Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES) arată, într-un studiu recent, că 32% dintre elevii din România n-au acces individual la un laptop, tabletă sau calculator. (Studiul a fost realizat împreună cu Federația părinților și aparținătorilor legali din România (FePAL) și Fundația Viață și Lumină.)

Sunt sute de mii de copii care nu pot învăța acasă, online, în pandemie. Iar una dintre cauze este că autoritățile n-au adaptat programul “Euro 200” la realitatea familiilor dezavantajate.

O familie cu șase copii, unde doar un părinte este angajat, cu salariul minim pe economie, “nu este suficient de săracă” ca să primească bani pentru computer. Motivul: nu se încadrează în venitul brut de 250 de lei/lună pentru fiecare membru din familie.

Salariul minim brut este de 2.230 de lei, ceea ce înseamnă, la o familie cu opt membri, 278 de lei de fiecare. În realitate însă, revin doar 168 de lei de fiecare. Pentru că, în realitate, nu trăiești din brut, ci din net. Iar salariul minim net este de 1.346 de lei.

Teme făcute cu telefonul mamei

Printre elevii care nu se încadrează în programul “Euro 200” sunt și cei trei copii ai Vasilicăi Pușculița.

Familia ei locuiește în Valea Bisericii, un sat din județul Ialomița, “unde majoritatea locuitorilor sunt săraci”, explică reprezentanții World Vision România, o organizație neguvernamentală care activează pentru copiii din mediile vulnerabile.

Un inginer specializat în structura clădirilor cu risc seismic îl contrazice pe Gheorghe Mărmureanu: „Nu există predicție seismică. El interpretează un eșantion statistic”
Recomandări
Un inginer specializat în structura clădirilor cu risc seismic îl contrazice pe Gheorghe Mărmureanu: „Nu există predicție seismică. El interpretează un eșantion statistic”

Cosmina, clasa I, Eugen, clasa a II-a și Nicușor, clasa a IV-a, nu au calculator sau tabletă acasă. Toți își fac temele, în această perioadă, ajutându-se de telefonul mamei.

Învățătorii trimit mesaje cu temele copiilor, iar eu fac lecțiile cu ei pe caiet. Pozez ce am lucrat împreună și apoi le trimit la dânșii pentru verificat. Îmi ia toată ziua să fac asta, dar nu vreau să rămână în urmă.

Vasilica Pușculița, mama copiilor:

Vasilica își dorește un calculator pentru copii, ca să învețe mai ușor și să-și facă temele. Așa că a aplicat la programul “Euro 200”. Școala nu i-a acceptat însă dosarul, pentru că veniturile familiei nu se încadrează în plafonul aprobat de Ministerul Educației.

“Eu nu lucrez, numai soțul. Muncește la fabrica Danone pe salariul minim”, explică Vasilica. Salariul brut al bărbatului, 2.230 de lei, împărțit la cei cinci membri ai familiei, înseamnă 446 de lei pentru fiecare, aproape dublu față de plafonul stabilit. Alocațiile și bursele sociale ale copiilor nu se iau în considerare.

Și salariul net, de 1.346 de lei, dacă se lua în considerare, împărțit la cei cinci membri ai familiei, însemna 269 de lei pentru fiecare. Peste plafon. Familia Pușculița nu e suficient de săracă, în opinia guvernanților.

Un nou cutremur de 7,5 produs în Turcia, la nouă ore după cel de 7,8. Bilanțul victimelor crește de la oră la oră
Recomandări
Un nou cutremur de 7,5 produs în Turcia, la nouă ore după cel de 7,8. Bilanțul victimelor crește de la oră la oră

Indexarea care nu s-a mai făcut

Programul “Euro 200” constă în oferirea unui ajutor financiar de 200 de euro elevilor și studenților din familii sărace pentru achiziționarea unui calculator, diferența urmând să fie acoperită de beneficiar în rate, după încheierea unui contract cu agentul economic.

“Euro 200” a fost înființat în 2004, când ministrul Educației era Alexandru Athanasiu, în Guvernul condus de Adrian Năstase. Principala condiție de atunci, pentru a te încadra, era ca venitul pe membru de familie să nu depășească 150 de lei brut. În 2004, salariul minim brut era de 280 de lei. Asta înseamnă că plafonul de 150 de lei reprezenta 50% din salariul minim de la acea vreme.

