”Există mai multe metale și aliaje care pot semăna vizual cu metalele prețioase. Atunci când sunt realizate bijuterii sau alte obiecte din aceste metale, ele ar putea induce în eroare și un ochi mai experimentat decât al consumatorului obișnuit, dacă nu se realizează o analiză specifică”, a spus acesta.
El a oferit ca exemplu un lanț din metal comun cu verigi terminale și închizător din aur. De asemenea, pietrele prețioase pot fi contrafăcute. ”În sens larg, orice piatră care nu este ce susține descrierea sa reprezintă o imitație”, a mai spus reprezentantul ANPC.
Cum sunt contrafăcute bijuteriile
Alte produse găsite pe piață de ANPC în urma unor controale sunt cerceii umpluți cu pilitură de plumb, cruce pandantiv din aur sau delfin pandantiv cu umplutură din pilitură de plumb, pentru mărirea artificială a greutății.
De
asemenea, există obiecte din metal comun acoperite cu un strat
subțire de metal prețios. Aceste obiecte nu pot fi depistate decât
după o analiză a obiectului făcută de specialiști.
ANPC
recomandă ca bijuteriile din aur, argint sau bătute cu pietre
semiprețioase să fie cumpărate numai din magazine autorizate, care
vând bijuterii. Autorizația ANPC trebuie afișată la loc vizibil,
în interiorul magazinului.
Oamenii ar trebui să evite cumpărarea de mărțișoare din metale prețioase de la vânzătorii ambulanți. La achiziționarea unui astfel de obiect, cumpărătorii trebuie să se asigure că primesc un Certificat de calitate în original, care trebuie să conțină obligatoriu detalii concrete, precise și complete referitoare la produsul cumpărat (titlul metalului, natura pietrelor, etc.).
De asemenea, certificatul trebuie să conțină datele de identificare ale operatorului economic de unde se achiziționează produsul. Clienții trebuie să primească factură sau bon fiscal și să ceară informații despre garanție, mai arată ANPC.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro