01 Feb. 2018 05:30 , de Cătălin Doscaș

Darius Vâlcov, eminența cenușie din PSD. De la primar și ministru, la consilier de stat, cu escale la DNA

Distribuie

Darius Vâlcov, noul consilier de stat în Guvernul Dăncilă, a avut două mandate de primar la Slatina, din 2004 până în 2012, când și-a dat demisia din PDL şi s-a înscris în Partidul Social Democrat. Din acest punct, ascensiunea sa la Centru a fost fulminantă, dar pentru scurt timp. În 2015, procurorii anticorupție îl trimit în judecată pentru că ar fi luat, între altele, mită într-un cimitir, iar dosarul se judecă și astăzi.

Chiar dacă Vâlcov nu se mai află pe frontispiciul politicii românești, este unul dintre oamenii de bază din PSD. Se spune că ar fi eminența cenușie' din spatele celebrului programul de guvernare.

Deși este judecat pentru corupție, sfaturile sale par să fie indispensabile noului premier al României. Mai mult, tot el a evaluat miniștrii Cabinetului Grindeanu și nu de puține ori numele său a fost rostit admirativ în spațiul public, chiar de președintele social-democrat, Liviu Dragnea.

Odată cu schimbarea orientarii politice, Darius Vâlcov renunță la primaria din Slatina pentru un fotoliul de senator de Olt. Debutul în politica la vârf' a însemnat pentru actualul consilier de stat funcția de ministru delegat pentru buget, pe care a ocupat-o preț de câteva luni, între august 2014 și decembrie 2014, dar și funcția de ministrul plin' al Finanțelor Publice, în Guvernul Ponta, pe care a ocupat-o între decembrie 2014 și martie 2015.

Mărirea și decăderea

Anul 2015 a însemnat însă și apusul politic pentru fostul primar al capitalei Oltului. Trecutul pare să-l fi ajuns din urmă, potrivit Direcției Naționale Anticorupție. Procurorii l-au trimis în judecată pentru trafic de influență și luare de mită, fapte pe care le-ar fi comis când era la conducerea municipiului Slatina și pe când era senator în Parlamentul României. I-au fost sechestrate bunuri si conturi și a fost obligat să se prezinte zilnic la poliție, în baza unui control judiciar care a ținut aproape două luni. Detaliile din rechizitoriul procurorilor anticorupție au sedimentat în mentalul colectiv sintagma șpaga se poate lua și în cimitir'.

Mă dusei să trec la DNA

Povestea de corupție începe în 2007. Municipalitatea condusă de Dariu Vâlcov a fost unul dintre „fondatorii' Companiei de Apă Olt, alături de Consiliul Judeţean şi alte consilii locale din regiune. Doi ani mai târziu, firma începe să atribuie lucrări de instalare a reţelelor de apă şi canalizare în județ: în total, 13 contracte de aproape 70 de milioane de euro. În trei ani se realizaseră 40% din lucrări, cu 20% la mult decât șpaga pe care ar fi primit-o Vâlcov la fiecare contract atribuit. 20% din valoarea sumelor încasate, mai exact, și fără TVA, susțin procurorii, pentru influențarea factorilor de decizie din cadrul autorităţii contractante, în vederea câştigării unor licitaţii de lucrări pentru obiective situate în municipiul Slatina și oraşele Scorniceşti, Piatra Olt şi Drăgăneşti'.

Comisioanele ar fi început să curgă din 2010, când Darius Vâlcov s-a prezentat periodic la sediul firmei din Bucureşti (SC Tehnologica Radion SRL, n.r.), unde a primi sume de bani în lei'. Totul a durat până în 2012, când societatea a început să aibă probleme financiare, din cauza scandalurilor de corupție în care a fost implicată – cu ramificații către PDL -, iar circuitul mitei s-a modificat. Banii, susțin procurorii, plecau sub form[ de facturi și ajungeau din nou lichizi în urma unor deconturi fictive, la capătul unui circuit sofisticat în care erau angrenate mai multe societăți comerciale.

