Mergi direct la conținut »
Presa internațională: România sărbătorește 100 de ani pe fondul îngrijorărilor privind statul de drept
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Presa internațională: România sărbătorește 100 de ani pe fondul îngrijorărilor privind statul de drept

Presa internațională: România sărbătorește 100 de ani pe fondul îngrijorărilor privind statul de drept

Mii de oameni au participat la evenimentele organizate sâmbătă pentru a sărbători 100 de ani de când România a devenit un stat modern. Manifestațiile s-au ținut pe fondul unor preocupărilor legate de statul de drept și de statul democrației în România, scrie Associated Press.

Români care au fluturat steagurile țării au participat, sâmbătă, la pardele militare organizate în București și la Alba Iulia, orașul transilvănean în care s-a realizat reunificarea României în 1918. Mulțimile au înfruntat temperaturi de -5 grade Celsius pentru a urmări tancurile și vehiculele militare care au trecut pe sub arcul de triumf construit după primul război mondial, scriu jurnaliștii de la agenția de presă americană.

Secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo, a transmis României un mesaj în care a mulțumit pentru contribuția adusă la asigurarea securității la nivel mondial și în Marea Neagră, ca membru NATO și prin participarea la misiunile din Afganistan și Irak. Într-un comunicat transmis de șeful diplomației americane se arată că Washingtonul sprijină România „în eforturile sale de a susține valorile democratice și statul de drept … care sunt … temelia creșterii economice și a prosperității”.

SUA și Uniunea Europeană au criticat modificarea legilor justiției inițiată de social-democrații de guvernământ, despre care susțin că vor submina lupta împotriva corupției, amintesc jurnaliștii AP:

The Associated Press a mai scris că în timp ce unii români au participat la paradele militare organizate de autorități, alții vor participa la un protest prin care cer anularea modificării legilor justiției.

Jurnaliștii amintesc de contextul istoric în care s-a înfăptuit Marea Unire, după ce România a intrat în primul război mondial alături de Marea Britanie, Franța și alți aliați în 1916.

Anunțul stupefiant care face înconjurul lumii! Ce se întâmplă cu persoanele care s-au vindecat de coronavirus
Recomandări

Anunțul stupefiant care face înconjurul lumii! Ce se întâmplă cu persoanele care s-au vindecat de coronavirus

 

Unirea prin care România și-a dublat teritoriul s-a datorat în mare parte și Reginei Maria, nepoata reginei Victoria a Regatului Marii Britanii, care a dus negocieri la nivel european pentru ca unirea să fie acceptată.


Citește și: 

VIDEO / De 1 Decembrie, omagiu pentru România de peste Ocean. Cu Dacia 1300, pe străzile din New York

GALERIE FOTO/ Profira Baciu sărbătorește Ziua Națională cu urechea lipită de radio și are un mesaj pentru guvernanți: „Să ne aducă acasă copiii din străinătate”

VIDEO/ Ana de 1 Decembrie – fata paralizată pe trecerea de pietoni care spune „Vă iubesc!” clipind din ochi. După trei ani, șoferul n-a fost trimis în judecată!

VIDEO/ 400 de români stabiliți la Cercul Polar și-o singură durere: dorul de țară

GALERIE FOTO| Cele mai frumoase fotografii de la parada de 1 Decembrie din București

Sute de suceveni s-au întors din Italia. Ce au spus la frontieră ca să scape de carantină
Recomandări

Sute de suceveni s-au întors din Italia. Ce au spus la frontieră ca să scape de carantină

 

VIDEO / Portret de țară. Copiii români își doresc jucării și milă pentru animalele străzii, tinerii vor dreptate și condiții să rămână în țară, vârstnicii vor sănătate și nepoții aproape

Românii din Chicago au sărbătorit Ziua României acasă la președintele Statelor Unite, Trump Tower

OPINIE/ Andreea Pavel, despre Ziua Națională. ”De ce sărbătorim ceva ce nu mai există?”

VIDEO/ Inventivitatea comercianţilor nu are limite! Ideea genială găsită de patronul unui magazin de la metrou, după ce Metrorex i-a tăiat curentul

Close
Închide
  Close