Mergi direct la conținut »
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > VIDEO/ Proteste în București, în fața Guvernului, și în principalele orașe din țară. Cioloș și Barna, prezenți în Piața Victoriei

VIDEO/ Proteste în București, în fața Guvernului, și în principalele orașe din țară. Cioloș și Barna, prezenți în Piața Victoriei

Un protest în Piața Victoriei împotriva ordonanțelor de modificare a legilor justiției a avut loc duminică, începând cu orele 18. Manifestații similare au avut însă loc și în alte orașe din țară, precum Cluj și Sibiu.

De Mihai Niculescu,

La acțiunea „Abrogați și apoi plecați” participă mai multe organizații civice, iar bucureștenii sunt așteptați să se alăture, protestul find declarat a se încheia la miezul nopții. Mişcările civice Corupţia Ucide, Geeks for Democracy, Iniţiativa România şi Rezistenţa și-au anunțat prezența în Piață, alături de parlamentari USR.

UPDATE 21.10. Oamenii strânși în Piața Victoriei și-au aprins telefoanele mobile iar piața a fost scăldată în lumini și culori.

UPDATE 20.50  Un conflict între mai mulți protestatari și jurnaliștii postului TV Antena 3 a fost semnalat de Jandarmeria Română, care a anunțat că persoanele care ar fi provocat incidentul au fost identificate și vor fi trase la răspundere. Mai multe persoane ar fi bruscat ziariștii, iar apoi și-au vărsat nervii pe carul de transmisie TV.

„În legătură cu incidentul în care mai multe persoane care participau la protestul din Piața Victoriei au intrat în conflict cu reprezentanții unei televiziuni din zonă, Serviciul Informare Relații Publice şi cu Publicul face următoarele precizări:

Persoanele respective au fost identificate și vor fi luate măsurile legale împotriva acestora pentru intenția de a tulbura adunarea publică.

Recomandăm participanților la manifestația publică să se delimiteze şi să nu încurajeze astfel de comportamente violente”, a transmis Jandarmeria Capitalei.

UPDATE 20.40. Manifestanții din Piața Victoriei flutură steagurile României și Uniunii Europene, iar un tânăr a afișat un mesaj extrem de dur la adresa puterii.

UPDATE 20:30. În Piața Victoriei sunt prezenți peste 10.000 de oameni, iar printre mesajele lor se aude tot mai des cerința organizării alegerilor anticipate.

UPDATE 19: 50: La protest sunt prezenți liderul PLUS, Dacian Cioloş, și liderul USR, Dan Barna. Aceștia au vorbit cu jurnaliștii, au criticat ordonanțele pentru modificarea legilor Justiției, modul în care guvernul gestionează președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene și au atacat acțiunile PSD, în general, și ale lui Liviu Dragnea, în particular, întreprinse de când social-democrații au ajuns la guvernare.

„Toată piața este din nou plină, arată că românii sunt doi nou gata să reacționeze și nu putem să rămânem indiferenți la ceea ce se întâmplă. Nepăsarea și neimplicarea pot să ne aducă la un nou început de dictatură comunistă”, a spus Dan Barna.

„Singura soluție o reprezintă alegerile anticipate. Este un guvern care guvernează exclusiv pentru Liviu Dragnea”, a mai spus Dan Barna.

Ordonanța în sine este un lucru foarte grav, modalitatea nu mai contează. În momentul de față avem o majoritate, un guvern PSD-ALDE care încearcă să transforme justiția în serviciu de casă, în servicii particulare PSD-ALDE. Acest lucru nu poate fi acceptat pentru că dacă acceptăm acest lucru, perspectiva alegerilor libere se îndepărtează foarte mult, astfel că alegerile anticipate devin o prioritate pentru România. Faptul ca această guvernare, care la trei patru luni aruncă societatea în haos, confiscând încă o instituție, justiția, nu poate fi acceptat” a completat liderul USR.

Dan Barna: „Exact acum doi ani, Guvernul Grindeanu, după ce a dat ordonanța 13, atunci noaptea ca hoții a înțeles grozăvia gestului și în urma protestelor societății a retras-o. Suntem la doi ani mai târziu când filmul pare că se repetă iar doamna Dăncilă s-a gândit brusc că poate niște consultări ar putea să o lămurească dacă a fost bine sau rău că a semnat pe acea fițuică făcută de domnul Toader. Am încredere că acest protest și acțiunile din zilele următoare vor duce la un rezultat similar, e necesar asta, respectiv această ordonanță să fie retrasă, pentru că magistrații știu foarte bine ce înseamnă această ordonanță, știu foarte bine că vor fi subordonați unor ordine de la partid, de la PSD și de aceea este și protestul lor din aceste zile și de aceea este foarte bine că au ieșit să protesteze”.

(…)

„Am ajuns în situația în care nimeni nu mai are încredere în acest guvern. Nu mai există în societate vreo componentă profesională care să spună da, acest guvern procedează corect, avem încredere în guvern. Este un guvern care guvernează exclusiv pentru Liviu Dragnea. Nu mai putem continua așa”.

