Situată între Reșița și Timișoara, comuna Vermeș din județul Caraș-Severin e condusă din 2008 de primarul PSD Ion Iacob Damian. Cu 1.520 de locuitori și 618 gospodării, localitatea a devenit în ultimii ani o scenă de luptă între edil și o parte dintre cetățeni, care-i reproșează politicianului multe “păcate”: slaba administrare a urbei, satisfacerea unor interese personale sau ale apropiaților, strategia tăcerii impuse pentru a rămâne în funcție și după o condamnare penală definitivă suferită la sfârșitul anului 2017.

Rămas în funcție după o condamnare penală definitivă, primarul unei comune îi jignește pe cetățenii care îl critică: “Ești un prăpădit, un zero pentru mine”
Primarul PSD al comunei Vermeș (Caraș-Severin), Ion Iacob Damian

Episodul cel mai nou al confruntărilor a pornit din mediul virtual, de pe o pagină de Facebook a comunității. Acolo, pe 22 ianuarie, Damian a scris un mesaj amplu cu “lucruri importante și de interes”, dar s-a trezit atacat inclusiv de două voci mai vehemente dintre vermeșeni: Cosmin Lațcu și Zorica Latici.

Război pe Facebook și prin SMS

Primul i-a răspuns: “Vă răciți gura de pomană! Citiți și alte postări ale domnului Damian și o să înțelegeți imediat că nu dânsul scrie. Scrie un pesedist cu sechele rămase de la doamna Dăncilă”. Iar Latici completează tot sarcastic: “Mai e și analfabet! Verbul «a fi» scris de două ori greșit «a fii». Rușine!”.

De aici mai departe, conflictul a escaladat între părți. Pe 27 ianuarie, Latici a publicat pe același grup de Facebook o serie de mesaje agresive și incalificabile pe care primarul i le-ar fi trimis pe telefon, în jurul orei 3 dimineața: “Vrei să vb gramaticl. Spune te rog. Păpușo! Ce gramaticală ești. Noapte agitată! Te aștept pt ore. Te rog! ISTEAȚOOO. Și în 7 te aștept. Paaa”.

Rămas în funcție după o condamnare penală definitivă, primarul unei comune îi jignește pe cetățenii care îl critică: “Ești un prăpădit, un zero pentru mine”

Femeia i-a răspuns pe același ton: “Păpușă îi spui lui maica sau la nevasta ta sau cui vrei TU!! Mie nu-ți permit în primul rând să te adresezi cu «TU», căci nu ne-am tras de șireturi! Faptul că eu sunt isteata, da, am văzut lumea, vorbesc și scriu vreo 5 limbi străine, când tu erai încă UTC-ist! Iar faptul că ești agramat ma deranjează pt că ocupi o poziție și traiești din taxele noastre! Așa că ai grijă că transmit mai departe la televiziune! PĂPUȘOIULE!”.

Rămas în funcție după o condamnare penală definitivă, primarul unei comune îi jignește pe cetățenii care îl critică: “Ești un prăpădit, un zero pentru mine”

“Își face vilă, a trecut de la Dacie 1310 la Passat și Audi”

Lucrurile au deviat și mai abrupt în corespondența cu Cosmin Lațcu. Acesta a pus la dispoziția ziarului mesajele provenite tot noaptea de la Damian: “Alooo. Ești un poponar. Uităte în oglinda. Și vb cu tine pe grup. Ești 0 pt mine. Lai făcut și pe tata tău 0. Esti un badaran. Eu scriu. Ce mai vrei. Esti un prapadit. Un 0 pt mine. Răspunde. Nu fii laș. Răspunde poponarule. Esti smecher pe grup. Esti 0 pt mine. Nu scrie nimeni pt mine. Esti un laș. Sunămă tu. Dacă esti intelectual, Eu sunt analfabet. Cum spui TUUUU POPONARULE”.

Rămas în funcție după o condamnare penală definitivă, primarul unei comune îi jignește pe cetățenii care îl critică: “Ești un prăpădit, un zero pentru mine”

Iar răspunsul e scurt: “Sunăma mâine când ai mintea limpede”.

