“Fiica mea ia în calcul să amâne pentru un an începerea facultății, pentru că va fi online.

James M. Lang, profesor de engleză la Assumption College, Massachusetts:

Oricât de pregătiți ar fi profesorii pentru educația digitală sau de performante ar fi tehnologiile folosite de ei, o parte dintre studenți tot vor avea nemulțumiri. Motivul: experiența învățării online nu se va apropia niciodată de așteptările tinerilor care au altă experiență. 

Cum va fi pentru această generație să înceapă liceul sau facultatea online?

Elevi, studenți, părinți și profesori deopotrivă dezbat zilele acestea, pe rețelele de socializare și în presă, dacă ar trebui să fie amânate bacalaureatul și evaluarea națională pentru anul următor, în contextul pandemiei.

Toată atenția se îndreaptă către examenele naționale, fără a ne întreba: Cum va fi pentru această generație să înceapă liceul sau facultatea online? În ce măsură educația de la distanță va compensa învățarea dintr-o “sală de cursuri vie“?

Profesor american, despre învățământul online: “Este bine să recunoaștem că nici cel mai mare efort din partea noastră nu-i va satisface pe mulți dintre studenți”
James M. Lang, profesor de engleză la Assumption College, Massachusetts

La aceste întrebări răspunde James M. Lang, profesor de engleză la Assumption College, o facultate privată de arte din statul american Massachusetts, într-un articol pentru The Chronicle of Higher Education.

În primul rând, crede profesorul, ar trebui evitate concluziile definitive despre învățământul online. Pentru că ar fi pripite.

Autorul cărții “Small Teaching: Everyday Lessons From the Science of Learning” (n.r. – Mici Învățături: Lecții de zi cu zi din știința învățării) argumentează:

“Și dacă fiecare profesor se va pune la punct cu ultimele tehnologii pentru învățarea digitală, nu vom putea înlocui întreaga gamă de experiențe de care studenții ar avea parte în mod normal”, apreciază James M. Lang.

Din acest motiv, profesorii ar trebui să-și reducă din așteptări. “Este bine să recunoaștem că nici cel mai mare efort din partea noastră nu-i va satisface pe mulți dintre studenți. Dar fără a discredita predarea online în general sau munca miilor de profesori care oferă experiențe transformatoare prin învățarea online studenților acestora”, subliniază profesorul Lang.

Între locul de muncă cu normă întreagă și facultatea online

Fiica profesorului din Massachusetts ia în calcul amânarea începerii facultății pentru un an. Are un loc de muncă part-time, unde ar putea fi chemată când se vor redeschide afacerile locale. Tânăra ia în considerare să lucreze și cu normă întreagă.

“Nu-și dorește ca studenția ei să înceapă online și o înțeleg, chiar dacă o încurajez să se înscrie la facultate acum”, explică James M. Lang, profesor și tată.

Studenții cărora le predă la facultatea din Massachusetts i-au spus că își doresc să se întoarcă în campusul universitar și să aibă cursurile față-n față cu profesorul. “Nu credeam că o spun asta vreodată, dar îmi este dor să fiu în sala de curs. Online, pur și simplu nu este la fel”.

La rândul lor, profesorii sunt epuizați să organizeze cursurile prin Zoom (n.r. – aplicație pentru videoconferințe) și să-și încarce materialele pe platforme online. În același timp, sunt nemulțumiți de discuțiile intermediate de un ecran față de cele care aveau loc în sălile de curs, mai punctează profesorul american.

Eforturile adaptării vor aduce îmbunătățiri în predarea online

Una dintre cauze dificultății tranziției vine din faptul că aceasta s-a petrecut mult prea repede. 

“Lipsa de familiarizare cu instrumentele digitale i-a determinat pe mulți dintre profesori să încerce să reproducă în online cursurile pe care le țineau față în față. Dar fără a ține cont de provocările și oportunitățile distincte pe care le presupune predarea într-un astfel mediu”, atrage atenția cadrul universitar.

Peste tot în lume, centrele de dezvoltare ale universităților fac eforturi imense pentru a-și ajuta profesorii să-și desfășoare cursurile online. Și, fără îndoială, se vor vedea îmbunătățiri, crede profesorul Lang.

