Președinta a avut o întâlnire cu delegația naționalei masculine de tineret, la palatul prezidențial, din Dar es Salaam.
În timpul întrevederii, ea a declarat că, deşi trofeele câştigate de echipa feminină de fotbal a ţării reprezintă o mândrie naţională, unele jucătoare nu au nicio şansă să găsească un soţ din cauza felului în care arată.
„Dacă le-am aduce aici şi le-am alinia, despre unele din ele, care au şi sânii mici, ai putea crede că sunt bărbaţi, nu femei”, a spus şefa statului. Hassan a mai adăugat că pentru unele jucătoare „la cum arată, căsătoria e doar un vis”.
Comentariul președintei a produs un val de critici la Dodoma.
„Comentariul misogin făcut de preşedinta Suluhu Samia referitor la fotbaliste reprezintă o umilire la adresa tuturor femeilor”, a declarat Cahterine Ruge, fostă membră a Parlamentului tanzanian şi actuala şefă a organizaţiei de femei a principalului partid de opoziţie.
Samia Hassan, 61 de ani, este prima femeie din Tanzania ajunsă şef de stat în țara cu 58.000.000 de locuitori din estul Africii.
Ea a devenit preşedinta ţării după ce l-a înlocuit pe fostul preşedinte, John Magufuli, coronasceptic declarat care a murit, pe 18 martie, oficial de insuficienţă cardiacă, deşi fusese internat în stare gravă cu COVID-19.
Președintele Magufuli a negat în repetate rânduri că boala provocată de noul coronavirus se răspândeşte în ţara est-africană şi a susţinut fără dovezi că vaccinurile sunt periculoase, sugerând, în schimb, că dacă se roagă şi inhalează aburul din plante, oamenii pot învinge boala.
Declarațiile Samiei Hassan sunt cu atât mai ciudate cu cât recent, într-un interviu pentru BBC, declarase că oamenii, inclusiv colaboratori ai ei, au fost neîncrezători când a ajuns președinte din cauză că era femeie.