De Mihai Niculescu,

Raportul a fost emis după două luni de verificări la Academie, considerată una din cele mai importante instituții de învățământ superior din România.

„În total, 58 de teze de doctorat susținute în perioada 2011-2016 sunt suspecte de plagiat. 58 de teze de doctorat pe care Comisia de Etică a Academiei încă nu le-a verificat pentru a vedea dacă sunt, într-adevăr, plagiate. Aceeași Comisie de Etică i-a exonerat pe fostul rector al Academiei de Poliție, Adrian Iacob, și pe șeful Direcției Generale Anticorupție din MAI, Cătălin Ioniță”, scrie jurnalista Emilia Șercan.

Emilia Șercan a intrat în direct cu Adriana Nedelea la emisiunea din studioul Libertatea și a comentat subiectul. Vezi VIDEO aici:

10 dintre tezele identificate cu procente foarte mari de conținut posibil plagiat aparțin unor cadre didactice din Academie, iar alte cinci unor angajați în poziții administrative.

Printre ele se află inclusiv teza de doctorat a unui decan – cel al Facultății de Pompieri, Marian Porojanu.

Alte șase teze de doctorat ale unor cadre didactice de la mai multe universități private din întreaga țară, susținute la Academia de Poliție, se presupune că au fost plagiate.

Măsurile luate după Raportul Corpului de Control

Cea mai dură măsură luată în baza Raportului Corpului de Control de către Ministerul de Interne a fost să sesizeze Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 1 pentru patru infracțiuni constatate la Academia de Poliție: abuz în serviciu, fals intelectual, uz de fals și neglijență în serviciu.

Acuzațiile i-ar viza pe Marius Ștefan Mihăilă, șeful Comisiei de Etică din cadrul Academiei de Poliție; pe Remus Tamaș, secretarul Școlii Doctorale; și pe Cătălin Doroș, șeful structurii informatice din Academia de Poliție.

O a doua sesizare a fost trimisă la Consiliul de Etică și Management Universitar (CEMU), organism consultativ al Ministerului Educației, specializat în monitorizarea punerii în aplicare a politicilor de etică universitară și în auditarea comisiilor de etică din universități.

Un al treilea document, de această dată o notă de informare, a ajuns pe masa ministrului Educației, Ecaterina Andronescu.

Citește articolul integral pe PressOne.ro


Citește și: ANALIZĂ | Croația și Bulgaria se apropie de zona euro, România pierde teren. În urmă cu cinci ani, îndeplineam toate cele cinci criterii pentru aderare, acum atingem doar unu