George Simion, președintele și candidatul partidului AUR, a câștigat detașat primul tur al alegerilor prezidențiale din România, obținând peste 3,8 milioane de voturi (40,96%).

La ora 0:28, candidatul independent Nicușor Dan l-a depășit în voturi pe reprezentantul coaliției PSD-PNL-UDMR, Crin Antonescu.

Astfel, în primele ore ale zilei de 5 mai a devenit clar că Nicușor Dan va intra în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, programat pentru data de 18 mai.

„Nu a fost nicio surpriză că Nicușor a intrat în turul al doilea”

La mai puțin de 24 de ore de la calificarea oficială în finala pentru funcția de președinte al României, Libertatea a stat de vorbă cu Sorin Cocoradă (74 de ani). E fostul profesor de matematică al lui Nicușor Dan, care i-a fost dascăl la Liceul Radu Negru din Făgăraș.

Retras în prezent în comuna Cristian, la doar 15 minute de Brașov, Sorin Cocoradă se declară bucuros de reușita fostului său elev, dar și preocupat de responsabilitatea electoratului.

„Nu a fost nicio surpriză că Nicușor a intrat în turul al doilea. E cel mai bun! Am trăit totul cu bucurie, dar electoratul trebuie să aleagă acum să fie bine pentru țară”, spune profesorul.

Nicușor Dan și profesorul Sorin Cocoradă, la o ceremonie a liceului „Radu Negru”, din Făgăraș. Foto: site-ul liceului
Nicușor Dan și profesorul Sorin Cocoradă, la o ceremonie a Liceului Radu Negru, din Făgăraș. Foto: site-ul liceului
Care sunt cele mai bune oferte la energie după liberalizarea pieței, în funcție de zona unde locuiești
Recomandări
Care sunt cele mai bune oferte la energie după liberalizarea pieței, în funcție de zona unde locuiești

„Lumea trebuie să aleagă binele. Nu avem cum să votăm răul!”

Nicușor Dan s-a născut la Făgăraș, în județul Brașov, într-o familie modestă, cu un tată muncitor și o mamă contabilă. În perioada liceului, l-a avut ca profesor de matematică pe Sorin Cocoradă.

„Sunt alături de el în cea mai grea bătălie, dar știu că e călit în luptă, iar drumul lui, în acest moment, este unul favorabil! E antrenat pentru meciuri grele și trebuie să câștige această luptă”, spune.

Profesorul, ajuns acum la 74 de ani, transmite un mesaj clar alegătorilor:

„Lumea trebuie să aleagă binele. Nu avem cum să votăm răul! Va fi o luptă grea, dar nu imposibilă. Nicușor știe că sunt alături de el de fiecare dată, dar mai ales acum”, mai adaugă dascălul.

Nicușor Dan a ieșit pe locul 3 în primele rezultate exit poll publicate duminică, 4 mai, dar distanța față de locul 2 ocupat de Crin Antonescu este infimă. Foto: Inquam Photos / Octav GaneaIcon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 11

„Votul împotriva sistemului nu are cum să fie o soluție pentru România”

Întrebat despre confruntarea din 18 mai, din turul al doilea al alegerilor prezidențiale pentru Palatul Cotroceni, profesorul Sorin Cocoradă afirmă că „votul împotriva sistemului nu poate fi o soluție”.

Daniel David, ministrul Educației, a povestit pentru Libertatea cum a dat Bacalaureatul, în 1991: „Nici foarte greu, nici foarte important”
Recomandări
Daniel David, ministrul Educației, a povestit pentru Libertatea cum a dat Bacalaureatul, în 1991: „Nici foarte greu, nici foarte important”

„Alegerile care urmează trebuie să aibă un singur câștigător, ca să fie bine pentru toată lumea. Trebuie să alegem omul cel mai bun și ideile bune pentru România”, spune.

„Iar cum Nicușor a fost cel mai bun elev al meu la matematică, sunt sigur că va câștiga și de această dată. Este obligatoriu, și sper să se întâmple asta”, a subliniat Cocoradă.

Profesorul de matematică al lui Nicușor Dan, Sorin Cocoradă (primul din dreapta), la împlinirea a 150 de ani de la inaugurarea liceului. Foto: site-ul liceului
Profesorul de matematică al lui Nicușor Dan, Sorin Cocoradă (primul din dreapta), la împlinirea a 150 de ani de la inaugurarea liceului. Foto: site-ul liceului

În fața noastră stă o alegere clară: între o Românie democratică, stabilă și respectată în Europa – și un drum periculos, al izolării, al populismului și al sfidării statului de drept. E vorba despre direcția unei întregi țări. Împreună putem construi o Românie care nu se teme de viitor

Nicușor Dan, candidat independent:

A ajuns la trei olimpiade pe țară, toate în aceeași zi

„Nicușor Dan a fost un elev foarte serios, dar în aceeași măsură curios. Ca să nu mai zic că era și cel mai cuminte elev pe care-l aveam. Îi plăcea școala, nu lipsea deloc de la ore”, spune Cocoradă.

El adăugă: „Era mult mai talentat decât restul copiilor pe care-i aveam la clasă și era extrem de pasionat de ceea ce făcea. Un elev normal, dar cu o dragoste incredibilă și o pasiune la fel de mare pentru matematică”.