Rămas în funcție după o condamnare penală definitivă, primarul unei comune îi jignește pe cetățenii care îl critică: “Ești un prăpădit, un zero pentru mine”

Lațcu oferă detalii: “Părinții mei i-au fost nași de căsătorie actualului primar. I-au botezat și copilul. Nu ne-am certat niciodată până în 2014, când am inițiat niște proteste din cauza drumului județean, care era într-o stare groaznică. De aici a început să mă șicaneze, să mă amenințe cu nu știu ce afacere în care aș fi înșelat pe cineva cu o sută de mii de euro. Niște aberații! Nu sunt șantajabil. Am început însă și eu să-i reproșez felul în care administrează comuna, pentru că singura lui preocupare în cei 12 ani de mandat a fost bunăstarea personală”.

Rămas în funcție după o condamnare penală definitivă, primarul unei comune îi jignește pe cetățenii care îl critică: “Ești un prăpădit, un zero pentru mine”
Cosmin Lațcu

Era un sărman tehnician veterinar, venea săptămânal să împrumute bani de la mama și de la tata, iar acum își face vilă și, de la o Dacie 1310, cu care circula la început, a ajuns la două mașini, un VW Passat și un Audi, parcă.

Cosmin Lațcu:

Condamnat pentru instigare la furt de lemne

În plus, Lațcu spune că Damian a rămas în funcție din noiembrie 2017, cu toate că a primit o condamnare penală!

Într-adevăr, portalul Judecătoriei Reșița arată că Ion Iacob Damian a primit o pedeapsă de un an și trei luni închisoare, în dosarul 3185/290/2017, cu amânarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani!

3 mandate de primar

a avut până acum Ion Iacob Damian, care intenționează să candideze în acest an pentru a păstra încă patru ani fotoliul de edil la Vermeș

Adică în intervalul noiembrie 2017 – noiembrie 2019, Damian a fost în fruntea primăriei la Vermeș, cu toate că instanța îl găsise vinovat de “instigare la tăierea, ruperea, distrugerea ori scoaterea din rădăcini, fără drept, de arbori, puieți sau lăstari din fondul forestier național și din vegetația forestieră situată pe terenuri din afara acestuia” și de “instigare la furtul de arbori doborâți sau rupți de fenomene naturale ori de arbori, puieți sau lăstari tăiați ori scoși din rădăcini din păduri sau perdele forestiere de protecție”. Adică, în traducere simplă, instigare la tăierea și furtul de lemne din păduri!

Mi-au făcut plângere penală pentru 30 metri cubi de lemn, proveniți din 67 de cioate cu diferite dimensiuni, pe care, de fapt, eu nici nu le-am văzut. Îmi pare rău că nu mi-am schimbat declarația în timpul procesului. Din pădurea aia s-au tăiat mii de metri cubi înaintea erei mele.

Ion Iacob Damian, primar Vermeș:

“Poate-și amintește ce imagini erotice cu prietena lui mi-a arătat”

Rămas în funcție după o condamnare penală definitivă, primarul unei comune îi jignește pe cetățenii care îl critică: “Ești un prăpădit, un zero pentru mine”
Primarul Damian, stânga, și familia

“Cum a fost posibil ca un condamnat penal definitiv de o instanță din România să-și exercite nestingherit mai departe funcția de primar? Secretarul n-a făcut nici o întâmpinare către Prefectură, Prefectura mi-a răspuns într-o comunicare că n-a fost sesizată de acest aspect. E, de fapt, un lanț vinovat al tăcerii!”, mai spune Cosmin Lațcu.

Da, domne, am primit acea condamnare, dar n-am fost vinovat! Nu exista nici un motiv să fiu suspendat din funcție. De ce? Că voia Lațcu să plec? Terminați cu prostiile astea! Am fost blând când i-am zis poponar! Poate-și amintește ce imagini erotice mi-a arătat cu prietena lui! Mi-e jenă și silă să vă descriu ce se vedea pe filmarea respectivă. Ăsta e poponarul de Lațcu!

Damian nu neagă nici o secundă situația:

Indemnizații și premieri ilegale pe bandă rulantă

Un audit financiar finalizat în noiembrie 2019 de Camera de Conturi Caraș-Severin a scos la iveală numeroase ilegalități comise la nivelul Primăriei Vermeș. Spre exemplu, primarul și viceprimarul și-au majorat cu 25% indemnizațiile pentru implementarea unui proiect finanțat din fonduri europene nerambursabile.

S-a întâmplat în perioada ianuarie-februarie 2018, deși contractul în cauză, pentru amenajare drumuri agricole, se terminase în decembrie 2017. Figura s-a repetat în ianuarie-octombrie 2019, când aceiași doi edili și-au majorat iar salariile cu 25% în loc de 15% pentru alt proiect european.

