Mergi direct la conținut »
ANALIZĂ | Prețurile mari și dobânzile în creștere îi fac pe români să nu mai cumpere locuințe
Bani și Afaceri Libertatea > Ştiri > Bani și Afaceri > ANALIZĂ | Prețurile mari și dobânzile în creștere îi fac pe români să nu mai cumpere locuințe

ANALIZĂ | Prețurile mari și dobânzile în creștere îi fac pe români să nu mai cumpere locuințe

Românii au pus frână achizițiilor de locuințe din cauza prețurilor și a dobânzilor în creștere, arată o analiză realizată de către Libertatea.

De Daniel Ionașcu,

În luna septembrie, vânzările de locuințe s-au situat la nivel național la 42.522 de imobile, cu 26% mai puțin față de luna septembie anul trecut, în vreme ce în București scăderea este 50%, potrivit informațiilor furnizate de către Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) și citate de Ziarul Financiar.

Libertatea a vorbit cu mai mulți experți pentru a afla care este motivul.

În timp ce analiștii economici susțin că prețurile au ajuns prea sus, iar scăderea este semnul unor viitoare turbulențe economice, analiștii imobiliari susțin că nu prețurile sunt problema, ci dobânzile care au crescut masiv în ultimul an.

Explicațiile analiștilor

Consultantul financiar Adrian Bența are două explicații.

”Am putea să le încadrăm la semnele incipiente ale unei crize. Avem două posibile cauze: 1 – fie faptul că s-a ajuns la o satisfacție a cererii, vedem că se construiește peste tot și cine a vrut locuință, și-a cam luat; 2- fie disponibilitatea oamenilor de a plăti nu mai e așa mare și mai stau în expectativă. Prețurile au crescut cam mult și nu e normal”, ne-a declarat el.

Prețurile apartamentelor încep să scadă

În ultimii ani, prețul pe metrul pătrat a ajuns mai mare în Cluj decât în București. Datele portalului Imobiliare.ro arată că prețurile apartamentelor au scăzut în august cu 1,2% la nivel național. O altă scădere de 1,2% s-a înregistrat în iunie.

Întrebat despre o posibilă criză, Bența a afirmat: ”Nu va veni o criză ca în 2009-2010, dar vor mai fi turbulențe care să ne mai scuture. Nu putem fi tigrul Europei doar pe datorie și consum, mai trebuie și producție, infrastructură și investiții”.

Ungaria se plângea că România a amenințat-o cu arme nucleare în 1989! Adevărul despre bomba atomică a lui Ceaușescu
Recomandări

Ungaria se plângea că România a amenințat-o cu arme nucleare în 1989! Adevărul despre bomba atomică a lui Ceaușescu

Acesta a mai spus că programul ”Prima Casă” ar trebui să continue.

Dobânzile au crescut la cer

De partea cealaltă, analistul imobiliar spune că nu prețurile sunt problema, ci dobânzile, care au crescut masiv odată cu majorarea indicelui ROBOR. Vineri, indicele ROBOR la 3 luni, în funcție de care se calculează dobânzile la majoritatea creditelor în lei a ajuns la 3,28%, după ce joi era 3,17%.

Dobânda pentru creditele contractate prin programul Prima Casă se calculează prin formula ROBOR la 3 luni + 2 puncte.

”Problema este legată de creșterea ROBOR, care a dus la creșterea dobânzilor. Cererea solvabilă a scăzut. Acum un an, ROBOR era de 0,8%, acum e peste 3%. Mai mult, BNR intenționează să limiteze gradul de îndatorare, ceea ce va scădea din nou gradul de persoane solvabile. BNR ia aceste măsuri pentru a-i proteja pe cei care iau credite de noi creșteri ale dobânzilor.

Nu există prețuri prea mari sau mici, nu împărtășesc opinia celor care zic că prețul este prea mare. Prețul e cel acceptat de piață”, a spus Zilișteanu.

BNR limitează creditarea

BNR a limitat miercuri la 40% gradul de îndatorare a persoanelor fizice pentru creditele în lei și la 20% la creditele în euro.

Achizițiile de locuințe sunt realizate în special prin programul Prima Casă, prin care statul garantează o parte a creditului, iar băncile participante cer avans mai mic și dobânzi mai mici.

Precontractele nu se văd în statistici

Pe de altă parte, Daniel Crainic, directorul de marketing al portalului Imobiliare.ro, spune că există și o anomalie statistică legată de vânzările de locuințe.

”Într-adevăr, se constată o scădere a numărului tranzacțiilor în comparație cu anul trecut.

Există însă o mențiune, pe segmentul nou, unde se îndreaptă jumătate din interesul cumpărătorilor, nu există un stoc de locuințe ceea ce face posibil doar încheierea unor precontracte care nu se revăd în această statistică, urmând să se transforme în contracte de vânzare-cumpărare anii viitori, odată cu livrarea efectivă a apartamentelor.

Pe de altă parte, ritmul de achiziție din anii trecuți nu era neapărat unul sănătos și sustenabil pe termen lung, astfel încât o temperare este de bun augur pentru piață imobiliară”, ne-a spus Crainic.

Pentru cei care doresc să își achiziționeze un apartament, Libertatea a alcătuit recent un ghid.

Close
Închide
  Close