de Eli Driu
Centrul Național al Dansului București (CNDB) este singura instituție publică de cultură din România – instituție de spectacol – echivalentă unui teatru național, dedicată creației de dans contemporan. Bugetul pentru Bunuri și Servicii pentru anul 2019, alocat de Ministerul Culturii pentru CNDB, este redus cu 41% față de anul trecut, fapt ce-l face să devină aproape nefuncțional.

Reprezentanții centrului spun că peste 200 de artiști cu care colaborează vor fi afectați profesional, iar publicul, din ce în ce mai numeros, nu va mai avea acces la o mare parte din oferta unică a CNDB.

„A fost un happening spontan, nu protest organizat. Echilibrarea asta a unui ou crud e o practică mai veche de-a mea și mi s-a părut extrem de potrivită în acest context: CNDB e într-un aproape permanent dezechilibru, vulnerabil, fragil și sub semnul întrebării. Practica aceasta necesită răbdare, calm, atenție și concentrare”, a spus  Mihaela Alexandra Dancs, coregrafă și dansatoare independentă, colaboratoare cu CNDB, inițiatoarea flashmobului de la Ministerul Culturii.

Mihaela Alexandra Dancs - inițiatoarea flashmobului de la Ministerul Culturii

Mihaela Alexandra Dancs, inițiatoarea flashmobului de la Ministerul Culturii

Mihaela Alexandra Dancs a acordat și un scurt interviu pentru cititorii Libertatea.

– Care este motivul acestui flashmob?
– Pe 10 aprilie, CNDB a dat un comunicat prin care s-a anunțat bugetul pentru anul 2019, mai exact tăierea bugetului, lucru care de fapt însemnă anularea unor programare, întreruperea unor contracte și imposibilitate artiștilor de a-și desfășura munca în cadrul CNDB în condiții normale.

– Care a fost explicația oficială pentru reducerea bugetului?
– Oficial, ei au spus că nici n-au măcar tăiat foarte mult sau că nu prea au tăiat, ci că s-a primit același buget.

– Cât au tăiat de fapt?
– Sunt cifre de genul 45% față de anul trecut, 75% față de 2016. S-au făcut reduceri pe diverse categorii, atât pentru bunuri, cât și pentru servicii. CNDB este o instituție publică nevoită să plătească o chirie lunară pentru că spațiul e închiriat, chirie pentru care se cheltuie o bună parte din banii din buget. În felul acesta, banii pentru producție, pentru educație, pentru formare profesională, pentru difuzare de spectacole, pentru colaborări internaționale s-au împuținat foarte tare.

– Intenția voastră cu flashmobul de astăzi?
– Acțiunea de astăzi a fost inițiată de mine. Am invitat artiști independenți, persoane care sunt cumva în aceeași situație cu mine, persoane care susțin instituția, dar susțin și dansul contemporan în general. Intenția este aceea de a atrage atenția, de a semnala că lucrurile nu sunt deloc în regulă și evident că ne dorim o rectificare a bugetului, dar, chiar și cu aceasta, programele care deja au fost anulate nu pot fi făcute.

– Ce programe se anulează?
– Se anulează Festivalul Like CNDB, aflat la ediția a șasea, singurul festival local de profil. Se anulează în jur de 70%, deci o parte imensă a stagiunii naționale de dans, care presupunea difuzarea spectacolelor, producțiilor CNDB în țară, în alte centre culturale. Se anulează gala premiilor CNDB și unele colaborări din cadrul programului româno-francez care se desfășura în acest an. Nu doar artiștii sunt cei care vor suferi, ci și publicul. Instituția își poate pierde credibilitatea, adică lucrurile se duc tăvălug și noi nu avem cum să mai lucrăm.

flashmob-cndb-ministerul-culturii-11Icon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 10

 

Google News Urmărește-ne pe Google News