Mergi direct la conținut »
VIDEO | Preşedintele transmite un mesaj public pe tema referendumului: "Vreau să văd cine este împreună cu mine!"
Politică Libertatea > Ştiri > Politică

VIDEO | Preşedintele transmite un mesaj public pe tema referendumului: „Vreau să văd cine este împreună cu mine!”

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, joi seară, un mesaj public, pe tema referendumului. El a făcut apel către români să meargă să voteze la referendumul pe justiție din 26 mai și la alegerile europarlamentare şi a explicat de ce este important votul pentru referendum. "Vreau să văd cine este împreună cu mine pentru o Românie europeană, pentru o justiție dreaptă”, a mai spus președintele, arătând că "dacă românii vor veni la vot și vor spune că nu sunt de acord cu PSD, atunci noi avem un mandat să acționăm, imediat".

De Valentina Postelnicu,

„După doi ani și jumătate de abuzuri și excese, românii au șansa de a da un răspuns clar actualei guvernări. Au șansa de a vota și de a transmite ce cred despre PSD și despre ofensiva pesedistă împotriva justiției”

UPDATE ora 19.00 Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că, prin acest referendum, ne dorim o guvernare pentru români, performantă, europeană.

„Bună seara! Dragi români, avem referendum pe 26 mai. Am semnat astăzi decretul și am convocat acest referendum împreună cu alegerile europarlamentare. Vă aștept la vot, la referendum și la europarlamentare! La referendum avem două întrebări. Prima întrebare – sunteți de acord să se interzică amnistia și grațierea pentru corupți? DA! Eu sunt de acord și sper și în acordul vostru, fiindcă ne dorim o societate curată, o societate performantă în secolul XXI, o societate europeană pentru România. A doua întrebare – sunteți de acord să se interzică ordonanțele de urgență în domeniul justiției? DA! Ne dorim o guvernare pentru români, o guvernare performantă, o guvernare europeană”, a spus el.

Cazul Floyd de România. Un bărbat din Vatra Dornei a murit după ce un jandarm l-a presat la pământ. Ce a urmat
Recomandări
Cazul Floyd de România. Un bărbat din Vatra Dornei a murit după ce un jandarm l-a presat la pământ. Ce a urmat
 

El a arătat că „după 2 ani şi jumătate de abuzuri şi excese, românii au şansa de a da un răspuns clar actualei guvernări, de a vota şi a spuse ce cred despre PSD şi ofensiva împotriva justiţiei”.

„Au votat Codurile penale, fără să ţină cont de nimeni, Îşi dau legi ca să poată fura mai departe, în linişte. Ei nu se mai tem de nimeni. Eu cred că trebuie să se teamă de votul românilor din 26 mai”, a spus şeful statului.

„Dacă românii vor veni la vot și vor spune că nu sunt de acord cu PSD, atunci noi avem un mandat să acționăm. Imediat, a doua zi!”

Klaus Iohannis s-a referit la comentariile că acest referendum este consultativ.

„Cică nu va avea rezultate pentru că Parlamentul poate să ţină cont de el. Nu sunt de acord, un referendum trimite un semnal şi acesta va trimite un semnal foarte important. Şi acum avem o suprapunere de vot şi referendum”, a spus preşedintele, arătând că românii au ţansa să dea un semnal pe două direcţii, să aleagă partidele care după părerea lor sunt bune şi să dea un vot  de blam celor pe care nu le consideră bune. Şi să spună dacă sunt sau nu mulţumiţi cu ce face PSD de doi ani încoace” a spus şeful statului.

Se conturează o nouă alianţa electorală. De ce a anunţat Victor Ponta că va candida la prezidenţialele din 2024
Recomandări
Se conturează o nouă alianţa electorală. De ce a anunţat Victor Ponta că va candida la prezidenţialele din 2024
 

Şeful statului a spus că acest vot pentru referendumul pe Justiţie contează.

„Și mie să nu îmi spuneți că acest vot nu contează! El este consultativ, dar contează! Contează votul țării și se va ține cont de rezultatul acestui vot! Dacă românii vor veni la vot și vor spune că nu sunt de acord cu PSD, atunci noi avem un mandat să acționăm. Imediat, a doua zi!”, a arătat el.

Preşedintele a dat de înţeles că în funcţie de rezultatul referendumului se poate reconfigura majoritatea parlamentară dar se poate ajunge şi la o nouă guvernare.

Cum a reușit Primăria Sector 1 să ocolească o licitație din bani publici de 54 de milioane de lei
Recomandări
Cum a reușit Primăria Sector 1 să ocolească o licitație din bani publici de 54 de milioane de lei
 

„Referendumul, dragii mei, este începutul unui proces mai amplu, un proces care începe acum, cu alegerile europarlamentare, continuă la toamnă, cu alegerile prezidențiale, continuă la primăvară, cu alegerile locale, și, în final, la sfârșitul anului viitor, cu alegerile parlamentare. Tot acest proces, tot acest vot, trebuie privit în ansamblul său”, a spus el.

