Mergi direct la conținut »
Protest în saci de cadavre la Guvern și în fața Ministerului Finanțelor. Artiștii s-au culcat pe trepte în sacii desenați cu simbolurile unei case de modă de lux / VIDEO
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România

Protest în saci de cadavre la Guvern și în fața Ministerului Finanțelor. Artiștii s-au culcat pe trepte în sacii desenați cu simbolurile unei case de modă de lux / VIDEO

Protest inedit în fața sediului Ministerului Finanțelor și în fața Guvernului. Mai mulți artiști și manageri din domeniul culturii s-au culcat îmbrăcați în saci de cadavre pentru a-și exprima nemulțumirea față de reducerea bugetului Administraţiei Naţionale a Fondului Cultural (AFCN).

De Răzvan Mihalașcu,

Artiștii au urcat scările din fața Ministerului Finanțelor, unde s-au culcat pe trepte în saci pe care erau desenate simbolul unei case de modă de lux.

„Nu vă supăraţi dar nu e normal să staţi aşa pe jos. Nu vă e frig? Am înţeles că vă e foame, dar frig? Şi cât o să staţi aşa? Ce facem? Chemăm Salvarea?”, i-a întrebat o persoană care a ieşit din Minister purtând un halat alb, conform Mediafax.

„Teodorovici a îmbrăcat cultura în lux. Cultura: O colecţie acum -30%. Reducere finală” este mesajul înscripționat pe un banner care a fost desfășurat în fața Ministerului Finanțelor.

Protestul s-a încheiat într-un minut, după ce toți artiștii au ieșit din saci și s-au plecat din fața instituției publice.

La scurt timp, nouă protestatari au repetat gestul în faţa Guvernului. Jandarmii trimiși în Piața Victoriei le-au cerut protestatarilor să îl identifice ce inițiatorul acțiunii manifestației.

Protestul s-a încheiat după aproape 10 minute.

„Administraţia Naţională a Fondului Cultural are trei sesiuni în fiecare an. Două sunt destinate finanţării proiectelor culturale, una, proiectelor editoriale. Anul acesta, a doua sesiune nu a mai putut să aibă loc aşa cum se întâmpla până acum. Multe proiecte care ar fi putut trece de evaluarea calitativă nu vor mai avea loc în acest an, toţi cei implicaţi în realizarea lor, pe care eu îi estimez undeva la 350 de persoane, nu îşi mai primesc banii în acest an şi mulţi nu vor mai putea să beneficieze de actul cultural şi social. E important de spus Administraţia Naţională a Fondului Cultural e singurul finanţator cultural naţional care instituţie care practică finanţare în mod transparent şi alocă bani pentru intervenţie culturală şi educaţie prin culturală, ceea ce nu se întâmplă cu alte instituţii”, a spus Nona Şerbănescu, de la Asociaţia pentru Promovarea Artelor Contemporane.

„Consiliul AFCN este nevoit să anunţe reducerea bugetului alocat pentru sesiunea II/2019 cu 30%, reducere ce se va aplica la fiecare arie de finanţare, pentru a se încadra în 31 milioane lei (din care 20 de milioane de lei au fost alocate sesiunii I/2019)”, anunţă Administraţia Naţională a Fondului Cultural.

sursă foto: captură video Facebook


Citește și:

Ce a fost în spatele protestului de pe scena teatrului din Cluj. Jurnalista Libertatea Oana Moisil a vorbit cu actorii care au inițiat „rebeliunea de pe scenă” și scrie despre inițiativele culturale care se străduiesc să rămână independente


 

Close
Închide
  Close