Mergi direct la conținut »
Klaus Iohannis a dezvăluit ce a discutat cu Viorica Dăncilă în legătură cu concediul premierului. „Mai ireal decât atât nu cred că se poate”
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > Klaus Iohannis a dezvăluit ce a discutat cu Viorica Dăncilă în legătură cu concediul premierului. „Mai ireal decât atât nu cred că se poate”

Klaus Iohannis a dezvăluit ce a discutat cu Viorica Dăncilă în legătură cu concediul premierului. „Mai ireal decât atât nu cred că se poate”

Klaus Iohannis a dezvăluit ce a discutat cu Viorica Dăncilă în legătură cu concediul premierului. „Mai ireal decât atât nu cred că se poate”, a spus șeful statului, sâmbătă, în discursul pe care l-a ținut în fața liberalilor, la Consiliul Național al PNL. 

De Sorina Ionaşc,

Libertatea a scris, în urmă cu câteva zile, că procedura prin care Viorica Dăncilă l-a desemnat pe Paul Stănescu să-i țină locul în fruntea Guvernului, pe perioada concediului, nu este prevăzută de legislația românească.

„Am ajuns să avem un guvern irațional. Ieri am avut o discuție care m-a făcut să cred că avem chiar un guvern ireal. Dacă n-ar fi trist, ar fi de râs. Dar e trist. După ce dna premier a publicat – e doar ultima fază dintr-un șir nesfârșit – decizia prin care desemna un premier interimar. Surpriză – am crezut că e atributul meu – și am contestat la CCR demersul. După ce am înaintat la CCR demersul, dna premier m-a sunat să-mi spună că pleacă în concediu și că toate sunt bune. Asta după ce publicase draftul de rectificare bugetară, care e o catastrofă.

I-am atras atenția că nu e bine ce a făcut. Știți ce m-a spus? Nu a știut că se publicase în Monitorul Oficial. Mai ireal decât atât, mă scuzați, nu cred că se poate”, a spus șeful statului.

Începând cu 6 august, Paul Stănescu va conduce Guvernul, în locul Vioricăi Dăncilă, până în 13 august. Potrivit unor surse guvernamentale, aceasta va pleca în concediu.

Pe de altă parte, Viorica Dăncilă nu este primul premier care apelează la această procedură, chiar dacă ea nu este prevăzută în lege.

Un stomatolog pasionat de medicina de urgenţă îi ia apărarea lui Raed Arafat. “Sunt alţi şefi mai mici care trebuie să răspundă”
Recomandări

Un stomatolog pasionat de medicina de urgenţă îi ia apărarea lui Raed Arafat. “Sunt alţi şefi mai mici care trebuie să răspundă”

Atribuțiile dintr-un vid legislativ

Procedura de delegare a atribuțiilor de către premier nu este prevăzută concret de lege. Atât Constituția, cât și legea de funcționare a Guvernului 90/2001, vorbesc despre modalitățile în care premierul își pierde funcția sau este în imposibilitatea de a-și exercita atribuțiile, caz în care se numește un prim-ministru interimar.

Pe de altă parte, până acum, delegarea atribuțiilor de către premier a fost asimilată unei conduceri interimare a Guvernului, fără procedura de numire în sine a unui interimar.

Astfel, potrivit legii 90/2001, un premier interimar are dreptul să semneze doar acte administrative șinu are voie să dea Ordonanțe de Urgență, ci doar Ordonanțe simple.

Premierul interimar are dreptul să elibereze și să numească în funcții.


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV/ Daddy, socru mare. Vezi invitaţia la nunta de lux a fiului lui Liviu Dragnea! Ce se mănâncă și unde sunt așteptați nuntașii pentru evenimentul mondeno-politic al anului

Close
Închide
  Close