„PSD, cu siguranță, va încerca, prin toate mijloacele, să boicoteze acest referendum. O să vă spună că nu contează, că sunt probleme tehnice. Nu contează”

Klaus Iohannis a mai spus că  nu îl interesează detaliile tehnice.

„PSD, cu siguranță, va încerca, prin toate mijloacele, să boicoteze acest referendum. O să vă spună că nu contează, că sunt probleme tehnice. Nu contează! Nu contează că se opune PSD! Contează ceea ce doriți voi, românii, care mergeți la vot! Ați văzut ce legi fac pentru ei, ați văzut cum vor să se protejeze? De data asta, există șansa unei schimbări reale! Semnalul, dragii mei, se va da pe 26 mai la referendum și la europarlamentare”, a spus preşedintele.

Şeful statului a răspuns şi criticilor potrivit cărora politizează acest referendum.

„Nu, PSD politizează acest referendum, prin abuzurile pe care le face, prin asaltul continuu asupra justiției de când au ajuns la guvernare. Asta este, dragii mei, adevărata politizare și acest referendum este și despre PSD. Cine merge la vot poate să dea o lecție pesediștilor. Pe mine, în final, mă interesează care este raportul dintre cei care sunt alături de PSD în acest atac asupra justiției, în această proastă guvernare, fără autostrăzi, fără spitale, fără școli modernizate, și care sunt de cealaltă parte. Vreau să văd cine este împreună cu mine pentru o Românie europeană, vreau să văd cine este împreună cu mine pentru o guvernare europeană, cine este împreună cu mine pentru o justiție dreaptă și pentru o societate românească performantă. Asta îmi doresc și asta vreau să știu de la voi. Nu contează boicotul pesediștilor, nu. Acum contează votul românilor. Și dacă românii înțelege și vor ieși la vot, vom schimba România!”, a spus el.

„Este normal să fac campanie pentru România, nu pentru altceva! Eu de când sunt Președinte mă implic pentru România și asta vreau și pentru asta, da, voi face campanie!”

Preşedintele a menţionat că există căi democratice şi există soluții pentru România.

„Știu care sunt aceste soluții, știu cum să le pun în practică, dar, în tot acest demers, dragii mei, am nevoie de votul românilor. Voi fi acuzat că fac campanie, dar este normal. Este normal să fac campanie pentru România, nu pentru altceva! Eu de când sunt Președinte mă implic pentru România și asta vreau și pentru asta, da, voi face campanie! Și pentru referendum, și pentru prezidențiale, dar mai ales pentru o Românie europeană, o Românie justă, o Românie dreaptă, o Românie așa cum și-o doresc românii, nu așa cum și-o doresc pesediștii. Au risipit banii pe pomeni electorale, au ignorat nevoile românilor. Au nevoie să le dați o lecție, iar această lecție se va da, în prima etapă, cu referendumul din 26 mai. S-au adoptat, în acești doi ani și jumătate, nenumărate decizii greșite, nenumărate abordări greșite din partea PSD. Au luptat împotriva justiției, împotriva opoziției, împotriva multinaționalelor, împotriva Europei. Eu, Președintele României, voi face campanie împotriva acestor abuzuri! Eu voi face campanie împotriva acestor decizii pentru că este datoria oricărui om cinstit, patriot, pro-european, bun român, preocupat de viitorul țării, să facă campanie pentru o Românie mai bună! Eu mă voi implica!”, a spus Klaus Iohannis.


Preşedintele României a semnat, joi, decretul pentru organizarea unui referendum naţional, pe 26 mai, în aceeaşi zi cu alegerile europarlamentare.

Cele două întrebări sunt:

1. Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracţiuni de corupţie?

2. Sunteți de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare și cu extinderea dreptului de a ataca ordonanțele direct la Curtea Constituțională?

Preşedintele Klaus Iohannis va transmite un mesaj legat de referedum, astăzi, de la ora 19.00, a mai spus purtătorul de cuvânt al Administrației Prezidențiale.

Pe 17 aprilie, plenul reunit al Senatului și Camerei Deputaților a votat scrisoarea președintelui Klaus Iohannis cu privire la consultarea Parlamentului pentru organizarea referendumului pe Justiție, pe 26 mai, cu cele două teme noi.

Raportul comisiilor juridice, despre care Florin Iordache spusese că este favorabil fără „intervenţii”, a apărut public abia în momentul în care a început şedinţa de plen.

În document, PSD a inserat câteva comentarii, referitoare la iniţiativa preşedintelui. După un prim vot, PSD a revenit şi a cerut un nou vot, cu eliminarea recomandării.


Citește și:

VIDEO | Iohannis a decis cele două întrebări la care vor răspunde românii la referendumul de pe 26 mai

Close
Închide
  Close