MENIU CAUTĂ
12 Sep. 2018 18:52 , de Valentina Postelnicu

Premierul Olandei, lovitură dură pentru guvernarea PSD-ALDE: ”Avem o serie de îngrijorări cu privire la statul de drept din România”

Distribuie

Premierul Olandei, Mark Rutte se află, miercuri, într-o vizită oficială în România, el având întâlniri cu președintele Klaus Iohannis și cu premierul Viorica Dăncilă.

Întrebat despre apelul recent a 12 ambasade, între care şi cea a Olandei, adresat României de a nu slăbi statul de drept, Mark Rutte a declarat: 'E adevărat că am urmărit evenimentele recente din România, avem o serie de îngrijorări cu privire la statul de drept. La rândul său, Comisia Europeană şi-a manifestat îngrijorările cu privire la eforturile de reformă al căror ritm pare să încetinească. Din perspectiva noastră, privim întâi la ceea ce va spune Comisia Europeană'.

'Pentru noi toţi însă, pentru toată Uniunea Europeană, statul de drept este un aspect absolut cheie, este fundamentul parteneriatului european, siguranţa juridică şi legală pentru firme şi persoane private. Să vedem ce va spune Comisia Europeană şi vom vedea fiecare dacă s-au făcut progrese şi în ce măsură', a mai subliniat premierul Olandei.

La rândul lui, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că semnalele venite din partea partenerilor externi privind respectarea statului de drept trebuie luate foarte în serios.

Șeful statului a mai spus că evaluarea unor politicieni români conform căreia aceştia se amestecă în politica internă este fundamental greşită.

'Ştiu că în politica românească sunt voci care acuză că partenerii noştri se amestecă în treburile interne ale României. Această abordare este fundamental greşită, tocmai în virtutea faptului că suntem împreună în UE este obligatoriu ca atunci când ceva nu merge neapărat aşa cum trebuie să se atragă atenţia. Aceste semnale trebuie luate foarte, foarte în serios, cum de altfel trebuie luată foarte în serios şi opinia unor actori avizaţi externi, cum este, de exemplu, Comisia de la Veneţia, care în zilele următoare se va afla în România nu pentru a ne critica, acesta este un discurs populist greşit”, a spus şeful statului la conferinţa comună cu premierul Regatului Ţărilor de Jos, Mark Rutte, care efectuează o vizită oficială în România.

Comentarii