Mergi direct la conținut »
Proiect de lege privind incompatibilitățile aleșilor; Consilierii care candidează să poată vota alegerea viceprimarului
Politică Libertatea > Ştiri > Politică

Proiect de lege privind incompatibilitățile aleșilor; Consilierii care candidează să poată vota alegerea viceprimarului

Proiect de lege privind incompatibilitățile aleșilor. Mai mulți parlamentari de la PSD și ALDE au depus în Parlament un proiect care dă posibilitatea consilierilor locali și județeni care candidează pentru funcțiile de viceprimar sau președinte și vicepreședinte de Consiliu Județean să poată vota în Consiliu. În prezent, legea nu le permite să voteze în cazul în care își depun candidatura pentru aceste funcții.

De Valentina Postelnicu,

Potrivit inițiatorilor proiectului de lege, toți cei care au calitatea de consilier local sau județean au capacitatea și dreptul de a vota alegerea președintelui Consiliului județean sau a viceprimarului.

”Interdicția candidaților în cauză de a participa la vot ar însemna, practic, o limitare a drepturilor electorale, în absența unei hotărâri judecătorești. Acest lucru presupune o încălcare a acestor drepturi cetățenești.

Parlamentarii dau exemplu altor funcții alese, și precizează că, pe acest criteriu, nici cel care candidează la funcția de președinte al României, sau pentru Parlament, nu ar trebui să își exprime votul.

Iohannis a retrimis Parlamentului legea care le permitea aleșilor locali să facă partea din Consilii de Administrație

Proiectul depus în Parlament nu este singular. De-a lungul timpului, aleșii au încercat să modifice regimul incompatibilităților, pentru cei aflați în funcții publice.

Un astfel de proiect a fost votat anul trecut în Parlament. Foștii parlamentari au votat ca aleşii locali să poată face parte din Consiliile de Administraţie ale regiilor autonome sau societăţilor comerciale de interes local. Proiectul a fost susţinut de toate partidele politice. Iniţiatorii, de la PNL, susţineau că actuala lege poate genera confuzii şi că aleşii locali nu pot gestiona corect treburile comunităţii dacă nu fac parte din adunările generale ale societăţilor de interes local sau naţional, și anume regiile de apă și canal.

TOLO: Cohortarea ta, stat cinic și nemernic! De ce vorbești așa despre părinții și bunicii noștri?
Recomandări

TOLO: Cohortarea ta, stat cinic și nemernic! De ce vorbești așa despre părinții și bunicii noștri?

 

Președintele Klaus Iohannis a trimis Parlamentului, spre reexaminare, legea care elimina această incompatibilitate.

”Considerăm că intervențiile legislative nu trebuie să afecteze substanța acestui regim și trebuie să fie realizate într-o modalitate clară, previzibilă, astfel încât, pe de o parte, alesul local să-și poată conforma conduita, iar pe de altă parte să fie exclusă posibilitatea unei interpretări care să genereze o practică neunitară. Or, legea transmisă la promulgare nu răspunde acestor cerințe”, spunea președintele în cererea de reexaminare.

Cele mai multe cazuri de incompatibilitate înregistrate în rândul aleşilor locali au vizat fix această problemă a numirii în consilii de administrație ale unor entități de interes public. Acest articol de lege a ajuns și la Curtea Constituțională, iar judecătorii CCR au decis că este constituțional. Agenţia Naţională de Integritate a anunțat că nu este de acord cu modificările şi spune că acestea pun în pericol toate deciziile date anterior în această speţă.

Close
Închide
  Close