Penuria a prins mulți producători auto cu garda jos și ar putea continua luni bune de-acum încolo. Producători precum Toyota, Subaru și Ford au închis anumite linii de producție în Statele Unite.

Producția de autoturisme, afectată la nivel mondial din cauza penuriei de cipuri. Consolele de jocuri și laptopurile au aceeași problemă
Producătorul nipon Subaru a redus producția în Japonia și SUA din cauza problemelor în alimentarea cu cipuri

În alte locuri de pe mapamond au fost afectați producători precum Volkswagen și Fiat Chrysler.

Nissan a anunțat că va reduce producția modelului hibrid Note la fabrica sa din Oppama, Japonia, în vreme ce Honda a avertizat la rândul său că producția internă ar putea scădea, conform Yahoo Finance.

Producția de autoturisme, afectată la nivel mondial din cauza penuriei de cipuri. Consolele de jocuri și laptopurile au aceeași problemă
Nissan Note FOTO: Wikimedia

Sectorul auto concurează cu cel IT pentru semiconductori

Problema vine din confluența mai multor factori. Producătorii auto includ tot mai multe funcții high tech în mașini, astfel că acum concurează direct cu sectorul IT pentru cipuri.

De asemenea, consumatorii au cumpărat masiv laptopuri, console de jocuri și alte produse electronice din cauza pandemiei, ceea ce a crescut cererea în anul 2020.

Mai mult, din cauza riscului de infectare, consumatorii din întreaga lume au cumpărat mai multe autoturisme decât se estima, ceea ce a pus presiune pe furnizori.

Reversul sancțiunilor împotriva Chinei

Într-un caz, problemele au apărut din cauza deciziilor luate de Trump contra Chinei. Un producător auto a mutat producția de cipuri de la grupul chinez SMIC, pe care Statele Unite l-a pus sub sancțiuni în luna decembrie.

Producția a fost mutată de la SMIC la TSMC în Taiwan, numai că acesta din urmă are comenzi pentru toată capacitatea de producție, fiind compania care realizează cipuri pentru dispozitivele Apple, dar și pentru companii precum AMD și MediaTek. Astfel, TSMC nu a putut ține pasul cu cererea.

TSMC va investi 12 miliarde de dolari pentru construirea unei fabrici de cipuri în Arizona. Logo-ul TSMC la un sediu al companiei
TSMC este cel mai mare producător de cipuri din lume, iar în fabricile sale se produc cipurile pentru Apple, AMD, Qualcomm sau MediaTek

În anumite cazuri, furnizorii se bucură că au găsit o alternativă de producție la TSMC pentru a afla apoi că producătorul respectiv nu are capacitate disponibilă.

SMIC și TSMC nu au comentat. Totuși, în cadrul conferinței de anunțare a rezultatelor financiare care a avut loc joi, șeful TSMC, C.C. Wei, a spus că există o penurie pentru cipuri auto și că lucrează cu clienții pentru rezolvarea situației.

Ford trage pe dreapta două uzine

Nu e nevoie de prea multe pentru a amenința producția: o fabrică Ford din Kentucky, SUA, unde se realizează SUV-ul Escape, a oprit producția din cauza lipsei unor microcipuri ce trebuie instalate în sistemul de frânare, potrivit unui lider sindical.

Producția de autoturisme, afectată la nivel mondial din cauza penuriei de cipuri. Consolele de jocuri și laptopurile au aceeași problemă
Ford Escape FOTO: HEPTA

Ford va opri săptămâna viitoare timp de o lună și producția din orașul german Saarlouis, din cauza penuriei de cipuri. Aceasta realiza modelul Focus.

Situația nu se va îmbunătăți prea curând, deoarece toate cipurile, fie că e vorba de cele dintr-un laptop sau un Lexus, își încep viața ca un wafer de silicon. Durează circa 90 de zile ca waferele să fie transformate în final în cipuri.

Fabrici de miliarde

Industria de profil a avut întotdeauna greutăți să țină pasul cu cererea, atunci când aceasta crește rapid.

Și asta pentru că fabricile de cipuri costă miliarde de dolari, iar extinderea capacității lor poate lua circa un an din cauză că e necesară testarea și calibrarea tuturor echipamentelor de producție.

