintelui.

În tabăra liberală, subiectul legat de conducerea SRI este foarte puțin discutat, toți liderii așteptând mutarea care va veni de la Palatul Cotroceni, au precizat surse din conducerea PNL pentru Libertatea.

Singura dilemă rămâne la social-democrați.

Premierul Marcel Ciolacu, membru în CSAT, nu a deschis nici el subiectul în discuțiile avute cu președintele Klaus Iohannis, potrivit surselor citate.

„Ciolacu așteaptă ca Iohannis să facă prima mișcare, să vină cu propunerea, așa cum scrie în lege. Dacă nu o face până la finalul mandatului, care oricum este în 2024, se poate ajunge la o soluție de compromis să rămână actuala conducere militară. Ciolacu nu a dat vreun semn că este nerăbdător să fie instalat un nou șef la SRI sub mandatul lui Iohannis. Poate așteaptă să îl numească viitorul președinte”, au precizat sursele politice citate.

Parlamentul se află în vacanță în luna ianuarie, astfel că șansele unei numiri se amână pentru începutul sesiunii parlamentare din 1 februarie.

Președintele Iohannis a cerut „un pic de timp de pregătire”. Generalii conduc SRI

Xi Jinping a făcut cea mai mare restructurare a armatei chineze din ultimul deceniu. Strategia din spatele deciziei sale
Recomandări
Xi Jinping a făcut cea mai mare restructurare a armatei chineze din ultimul deceniu. Strategia din spatele deciziei sale

Este o premieră după 1990 ca șeful SRI să fie, pentru mai mult de șase luni, un militar și nu un civil. 

Florian Coldea, fost director interimar al SRI, a îndeplinit funcția pentru perioade scurte: 20 iulie 2006 – 4 octombrie 2006 și 27 ianuarie 2015 – 18 februarie 2015.

Eduard Hellvig a demisionat din fruntea Serviciului Român de Informații pe 3 iulie 2023 cu justificarea că nu este bine pentru democrație ca „o persoană să concentreze expunere la informație secretă pentru un timp îndelungat”. Fostul director al Serviciului îndeplinea funcția din 2015.

Premieră după 1990: șase luni fără director civil la SRI, decizia este la Klaus Iohannis. „Cea mai lungă perioadă în care un militar conduce Serviciul”
Eduard Hellvig / Hepta

După șase luni de la acest moment, SRI nu are în fruntea sa un director civil, ci o echipă formată din generali. Generalul Răzvan Ionescu este director interimar, adjuncți sunt general-locotenent Cristian Bizadea, general-locotenent Adrian Ciocîrlan și general-locotenent Gheorghe-Stancu Răducu.

Premieră după 1990: șase luni fără director civil la SRI, decizia este la Klaus Iohannis. „Cea mai lungă perioadă în care un militar conduce Serviciul”
Generalul Răzvan Ionescu ocupă acum funcția de director interimar. Foto: SRI
Zeci de mii de români, așteptați pe Litoral în minivacanța de 1 Mai și Paște. În străinătate, Grecia și Turcia sunt în top: „Turcii au învățat să facă ouă roșii pentru noi”
Recomandări
Zeci de mii de români, așteptați pe Litoral în minivacanța de 1 Mai și Paște. În străinătate, Grecia și Turcia sunt în top: „Turcii au învățat să facă ouă roșii pentru noi”

„Sunt oameni destoinici, oameni extraordinari prin ceea ce fac pentru România”, îi caracterizează pe cei trei generali șeful Comisiei parlamentare pentru controlul activității SRI, liberalul Ioan Cristian Chirteș. Adaugă că se întâlnește cu ei de două ori pe lună, dar subiectul unei conduceri civile nu a fost abordat. 

Președintele Klaus Iohannis a făcut o promisiune, pe 11 iulie 2023.

