Libertatea a discutat cu Ana Gomes pentru a vedea ce a motivat-o să strige la Liviu Dragnea, dar şi de ce ea este una dintre puţinele voci critice în mod public.

Corespondență de Ștefan Pană (Museo Reina Sofia, Madrid)
Ana Gomes spune că a fost contrariată să îl vadă pe Liviu Dragnea vorbind de la tribuna Congresului, cu Frans Timmermans în primul rând, deşi candidatul PES la şefia Comisiei Europene este un susţinător fervent al statului de drept.

„Se întoarce împotriva noastră, a socialiştilor, să continuăm să acceptăm pe cineva ca Liviu Dragnea în rândul nostru, când ştim foarte bine: cauţi pe Google România şi OLAF şi sunt pagini întregi care explică modul în care Liviu Dragnea este acuzat că a creat un grup infracţional pentru a frauda fonduri europene”, spune europarlamentarul.

Problema, spune ea, nu este doar a României, ci a întregii Uniuni Europene, a cărei credibilitate este afectată.

„Socialiştii nu pot închide ochii”, insistă ea.

Cu toate acestea, vocea ei a fost singulară. Deşi mulţi lideri PES păreau să se delimiteze de Liviu Dragnea şi nici nu i-au ascultat discursul, aşa cum a arătat Libertatea, doar Ana Gomes s-a exprimat public.

CORESPONDENȚĂ DIN MADRID / Ana Gomes, europarlamentarul care l-a huiduit pe Dragnea: "Românii votează cu picioarele, pleacă din ţară din cauza corupţiei. Nu putem închide ochii la asta" / VIDEO

„La ce sunt bune manifesturile dacă acceptăm corupţia?”

Europarlamentarul portughez dă vina pe mentalitatea de membru de partid pentru faptul că nu i s-au mai alăturat public şi alţi colegi.

„Există o logică ce tinde să transforme activiştii şi liderii în aparatcici (carierişti politici – n.r.). Este incredibil. Câţiva oameni au venit să mă susţină după aceea, dar la momentul discursului nu s-au folosit de ocazie pentru a striga ce trebuia strigat. Eu o voi face. Nu îmi pasă. Ştiu că îi enervez pe mulţi, dar vreau să enervez”, explică Ana Gomes, în interviul pentru Libertatea.

Eurodeputata a ironizat şi lansarea manifestului PES privind temele economice şi sociale, care n-ar avea valoare fără o reală întărire a luptei anticorupţie peste tot în Europa.

„La ce sunt bune hârtiile şi manifestele măreţe, dacă închidem ochii la corupţii care fac fix invers de ceea ce noi susţinem public”, spune ea.

„E păcat de tinerii români”

Problema este una a întregii societăţi româneşti, este de părere Ana Gomes.

„Mulţi tineri români vorbesc şi votează cu picioarele – pleacă din ţară. E păcat. România are nevoie de tinerii ei şi mulţi pleacă pentru că nu găsesc condiţii bune din cauza corupţiei”, spune ea.

A descris-o pe Dăncilă ca fiind „omul de paie” al lui Dragnea

Nu este prima oară când socialista portugheză are o poziție critică la adresa liderilor PSD din România. În luna martie a anului trecut, Gomes a numit-o pe Viorica Dăncilă, premierul României, drept „omul de paie” al lui Liviu Dragnea.

Replica a venit după ce Dăncilă a comparat-o pe Gomes cu Monica Macovei pentru felul în care „își defăimează țara”.

„În primul rând, mă mir că această doamnă vorbeşte. Credeam că e mută. În atâţia ani în care am fost împreună în grupul socialist în Parlamentul European, eu nu am auzit-o să deschidă gura vreodată” spunea atunci Gomes.