Impactul Huawei

Un alt impact asupra producției de cipuri a venit din sancțiunile asupra Huawei. Statele Unite au blocat folosirea oricărei tehnologii americane pentru producerea de cipuri pentru Huawei.

Din această cauză, Huawei a comandat cantități masive de cipuri înainte ca sancțiunile să intre în vigoare, pentru a putea continua producția de telefoane și echipamente de telecomunicații chiar și după ce nu mai are acces la procesoare.

Producția de autoturisme, afectată la nivel mondial din cauza penuriei de cipuri. Consolele de jocuri și laptopurile au aceeași problemă
Huawei este cel mai mare producător de echipamente telecom din lume și al treilea de telefoane Sursa foto: EPA

Ulterior, sesizând problemele Huawei, alți producători de smartphone-uri au comandat și ei cipuri multe, în speranța de a acumula cotă de piață de la rivala lor.

Aici este vorba în special de Samsung – care a lansat în acest an mai devreme modelul S21, și de chinezii de la Xiaomi.

Producția de autoturisme, afectată la nivel mondial din cauza penuriei de cipuri. Consolele de jocuri și laptopurile au aceeași problemă
Samsung Galaxy S21 Ultra FOTO: Samsung

De altfel, Xiaomi a fost zilele trecute la rândul său desemnat de către SUA drept entitate controlată de Armata chineză, astfel că ar putea păți la fel ca Huawei.

Sancțiunile asupra SMIC au complicat problema

În decembrie, SUA au pus producătorul chinez SMIC pe lista de sancțiuni, iar acest lucru a forțat anumite companii să mute producția.

Un purtător de cuvânt al Departamentului pentru Comerț a refuzat să comenteze efectele sancțiunilor față de Huawei și SMIC pentru domeniul auto, dar a menționat că prioritatea de top este să se asigure că reglementările protejează interesele SUA de securitate, economice și de politică externă.

Producătorul olandez de cipuri NXP Semiconductors anunța la rândul său în decembrie că este nevoit să majoreze prețurile din cauza unei „creșteri semnificative‟ a costurilor materialelor și a unei „penurii severe‟ de cipuri. NXP produce fix cipuri pentru industria auto, fiind una dintre cele mai mari companii de profil, alături de grupul japonez Renesas.

Impact de 200.000 de mașini

Analiștii estimează că problemele vor persista pentru șase luni. Un raport al AutoForecast Solutions arată că producția auto a fost mai mică cu 202.000 de unități.

Directorii producătorilor auto și ai furnizorilor spun că adaptează producția pentru a proteja cipurile folosite în vehicule care aduc mai mult profit. Companiile încearcă să găsească surse alternative de cipuri și mai mulți furnizori și să crească stocurile de cipuri în viitor.

Producătorii de console au aceleași probleme

Producătorii auto nu sunt singurii care întâmpină probleme.

Sony și Microsoft au la rândul lor probleme cu alimentarea cu cipuri pentru consolele de ultimă generație. Este vorba de Play Station 5 și Xbox Series X, lansate oficial în toamna anului trecut, dar care se găsesc în cantități extrem de limitate din cauza problemelor de producție de la TSMC.

Producția de autoturisme, afectată la nivel mondial din cauza penuriei de cipuri. Consolele de jocuri și laptopurile au aceeași problemă
Sony PlayStation 5 FOTO: HEPTA

De asemenea, AMD și Nvidia au probleme în producția celor mai noi cipuri grafice, după ce cererea a crescut masiv, ca urmare a folosirii lor în „minarea‟ de Bitcoin și alte criptomonede.

Întârzieri la laptopuri

În fine, producția globală de laptopuri, smartphone-uri și televizoare are de suferit.

O sursă din cadrul unui producător japonez de componente arăta în decembrie că producția de cipuri Wi-Fi și Bluetooth întâmpină greutăți și se aștepta la întârzieri de 10 săptămâni, conform unui articol din decembrie al Reuters.

USA Today scria în luna august că Lenovo, HP și Dell, cei mai mari producători de calculatoare din lume, au informat școlile din SUA că au un deficit de 5 milioane de laptopuri.