„SRI nu poate rămâne fără conducere, dar sigur că necesită un pic de timp de pregătire până când să facem următorul pas”, afirma președintele, fără să precizeze cât înseamnă „un pic de timp”.

Conducerea SRI după 1990

  • Virgil Măgureanu: 26 mai 1990 – 25 aprilie 1997
  • Costin Georgescu 30 mai 1997 – decembrie 2000
  • Radu Timofte: 7 februarie 2001 – 20 iulie 2006
  • Florian Coldea: 20 iulie 2006 – 4 octombrie 2006
  • George Maior: 4 octombrie 2006 – 27 ianuarie 2015
  • Florian Coldea:  27 ianuarie 2015 – 18 februarie 2015
  • Eduard Hellvig: 19 februarie 2015 – 3 iulie 2023

Conducerea civilă apără democrația, este bine pentru sănătatea democrației”

„Conducerea civilă a unui serviciu de informații e necesară oricând pentru a apăra cuvântul de democrație și libertăți ale indivizilor. Este normal ca directorul să fie civil. Este bine pentru sănătatea democrației din România să existe conducere civilă asupra tuturor serviciilor de informații”, susține președintele Comisiei parlamentare, liberalul Ioan Cristian Chirteș, cel care are ca misiune să controleze tocmai activitatea SRI.

Premieră după 1990: șase luni fără director civil la SRI, decizia este la Klaus Iohannis. „Cea mai lungă perioadă în care un militar conduce Serviciul”
Cristian-Ioan Chirteș / Facebook

Senatorul crede că societatea românească nu este deranjată de situație, dar subliniază că gradul de democrație pentru o societate depinde și de modul în care societatea civilă urmărește modul în care se aplică legile și Constituția.

„Este foarte curios, dar dacă se va pune o întrebare dacă românii au nevoie de securitate comparativ cu drepturi și libertăți, o să rămâneți surprins că nevoia de securitate este mult mai pregnantă”, crede Chirteș.

Are însă o promisiune.

„La prima întrunire, voi ridica problema în partid. Voi informa conducerea și voi cere un orizont de timp în care se poate rezolva această problemă: numirea unui director civil la SRI”, a declarat senatorul pentru Libertatea.

Este puțin probabil ca un director civil să fie propus până la prezidențiale”

Profesorul Cristian Pîrvulescu spune că termenul pentru numirea unui nou director civil la SRI este „deja foarte lung, dar poate noi avem altă percepție despre timp decât președintele Iohannis”.

„Odată ce am intrat în anul electoral, este din ce în ce mai puțin probabil ca un director civil să fie propus. Asta înseamnă că viitorul președinte va avea toate șansele să o facă. Devine din ce în ce mai plauzibil acest scenariu”, crede politologul.

Premieră după 1990: șase luni fără director civil la SRI, decizia este la Klaus Iohannis. „Cea mai lungă perioadă în care un militar conduce Serviciul”
Profesorul Cristian Pîrvulescu | Inquam Photos / Ilona Andrei

El prezintă două posibile variante pentru care s-a ajuns în această situație.

„Președintele poate nu a găsit o soluție de compromis, poate nu a existat un acord din partea PSD. Înseamnă că vom avea cea mai lungă perioadă de după 1990 în care un militar conduce SRI. S-a întâmplat la SIE, dar niciodată la SRI. Poate genera tensiuni și suspiciuni. Puterea pe care un ofițer o are pune mari semne de întrebare”, remarcă profesorul Cristian Pîrvulescu.

Atrage atenția că raporturile de forțe în interiorul SRI se pot schimba dacă este menținută un an și jumătate o conducere militară, iar controlul civil asupra serviciilor secrete este esențial. Pîrvulescu remarcă că partidele politice nu au un apetit pentru a solicita numirea unui director civil la SRI.