Kira Hagi se mărită cu Thomas Ferfelis pe 29 iunie. Detalii de la nunta fetei lui Gheorghe Hagi
Recomandări
Kira Hagi se mărită cu Thomas Ferfelis pe 29 iunie. Detalii de la nunta fetei lui Gheorghe Hagi

Profesorul dezvăluie și performanțele academice impresionante ale fostului său elev: „Nicușor era genul de elev care participa la toate olimpiadele posibile, de la fizică și chimie, până la matematică. Într-un an, a ajuns în finala națională la toate cele trei discipline”.

Acum 35 de ani, la Craiova, în lotul de matematică. Nicușor Dan se pregătea de Olimpiada Internațională din Australia. Foto: site oficial Nicușor Dan
Acum 35 de ani, la Craiova, în lotul de matematică. Nicușor Dan se pregătea de Olimpiada Internațională din Australia. Foto: site oficial Nicușor Dan

Moment amuzant cu Nicușor Dan: „Ce-i cu tine, Nicușoare, p-aici? Ai situația încheiată, ești liber”

Într-o discuție anterioară cu Libertatea, Sorin Cocoradă și-a amintit de un episod amuzant cu Nicușor Dan, din clasa a XI-a.

„Pe vremea aia, olimpicii plecau la lotul național, dar pentru asta trebuia să aibă mediile încheiate un pic mai devreme. El și-a terminat excelent anul școlar, a plecat la lotul olimpicilor și după ce s-a terminat acolo treaba, m-am trezit cu el în clasă”, spune profesorul.

„«Ce-i cu tine, Nicușoare, p-aici? Ai situația încheiată, ești liber». Și țin minte că mi-a zis atunci că pentru el școala e a doua casă și că preferă să fie la școală să studieze, să învețe și să rezolve probleme decât să stea acasă și să facă același lucru! La matematică era cel mai bun, asta e clar”, a continuat amintirea.

„Este un matematician foarte bun. Chiar dacă eu l-am îndrumat să meargă mai mult spre informatică, el a decis să aleagă matematica pură”, a încheiat profesorul.

Eu eram foarte bun la matematică. Dar a trebuit să ajung la 20, 21, 22 de ani ca să înțeleg ce este matematica. Adică până atunci am făcut-o ca pe un sport. Alergăm toți și eu alerg mai repede ca voi. Cam asta era relația mea cu matematica

Nicușor Dan, într-un interviu pentru Andi Moisescu:

Olimpicul Nicușor Dan, cu premii la Atena și Sydney

Nicușor Dan și-a petrecut anii de liceu la Colegiul Național Radu Negru din Făgăraș, unde a fost admis în clasa a IX-a, în anul 1985.

Matematica l-a captivat încă de la început, iar sub îndrumarea profesorului Sorin Cocoradă, a obținut primele sale performanțe internaționale remarcabile.

În 1987 a câștigat premiul întâi la Olimpiada Internațională de Matematică de la Havana și premiul întâi la Balcaniada de Matematică de la Atena.

Un an mai târziu, fiind în clasa a XII-a, a obținut din nou premiul întâi la Olimpiada Internațională de Matematică, de această dată desfășurată la Sydney.

După absolvirea liceului, s-a „rupt” de familie și a ajuns la București, unde a urmat cursurile Universității din București.

Ulterior, a plecat în Franța, unde a studiat la prestigioasa École Normale Supérieure, una dintre cele mai renumite instituții academice din Europa.

Cum arată traseul politic al lui Nicușor Dan

  • 2015 – președinte fondator Uniunea Salvați Bucureștiul (USB), partid devenit în 2016 Uniunea Salvați România (USR)
  • 2012 – candidat independent la Primăria Capitalei, al treilea clasat
  • 2016 – candidat USR la Primăria Capitalei, al doilea clasat
  • 2017 – a demisionat din USR și din funcția de președinte 2016-2020 – deputat
  • 2020 – votat primarul Capitalei
  • 2024 – votat primarul Capitalei

Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentarii (7)

Bristena2022 07.05.2025, 15:34

Ce bine să alegem? O perioadă în care: -unii pot avea mii de conturi false pe rețelele sociale, pentru promovarea în campania electorală dar pentru care să nu răspundă în fața justiției? - unii să primească sume de bani pentru campania electorală, fără să știm sursa de proveniență? - unii își pot plăti amenzile personale din banii cetățenilor? - unii pot să fie susținuți de oameni de afaceri cu legături în Rusia și Belarus și totuși să le fie acceptat dosarul de candidatură? Ce fel de justiție ne așteaptă, pe noi cetățenii de rând?

AndreyRlz 07.05.2025, 14:32

Sunt de acord, mai bine decât sa votăm Simion și sa ne apropiem de Rusia mai bine votăm Nicușor, nu face el mare lucru, dar măcar este pro Europa și pro NATO

ciobanudorin_2006 07.05.2025, 12:17

Asa e trebuie sa votam binele.Spuneti le asta și celor cărora le am dat votul ca să ajungă în parlament și ei săracii ne vor atâta bine încât ei și familiile lor sau îmbogățit cât ptr 10 generații iar noi restul am sărăcit pana la sfârșitul existentei noastre fiindcă ei nu sunt în stare sa restabilească ordinea de drept.Mai e ceva de spus.

Vezi toate comentariile (7)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.