Mergi direct la conținut »
Premierul Israelului: "Faceţi lucrul corect şi mutaţi-vă ambasadele!" România, printre cele 32 de state reprezentate la recepţia din Ierusalim
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe

Premierul Israelului: „Faceţi lucrul corect şi mutaţi-vă ambasadele!” România, printre cele 32 de state reprezentate la recepţia din Ierusalim

România s-a numărat printre cele 32 de state care au fost reprezentate la nivel diplomatic, duminică seara, la recepţia din Ierusalim dedicată mutării ambasadei americane. Premierul Benjamin Netanyahu a îndemnat ţările prezente să urmeze modelul lui Donald Trump şi să înceapă relocarea ambasadelor de la Tel Aviv la Ierusalim.

De Petre Dobrescu,

32 de state dintre cele 86 care au primit invitaţie au fost reprezentate la recepţia din Ierusalim organizată de guvernul israelian. Patru dintre ţările prezente sunt din Uniunea Europeană – România, Cehia, Austria şi Ungaria. Restul statelor europene au declinat invitaţia, aşa cum au făcut şi diplomaţii Rusiei, Egiptului şi Mexicului.

Gestul României vine după ce a refuzat, alături de Cehia şi Ungaria, să sprijine o declaraţie comună a Uniunii Europene prin care era criticată acţiunea Statelor Unite de a-şi muta ambasada. Totodată, declaraţia enunţa mai multe principii ale UE, între care şi faptul că statele membre nu vor urma exemplul americanilor. Decizia guvernului român a amplificat tensiunile între coaliţia de guvernare şi preşedintele Klaus Iohannis. Șeful statului a criticat politica externă făcută ,,după ureche”, a avertizat că ţara noastră riscă să fie scoasă din UE şi a spus că îi va cere explicaţii ministrului de Externe, Teodor Meleşcanu.

sursă: Haaretz

În discursul său, premierul Benjamin Netanyahu şi-a arătat recunoştinţa faţă de preşedintele american Donald Trump pentru că a decis mutarea ambasadei americane.

„Îi mulţumesc preşedintelui Trump pentru decizia îndrăzneaţă, îi mulţumesc pentru că a făcut ca alianţa între Israel şi SUA să fie mai solidă ca niciodată”, a spus Netanyahu, care a îndemnat şi alte ţări să urmeze exemplul SUA, spunând că mutarea ambasadei va aduce progrese în procesul de pace cu Palestina.

Scandalurile în care a fost implicat Aurelian Bădulescu. De la bătaia cu primarul Mutu, la jigniri precum „javrelor ce sunteți” sau „mi-au spus că erați prostituată”
Recomandări
Scandalurile în care a fost implicat Aurelian Bădulescu. De la bătaia cu primarul Mutu, la jigniri precum „javrelor ce sunteți” sau „mi-au spus că erați prostituată”
 

Benjamin Netanyahu și Ivanka Trump

Administraţia Trump a fost reprezentată de fiica președintelui american, Ivanka Trump, ginerele și consilierul său, Jared Kushner, și secretarul Trezoreriei SUA, Steven Mnuchin.

Ivanka Trump si Jared Kushner, la recepția organizată de MAE israelian

Pacea, a mai afirmat Netanyahu, se bazează pe fundaţia adevărului, „iar adevărul este că nu doar că Ierusalimul a fost capitala poporului evreu de milenii şi a statului nostru de câteva decenii, dar adevărul este că, în cadrul oricărui acord de pace, Ierusalimul va rămâne capitala Israelului”.

Ierusalim, care este un oraş sacru pentru everei, musulmani şi creştini, este unul dintre cele mai spinoase subiecte din procesul de pace israeliano-palestinian.

SUA inaugurează ambasada din Ierusalim pe 14 mai, când palestinienii marchează Nakba, sau ,,Ziua Catastrofei”, adică momentul din 1948 când au fost dislocaţi din teritorii ca urmare Declaraţiei de Independenţă a Israelului.


Citește și: Urmăriți „Uranissima”, emisiunea prezentată de Urania. Previziuni pentru săptămâna 14-20 mai 2018


 

RECOMANDĂRI
Anamaria Prodan dezvăluie un episod șocant: „Au venit 200 peste mine, aveam pistolul pe masă!”
GSP.RO
Anamaria Prodan dezvăluie un episod șocant: „Au venit 200 peste mine, aveam pistolul pe masă!”
Horoscop 6 iunie 2020. Balanțele își exersează talentul diplomatic, Fecioarele se confruntă cu situații greu de controlat
HOROSCOP
Horoscop 6 iunie 2020. Balanțele își exersează talentul diplomatic, Fecioarele se confruntă cu situații greu de controlat
Close
Închide
  Close