Profesor american, despre învățământul online: “Este bine să recunoaștem că nici cel mai mare efort din partea noastră nu-i va satisface pe mulți dintre studenți”

“Dar dacă sperăm că, după aceste demersuri, nu vor mai fi plângeri din partea studenților, cum este fiica mea, cred că vom fi dezamăgiți”.

Învățarea online nu este inferioară, ci incompletă 

Nici una dintre aceste probleme nu este cauzată de faptul că învățarea online ar fi inferioară.

“Oricine este de această părere înseamnă că n-a citit suficient despre predarea online, nu s-a gândit la studenții care pot beneficia de aceasta sau n-a interacționat cu profesori care fac lucruri uimitoare în cursurile lor online”, spune profesorul Lang.

În urmă cu doi ani, cadrul universitar a început să lucreze cu un astfel de profesor-instructor, Flower Darby, de la Universitatea din Arizona de Nord, pentru a adapta lecțiile din cartea sa într-un volum, separat, pentru învățarea online.

“Am înțeles cu ajutorul ei că mediul online poate oferi o poartă spre învățământul superior celor care altfel n-ar avea acces. Cum profesorii cu instrumente tehnologice potrivite pot face minuni atât de la distanță, cât și în sala de cursuri. Munca lui Darby m-a convins că, pentru unii studenți, cursurile online pot fi o experiență de învățare la fel de complexă precum cele față în față”, explică profesorul.

“Pentru unii dintre studenți. Și aici intervine problema”, subliniază James Lang.

Viața de student nu se rezumă doar la cursuri

“Chiar dacă nu-mi place să o recunosc, noi, cei care predăm, putem supraestima rolul pe care îl joacă învățarea din sala de curs în viața unui student”, spune profesorul american.

În afara cursurilor, studenții fac sport, joacă în piese de teatru, se întâlnesc în grupuri de advocacy, organizează evenimente, merg la petreceri și iau masa împreună. Toate aceste activități fac parte din experiența completă la care se așteaptă un tânăr când se înscrie la facultate.

Or, învățarea online le oferă doar o singură parte din acea experiență. 

“Este tocmai cea care solicită cel mai mult efort mental și care oferă cele mai puține șanse pentru a-și face prieteni, a socializa, a face mișcare și alte activități esențiale pentru starea lor de bine”, mai explică James Lang.

Încercarea adaptării la online e un fenomen complex. De pildă, catedra de sociologie de la Princeton a decis să nu mai ia studenți pentru 2021, tocmai ca să compenseze faptul că știu de pe acum că nu vor oferi suficientă atenție cursanților care vor intra în 2020 în primul an, în condițiile continuării măsurilor împotriva pandemiei.

Singura condiție pusă de Reghecampf la divorț! Anamaria Prodan a izbucnit în râs: „Are așa, niște chestii! Și?!”
PARTENERI - GSP.RO
Singura condiție pusă de Reghecampf la divorț! Anamaria Prodan a izbucnit în râs: „Are așa, niște chestii! Și?!”
CE TRAGEDIE! Un jurnalist român, care nu credea în covid-19, A MURIT! E doliu în presă
Playtech.ro
CE TRAGEDIE! Un jurnalist român, care nu credea în covid-19, A MURIT! E doliu în presă
Horoscop 21 octombrie 2021. Săgetătorii s-ar putea să se confrunte cu situații neplăcute la serviciu
HOROSCOP
Horoscop 21 octombrie 2021. Săgetătorii s-ar putea să se confrunte cu situații neplăcute la serviciu
Protest inedit la Roma. Fostele stewardese de la Alitalia s-au dezbrăcat în centrul capitalei în semn de protest
Știrileprotv.ro
Protest inedit la Roma. Fostele stewardese de la Alitalia s-au dezbrăcat în centrul capitalei în semn de protest
Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de amor într-un timp atât de scurt
Telekomsport
Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de amor într-un timp atât de scurt
Curățarea nu este același lucru cu dezinfectarea. Află care sunt diferențele
PUBLICITATE
Curățarea nu este același lucru cu dezinfectarea. Află care sunt diferențele