19.880 de lei

este prejudiciul, din care trebuie recuperați 14.560 lei

Alte probleme sunt detaliate în raport:

  • din dispoziția primarului, și referenta Veronica Pârvu a luat ilegal un premiu de excelență în ianuarie 2018 – octombrie 2019. A băgat în buzunar 9.000 de lei, i s-a impus returnarea a 7.500 de lei;
  • inspectorul Ioan Albu a fost și el trecut tot de primarul Damian pe lista încasărilor ilegale sub forma unui procent de 12,5% din salariu pentru operarea în registrul electoral în perioada iulie 2017-decembrie 2018. A încasat 8.688 de lei, trebuie să restituie 4.716 lei;
  • au apărut diferențe contabile în valoare de 36.879 de lei prin neînregistrarea în evidențe a creanțelor cuvenite bugetului local;
  • au rămas neurmărite creanțe în valoare de 28.674 de lei în urma decesului a 10 persoane.

35.000 de euro, în fundația abandonată a unui “complex sportiv”

Comuna mai are o problemă care a născut alte polemici în comunitate: un complex sportiv abandonat de 10 ani la nivel de fundație. În 2010, primăria a obținut inițial un buget de 120.000 de euro pentru construcția bazei pe un spațiu de 20.285 mp, iar investițiile urmau să acopere costurile pentru terenuri de handbal, baschet și tenis, vestiare, parcare, împrejmuire teren, nocturnă, porți și coșuri mobile, precum și instalațiile sanitare, termice și electrice.

În locul acestora se întinde acum o pârloagă, fiind ridicați numai câțiva stâlpi, meniți în formula tehnică să facă parte din structura vestiarelor. Lucrarea trebuia să dureze 6 luni, iar termenul de garanție era de 24 de luni. Cifrele și planurile au rămas însă numai pe hârtie, iar localnicii sunt contrariați că autoritățile au lăsat de izbeliște construcția.

“A fost o finanțare pe vremea Guvernului Tăriceanu, dar după ce a căzut ne-a luat dracu’ pe toți! Dintr-un necesar de vreo 5 miliarde lei ni s-au dat 1,4 miliarde și apoi s-a blocat tot. Am apucat să facem doar proiectul, 400 de milioane lei, și baza clădirii pentru vestiare, încă un miliard de lei. Am obținut acum altă linie de finanțare și reactualizăm subiectul”, explică primarul.

FOTO „Ești eroarea vieții mele, bei și faci sex în toalete!” » Iubita l-a părăsit cu un scandal monstru, dar fanii au publicat o imagine interzisă
PARTENERI - GSP.RO
FOTO „Ești eroarea vieții mele, bei și faci sex în toalete!” » Iubita l-a părăsit cu un scandal monstru, dar fanii au publicat o imagine interzisă
Cum a arătat Simona Halep mireasă. Rochia inedită a lăsat mască toţi invitaţii
Playtech.ro
Cum a arătat Simona Halep mireasă. Rochia inedită a lăsat mască toţi invitaţii
Ciobanul care a supravieţuit atacului ursului, operat timp de şapte ore: "S-a încercat reconstrucţia facială"
Observatornews.ro
Ciobanul care a supravieţuit atacului ursului, operat timp de şapte ore: "S-a încercat reconstrucţia facială"
Horoscop 25 iulie 2021. Leii au o adevărată colecție de întrebări nerostite, la care au nevoie de un răspuns
HOROSCOP
Horoscop 25 iulie 2021. Leii au o adevărată colecție de întrebări nerostite, la care au nevoie de un răspuns
Proprietara unui salon de frumusețe, care este însărcinată, refuză să tundă persoane vaccinate
Știrileprotv.ro
Proprietara unui salon de frumusețe, care este însărcinată, refuză să tundă persoane vaccinate
Marea campioană a ţării, la petrecerile cu alcool şi relaţii intime la Jocurile Olimpice! Moment fără precedent dezvăluit în satul olimpic
Telekomsport
Marea campioană a ţării, la petrecerile cu alcool şi relaţii intime la Jocurile Olimpice! Moment fără precedent dezvăluit în satul olimpic
(Publicitate) Laptopurile ASUS: OLED este sinonim cu stilul
PUBLICITATE
(Publicitate) Laptopurile ASUS: OLED este sinonim cu stilul