Potrivit Legii Nr. 269 din 2004, plafonul de 150 de lei trebuia să se indexeze “anual, prin hotărârea Guvernului, în funcție de indicele de creştere a prețurilor de consum”. Astăzi, plafonul ar fi trebuit să fie 1.115 lei, potrivit calculelor organizației World Vision.

Însă în 16 ani, dintre cei 21 de miniștri care au trecut pe la Ministerul Educației, doar unul a crescut plafonul pentru “Euro 200”.

Plafonul înghețat a descurajat familiile nevoiașe să aplice pentru program. Dacă în 2004 numărul de cereri a fost de peste 25.000, în 2018 a ajuns la puțin peste 2.700, în cazul elevilor.

Momentul șocant în care un bloc se prăbușește în Şanliurfa, ca urmare a seismului puternic care a lovit Turcia. VIDEO
Recomandări
Momentul șocant în care un bloc se prăbușește în Şanliurfa, ca urmare a seismului puternic care a lovit Turcia. VIDEO

În cazul studenților, în 2004 au fost depuse aproape 4.500 de solicitări, iar în 2018 au existat doar 3 cereri.

100 de lei pentru o generație

Lucrurile s-au îmbunătățit puțin în 2018. Ministrul Educației de la acea vreme, Valentin Popa, a crescut plafonul cu 100 de lei. Asta, în urma presiunilor venite de la ANOSR – Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România.

În prezent, ca să poți aplica la programul “Euro 200” trebuie să nu depășești venitul brut de 250 de lei/membru de familie.

Ridicarea plafonului cu 100 de lei a crescut numărul de cereri cu 68% în 2019, față de 2018: de la 2.772 s-a ajuns la 4.080.

Elevii vor primi tablete pe care le vor returna

Odată cu introducerea, luna trecută, a obligativității învățământului online, singura soluție găsită de ministrul Educației, Monica Anisie, pentru sutele de mii de elevi care nu pot învăța de acasă a fost să le dea acestora tablete conectate la internet. Dar și acestea vor veni abia la începutul următorului an școlar.

O altă problemă este că dispozitivele vor reprezenta baza materială a școlii. Asta înseamnă că elevii vor trebui să returneze tabletele unității de învățământ. Când? Nu se știe. Ministerul urmează să vină cu un ordin pentru a clarifica situația.

O familie cu 6 copii, care trăiește dintr-un singur salariu, nu e suficient de săracă

Directorul World Vision România, Mihaela Nabar, ne-a explicat cât de săracă trebuie să fie o familie pentru a putea aplica la “Euro 200”.

O familie cu 7 copii în care numai unul dintre părinți lucrează cu salariul minim pe economie. Dacă ai doar șase copii, nu te încadrezi.

Mihaela Nabar:

Directoarea organizației subliniază și alte probleme legate de programul “Euro 200”: “Chiar și în perioada de COVID-19, durează jumătate de an până când copiii intră în posesia calculatoarelor. Acest an școlar este compromis pentru ei”.

“Abia la jumătatea lunii august vor veni voucherele pentru echipamente. Achiziția trebuia să fie centralizată la nivelul unităților școlare, astfel încât să eliminăm din etape și să câștigăm timp”, mai explică Nabar.

Reprezentanta organizației mai atrage atenția că suma de 200 de euro este mult prea mică față de prețurile actuale de pe piață pentru un laptop sau un desktop, care sunt cel puțin duble. Dar și că “degeaba le oferi dispozitive prin programul “Euro 200”, dacă nu le asiguri și conexiune la internet”.

Dascăl la sat: “Acest program este un praf în ochi”

În mediul rural, unde trăiesc cele mai multe familii defavorizate, e cel mai clar că acest program a fost gândit greșit. Profesorul unei școli dintr-un sat de lângă Iași a declarat pentru Libertatea că elevii cărora le este diriginte nu pot accesa “Euro 200”.

Acest program este un praf în ochi. Nici unul dintre elevii mei nu se încadrează în condițiile absurde cerute de Ministerul Educației.

Profesor din mediul rural:

“La o familie cu un venit brut de 250 de lei pe membru, poți să te aștepți să trăiască fără curent. Să fim puțin realiști. Ce facem cu majoritatea copiilor săraci?”, se întreabă dirigintele unei clase de a IX-a, cu 27 de elevi.