„AUR vede numai avantaje, un civil poate complica acțiunile Alianței, pe când un ofițer ar putea simpatiza. Este evident că în cultura de organizație a serviciilor secrete românești există o suspiciune față de Occident, păstrată de la veche securitate. Cred că această libertate dată extremei drepte din România, dincolo de toate limitele constituționale, este tolerată de serviciile secrete, care au totuși niște compartimente care ar trebui să asigure apărarea Constituției”, este poziția profesorului Pîrvulescu.

Precedentul de la SIE

În timpul mandatului lui Klaus Iohannis, Serviciul de Informații Externe (SIE) a funcționat o lungă perioadă fără o conducere civilă. Generalul Silviu Predoiu a ocupat între 2014 și 2015, dar și între 2016 și 2018 rolul de director interimar al SIE.

Conducerea SPP este asigurată neîntrerupt din 2005 de Lucian Pahonțu.

SIE: Silviu Predoiu: 20 iulie 2006 – 4 octombrie 2006
                       19 martie 2007 – 5 decembrie 2007
    8 februarie 2012 – 27 februarie 2012

                             22 septembrie 2014 – 30 iunie 2015

                             26 septembrie 2016 – 3 iulie 2018

  • Gabriel Vlase – 4 iulie 2018 – prezent

SPP: Lucian Pahonțu 7 decembrie 2005 – prezent

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentarii (48)

Frumosul1   •   09.01.2024, 14:01

Să l conducă un cadru militar este mai bine pentru instituție

624.014   •   09.01.2024, 09:49

Am întrat în an electoral, președintele României Klaus Johannis nu va mai face propunerea pentru director civil la SRI.

bituca   •   09.01.2024, 07:26

Iohannis nu e cu noi ci impotriva noastra.

Vezi toate comentariile (48)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Când expiră, de fapt, cardurile sociale. Până la ce dată sunt valabile și ce să faci ca să nu rămâi fără bani
FANATIK.RO
Când expiră, de fapt, cardurile sociale. Până la ce dată sunt valabile și ce să faci ca să nu rămâi fără bani
Salman Khan explică de ce nu a luat-o de soție pe Iulia Vântur, după 12 ani de relație: "Este doar..."
Viva.ro
Salman Khan explică de ce nu a luat-o de soție pe Iulia Vântur, după 12 ani de relație: "Este doar..."
Acasă la Dana Nălbaru și la Dragoș Bucur. Uite-i cum muncesc pământul la Moșteni-Greci! Actorul ară cu tractorul, solista și fiica ei văruiesc pomii în livadă
Libertateapentrufemei.ro
Acasă la Dana Nălbaru și la Dragoș Bucur. Uite-i cum muncesc pământul la Moșteni-Greci! Actorul ară cu tractorul, solista și fiica ei văruiesc pomii în livadă
Meciul dintre Nadal și un puști de 16 ani a intrat în istorie. Cine a câștigat
GSP.RO
Meciul dintre Nadal și un puști de 16 ani a intrat în istorie. Cine a câștigat
Animalul pe care românii îl cresc pentru desfătarea străinilor. Merge direct la export și se pot face inclusiv nuggets din el
FANATIK.RO
Animalul pe care românii îl cresc pentru desfătarea străinilor. Merge direct la export și se pot face inclusiv nuggets din el
România, evitată de transportul de arme americane către Ucraina. Traseul-surpriză ales în detaliu de SUA prin Europa
Știrileprotv.ro
România, evitată de transportul de arme americane către Ucraina. Traseul-surpriză ales în detaliu de SUA prin Europa
Imagini din casa în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă, alături de fiul lor / Foto
Unica.ro
Imagini din casa în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă, alături de fiul lor / Foto
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Orangesport.ro
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care le deţin
Observatornews.ro
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care le deţin
Horoscop 28 aprilie 2024. Capricornilor le-a venit rândul să fie sursă de stres sau de bucurie pentru cei din jur
HOROSCOP
Horoscop 28 aprilie 2024. Capricornilor le-a venit rândul să fie sursă de stres sau de bucurie pentru cei din jur

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI