Cazul de contaminare a fost confirmat la Paris și raportat în publicația britanică The Lancet.
Doi bărbați care locuiesc în aceeași casă și care au relații sexuale cu alți bărbați au observat apariția unor leziuni la câinele lor ogar, la 12 zile după ce ei au început să aibă simptome specifice bolii.
Analizele genetice au arătat ulterior că virusul cu care era infectat câinele este același care a fost depistat la cei doi bărbați. Ei au precizat că au dormit în același pat cu câinele lor.
„Un astfel de caz nu a mai fost raportat până acum și credem că este primul în care un câine este infectat”, a declarat dr. Rosamund Lewis, responsabil tehnic în cadrul OMS pentru răspunsul la variola maimuței.
La rândul său, dr. Mike Ryan, directorul programului de urgențe sanitare, spune că situația nu este una neașteptată.
„Ceea ce nu vrem să se întâmple este ca boala să se transmită de la o specie la alta”, precizează Ryan, explicând că virusul se poate adapta la noi specii și poate evolua astfel.
În acest moment nu există dovezi că un câine infectat poate transmite boala altor câini sau oamenilor, explică și Sylvie Briand, director de pregătire globală pentru pericole infecțioase la OMS.
Variola maimuței se transmite prin contactul strâns piele pe piele sau când cineva folosește îmbrăcăminte, lenjerie de pat sau prosoape ale unei persoane infectate.
La nivel mondial au fost confirmate până acum aproximativ 35.000 de cazuri de variola maimuței, cele mai multe în Europa și pe continentul american. De asemenea, au fost înregistrate 12 decese asociate bolii. În luna iulie, variola maimuței a fost declarată urgență globală de sănătate publică de Organizația Mondială a Sănătății.
Mai multe mamifere se pot infecta cu variola maimuței. Focarele din Africa de Vest și Centrală au fost toate declanșate de un animal infectat, iar focarul de variolă a maimuței din 2003 din SUA a fost provocat de câini de prerie, un tip de rozătoare.
Foto: 123rf.com