Dan Barna: „Mediul rural ne transmite că nu se mai poate, Liviu Dragnea este un hoț”

Ideea că mediul rural l-ar susține pe Liviu Dragnea sau ar susține PSD-ul nu mai este de actualitate de mult timp. În toamna și vara anului trecut, când s-a desfășurat campania Fără Penali, am călătorit împreună cu colegii mei exact în mediul rural, în toată România și foarte mulți cetățeni din mediul rural ne spuneau acest lucru: nu se mai poate cu furtul, nu se mai poate, Liviu Dragnea este un hoț. Acest mesaj este în mediul rural, nu este numai în Piața Victoriei, ceea ce arată că întreaga societate înțelege ceea ce se întâmplă, pricepe că o mână de infractori au confiscat conducerea României și de doi ani și jumătate în loc să discutăm de infrastructură sau spitale, căci vedem ce tragedii se întâmplă în spitale, discutăm despre dosarele lui Liviu Dragnea și această adunare de mii de oameni din Piața Victoriei și din celelalte orașe și municipii din România este din nou despre problemele penale ale lui Liviu Dragnea, nu este despre dezvoltarea Românei. Nu mai putem continua așa, USR și PLUS sunt aici exact pentru a susține acest mesaj pe care cetățenii ni-l transmit din mediul rural până-n centrul Bucureștiului” a spus Dan Barna.

Dacian Cioloș:Săptămâna viitoare vom contesta la Curțile de Apel din țară această ordonanță(…) pericolul este să izoleze România de lume și țările democrate. Noi avem nevoi de investiții și aceste investiții nu vin dacă nu există vizibilitate și predictibilitate. Guvernul modifică de un an și ceva la fiecare lună Codul Fiscal, nu există claritate, justiția este atacată și iată că acum e momentul când partidele politice sunt prezente și își asumă responsabilitatea politică”.

Eu sper ca magistrații să-i explice doamnei Dăncilă că ce a făcut Guvernul nu se face într-o țară democrată (…) dacă domnul Dragnea sau altcineva din Guvern își imaginează că pot să facă ce vor într-o Românie europeană se înșală. Iată, domnul Dragnea s-a convins chiar la Madrid că tocmai oamenii din familia lui politică înțeleg foarte bine și foarte clar ce se întâmplă în România” a spus Dacian Cioloș, referitor la anunțul premierului Dăncilă de a convoca luni magistrații la discuție.

UPDATE 19.20. La Timișoara, s-au strâns aproape 500 de manifestanți, la fel și la Brașov, unde protestatarii mărșăluiesc către centrul orașului, către Piața Sfatului.

 

 

UPDATE 18.30. Aproape 2.000 de oameni s-au strâns în Piața Victoriei, la o jumătate de oră de la începerea oficială a protestului împotriva OUG-urilor de modificare a legilor justiției.

Mobilizarea a avut loc pe Facebook, iar organizatorii au răspândit și mesajul filosofului Mihai Șora.

Mihai Şora a anunţat că va participa la protestul anunţat duminică seara, în Piaţa Victoriei, împotriva OUG pe legile justiţiei şi îndeamnă oamenii să ia atitudine.

„Bună dimineaţa, oameni buni! Soare cu dinţi la Bucureşti, minus patru grade, o lumină toscană, nicio adiere de vânt(…) „Ne vedem mâine seară în Piaţa Victoriei: câtă frunză, câtă iarbă, toate firicelele de praf din acest colţ de ţară”, a scris Şora sâmbătă pe Facebook.

„Oameni buni, dacă nici astăzi, după Ordonanța de Urgență, nu vedeți – adică NU VEDEȚI! – spre ce ne îndreptăm, dacă nici astăzi nu înțelegeți – NU ÎNȚELEGEȚI! – ce înseamnă și încotro ne duce subordonarea magistraților de către politicieni, înseamnă că suntem pierduți, ca nație, pentru alte câteva decenii. Noapte bună, România!” a adăugat filosoful.

„Noi nu spunem noapte bună! Pentru că noi vedem și știm câtă dreptate are domnul Șora, în mesajul de mai sus. De aceea, noi ne vedem în Piața Victoriei. Ca să-i OPRIM. Și ca să putem spune, din nou, Bună dimineața, România!”, este manifestul pe pagina de Facebook a evenimentului.

Tonul protestelor a fost dat chiar de către magistrați care au ieșit în fața instanțelor vineri, în București în în principalele orașe ale țării. Judecătorii și procurorii au anunțat că nu vor mai analiza decât cauzele urgențe, cu arestați, care impun o soluționare urgentă, restul urmând a fi amânate, invocându-se diferite motive procedurale.


Citește și: CORESPONDENȚĂ DIN MADRID / Ana Gomes, europarlamentarul care l-a huiduit pe Dragnea: „Românii votează cu picioarele, pleacă din ţară din cauza corupţiei. Nu putem închide ochii la asta” / VIDEO


 

Close
Închide
  Close