Producția de autoturisme, afectată la nivel mondial din cauza penuriei de cipuri. Consolele de jocuri și laptopurile au aceeași problemă
Laptop Lenovo Thinkpad

Cerere mare

Problemele cu alimentarea vin în contextul în care cererea pentru mașini a crescut foarte mult în China, datorită revenirii economice, în vreme ce în regiunile afectate în continuare de pandemie, precum Statele Unite și Europa, a crescut cererea de laptopuri și smartphone-uri.

O serie de țări europene au trecut în această iarnă la școala online, în vreme ce munca de acasă este încurajată. De asemenea, anul 2020 a coincis și cu lansarea tehnologiei 5G, astfel că există cerere și din acest sector.

Grupul taiwanez MediaTek a ajuns acum al treilea client ca mărime al TSMC, beneficiind de comenzi pentru cipuri 5G de la producători de telefoane precum Oppo, Vivo și Xiaomi, toți din China.

Panasonic și Yamaha încetinesc producția de echipamente audio și video

De asemenea, producătorii japonezi de electronice Panasonic și Yamaha au avertizat că au probleme în alimentarea cu semiconductori, astfel că încetinesc producția de echipamente audio și camere video.

Îngrijorările au ajuns și la grupul francez STMicroelectronics, afectat de două greve în Franța. Eric Potard, șeful sindicatului, spune că protestul a dus la scăderea producției cu 8%, însă compania neagă că ar exista vreun impact.

Cel mai mare producător de cipuri la nivel mondial este grupul taiwanez TSMC. Acesta este urmat de Samsung (Coreea de Sud), SMIC (China), Globalfoundries (SUA) și UMC (Taiwan).

În fabricile acestora se realizează marea majoritate a cipurilor folosite în întreaga lume.

Citeşte şi:

Au rămas fără milioane de dolari după ce au uitat parolele la conturile Bitcoin. Criptomonede rătăcite în valoare de 140 de miliarde de dolari

Se încinge lupta între producătorii de mașini electrice. Tesla vânează un designer pentru China, iar NIO a lansat un sedan cu o autonomie de 1.000 km

China bagă în carantină 18 milioane de locuitori din două orașe, din cauza pandemiei de COVID-19

EXCLUSIV „Mai bine, gura mică!" » Ce se întâmplă, de 5 ani!, în relația Anamaria Prodan - Laurențiu Reghecampf
PARTENERI - GSP.RO
EXCLUSIV „Mai bine, gura mică!" » Ce se întâmplă, de 5 ani!, în relația Anamaria Prodan - Laurențiu Reghecampf
Marele actor al României pe care toată lumea l-a UITAT. Mormântul lui nu are nici flori, nici lumânări. E DEPLORABIL!
Playtech.ro
Marele actor al României pe care toată lumea l-a UITAT. Mormântul lui nu are nici flori, nici lumânări. E DEPLORABIL!
ANIMAŢIE GRAFICĂ. Momentul când adolescenta de 15 ani se prăbuşeşte de la etajul 4. Copila ar putea rămâne paralizată pe viaţă
Observatornews.ro
ANIMAŢIE GRAFICĂ. Momentul când adolescenta de 15 ani se prăbuşeşte de la etajul 4. Copila ar putea rămâne paralizată pe viaţă
Horoscop 29 octombrie 2021. Capricornii dau impresia că tot timpul pe cerul vieții lor e furtună, cu tunete și fulgere
HOROSCOP
Horoscop 29 octombrie 2021. Capricornii dau impresia că tot timpul pe cerul vieții lor e furtună, cu tunete și fulgere
O fată de 24 de ani infectată cu Covid a murit după ce a născut: 'Nu avea nicio boală, sănătoasă tun'
Știrileprotv.ro
O fată de 24 de ani infectată cu Covid a murit după ce a născut: 'Nu avea nicio boală, sănătoasă tun'
Surpriză. Vedeta prinsă pe un site de adulţi. Ce tarif avea. A fost imediat concediată
Telekomsport
Surpriză. Vedeta prinsă pe un site de adulţi. Ce tarif avea. A fost imediat concediată
Psoriazis – mai mult decât o boală de piele
PUBLICITATE
Psoriazis – mai mult decât o boală de piele