Copilul care nu vrea să ia șansa altuia

Pe 7 aprilie, dascălul a primit un e-mail de la conducerea școlii prin care i s-a cerut lista cu elevii eligibili pentru programul “Euro 200”. Chiar dacă cei mai mulți n-au un calculator sau o tabletă pe care să poată lucra, doar un copil s-a dovedit eligibil din clasa lui. Însă nici el n-a accesat programul.

Un singur băiat poate beneficia de program, pentru că părinții lui muncesc la negru. Dar el a refuzat să se înscrie, pentru că are deja calculator și nu vrea să ia șansa unui coleg care nu are.

Profesor din mediul rural:

“Restul nu s-au încadrat, pentru că frații lor mai mari au beneficiat acum 8-9 ani sau pentru că depășeau plafonul”, adaugă profesorul.

În clasa acestui dascăl învață un elev care are doi frați. Toți trei sunt crescuți doar de tată, a cărui pensie este de 1.500 de lei. Acest venit împărțit la patru înseamnă 375 de lei pentru fiecare membru de familie. Prin urmare, copilul nu poate accesa programul “Euro 200”.


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email [email protected]

Păreau cuplul perfect, iar divorțul lor a șocat pe toată lumea. Cu cine a fost surprins acum la Roma
GSP.RO
Păreau cuplul perfect, iar divorțul lor a șocat pe toată lumea. Cu cine a fost surprins acum la Roma
Urmărește-ne pe Google News
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Zgomotul sinistru care s-a auzit în timpul cutremurului din Turcia! Înregistrarea este înfiorătoare, nu mulţi au curaj să o asculte
Playtech.ro
Zgomotul sinistru care s-a auzit în timpul cutremurului din Turcia! Înregistrarea este înfiorătoare, nu mulţi au curaj să o asculte
Mulți le-au criticat că și-au dus mama la un centru de recuperare. Apoi, Oana Roman făcea o criză de nervi: Sora mea mi-a spus că nu se duce să o vadă pe mama pentru că nu consideră că mai are vreun motiv. Va urma jihad! Acum Catinca Roman rupe tăcerea
Viva.ro
Mulți le-au criticat că și-au dus mama la un centru de recuperare. Apoi, Oana Roman făcea o criză de nervi: Sora mea mi-a spus că nu se duce să o vadă pe mama pentru că nu consideră că mai are vreun motiv. Va urma jihad! Acum Catinca Roman rupe tăcerea
"O să mă omoare!" Apelul disperat la 112 al femeii răpite de manelistul "Gicuţă din Apărători". Poliţiştii au salvat-o din maşina în flăcări în ultima clipă
Observatornews.ro
"O să mă omoare!" Apelul disperat la 112 al femeii răpite de manelistul "Gicuţă din Apărători". Poliţiştii au salvat-o din maşina în flăcări în ultima clipă
FOTO După ce a rămas fără casă, o femeie a luat o decizie radicală. A renunțat la traiul obișnuit și s-a mutat într-un avion
Știrileprotv.ro
FOTO După ce a rămas fără casă, o femeie a luat o decizie radicală. A renunțat la traiul obișnuit și s-a mutat într-un avion
Surprize mari pentru cinci zodii. Următoarele trei luni aduc bani și noroc în dragoste pentru ele
FANATIK.RO
Surprize mari pentru cinci zodii. Următoarele trei luni aduc bani și noroc în dragoste pentru ele
Ministrul de Interne al Austriei a fost la Bucureşti şi a rămas perplex: ”Aşa ceva el n-a mai văzut în Europa”. Ce l-a uimit
Orangesport.ro
Ministrul de Interne al Austriei a fost la Bucureşti şi a rămas perplex: ”Aşa ceva el n-a mai văzut în Europa”. Ce l-a uimit
Horoscop 7 februarie 2023. Capricornii sunt concentrați pe anumite probleme, dar viața își vede de-ale ei, iar ei nu observă mare lucru
HOROSCOP
Horoscop 7 februarie 2023. Capricornii sunt concentrați pe anumite probleme, dar viața își vede de-ale ei, iar ei nu observă mare lucru
Inovația digitală care vine în ajutorul părinților cu copii de peste 10 ani
PUBLICITATE
Inovația digitală care vine în ajutorul părinților cu copii de peste 10 ani