Metoda cimitirul'

Componeta exotică din dosarul celui supranumit părintele Programului de Guvernare al PSD îl reprezintă un dialog interceptat, la un moment dat, de procurori. Un apropiat de-al său, Bogdan Timofte, și Alexandru Mocanu, reprezentatul unei societăți puzzle' din circuitul presupus infracțional, discută telefonic despre un scenariu fatalist'. Oamenii legii începuseră să pună deja întrebări în legătură cu lucrările din Olt ce fuseseră mult întârziate, iar cei doi discută despre un deznodământ nu tocmai fericit pentru cel care ar fi păstorit' afacerea:

TIMOFTE BOGDAN PETRE: „- Cine v-a învăţat, mă, pe voi să faceţi aşa, că voi nu ştiţi, daţi-vă dracu?'„ – Păi domnule, că să vezi…' De unde? Da te întreabă simplu: „- De unde ai tu BOGDANE şi ALEX banii ăştia?'

…[…]…

MOCANU MARIAN ALEXANDRU: Şi? Se duce el la puşcărie?

TIMOFTE BOGDAN PETRE: Şi zice… Şi zice că ar fi zis DARIUS săptămâna trecută, cât am stat noi pe aici în BUCUREŞTI, s-au dus, s-au întâlnit în cimitir și au vorbit și…

MOCANU MARIAN ALEXANDRU: Îm?

TIMOFTE BOGDAN PETRE: Şi zice că ar fi zis DARIUS: „- Bă, dacă se ajunge la nu ştiu ce…', cu o lacrimă aşa în colţ s-a întors şi a zis ă… „- Eu mi le asum pe toate. Nu o să vă las pe niciunu aşa.'

…[…]…

TIMOFTE BOGDAN PETRE: Decât atâta i-am spus aseară, când m-am despărţit de el, şi o să-i mai spun încă o dată şi dacă mă cheamă să vorbesc cu DARIUS: „Fraţilor, gândiţi-vă bine, nu sunt numai eu, BOGDAN TIMOFTE, în chestia asta, … Suntem toţi. O luăm toţi. Da? Nu uitaţi că am doi copii.' Mânca-v-aş [cuvânt obscen] voastră așa v-o mănânc. Ştii cum e vorba aia: „Fiecare îşi păzeşte pielea!' La o adică, când vezi că toată lumea fuge în stânga, în dreapta. Se debarasează de tine ca de o măsea stricată la o… la o chestie de asta.' 

Dosarul de corupție al lui Darius Vâlcov a avut multe termene de la trimiterea în judecată și până în prezent. La unul dintre acestea, de la Înalta Curte de Casație și Justiție, s-au prezentat Dumitru Vâlcov, tatăl lui Darius Vâlcov, și Lavinia Șandru, fosta soție. Ambii au vorbit în calitate de martori. Magistrații au pus întrebări legate de averea familiei, care s-ar fi coagulat imediat după nuntă.

Potrivit Laviniei Șandru, cu prilejul nunții cu Darius Vâlcov s-au organizat trei evenimente: la Slatina, la Neptun și la Târgu Mureș. Au fost sume mari. Media a fost de 200.000 de euro pe eveniment. Cea mai mare sumă obținută a fost la Neptun, cam 300.000 de euro. La botez am obținut 200.000 de euro', declara în fața instanței supreme, la finalul anului 2017, Lavinia Șandru.

Apă, canalizare și reabilitare 

Magistrații trebuie să se pronunțe cu privire la acest dosar al lui Darius Vâlcov, pe fond, în 8 februarie.

Într-un alt dosar, aflat pe rolul Tribunalului Dolj, Darius Vâlcov este judecat pentru alte două infracțiuni de luare de mită. În acest caz, potrivit publicației Gazeta de Sud, contractul în urma căruia fostul ministru Darius Vâlcov ar fi încasat comisioane avea ca obiect elaborarea studiilor de fezabilitate, proiectelor tehnice şi execuţia lucrărilor pentru izolarea termică a faţadelor de la 131 de blocuri din municipiul Slatina.

Darius Vâlcov a fost audiat la Tribunalul Dolj astăzi, 31 ianuarie, la o zi distanță după publicarea în Monitorul Oficial a deciziei Vioricăi Dancilă privind numirea sa în funcţia de consilier de stat în cadrul aparatului propriu al prim-ministrului României.


Citește și:

Declarațiile martorilor din procesul lui Darius Vâlcov. Ce au spus tatăl său și fosta soție, Lavinia Șandru, la ICCJ

Darius Vâlcov, consilier de stat în Guvernul Dăncilă. A fost consilier și în Guvernul Tudose

Loading...
Comentarii