MENIU CAUTĂ
, de Răzvan Mihalașcu, Valentina Postelnicu

Protest la Ministerul Finanțelor față de registrul care ar bloca activitatea ONG-urilor. „E un abuz de putere”

Distribuie

Zeci de oameni au ieșit în stradă, vineri, în fața Ministerului de Finanțe, nemulțumiți de proiectul autorităților care ar lăsa organizațiile neguvernamentale fără finanțări. Proiectul Ministerului prevede crearea unui registru pe care toate ONG-urile trebuie să îl compleze obligatoriu până la 1 aprilie pentru ca acestea să funcționeze și să primească donații.

Protestul a fost inițiat de fondatoarele asociației „Dăruiește Viața”, care construiește singurul spital privat bazat pe donații pentru copiii bolnavi de cancer.

Oana Gheorghiu și Carmen Uscatu susțin că Ministerul Finanțelor a publicat joi noaptea un registru pe care toate organizațiile neguvernamentale trebuie să îl completeze obligatoriu până la 1 aprilie pentru a putea funcționa și primi donații. Ele au atras atenția că în acest registru, ONG-urile sunt obligate să depună o declarație pe proprie răspundere în care să menționeze că fac obiectul de activitate pe care îl desfășoară, în cazul de față, îngrijirea copii bolnavi de cancer.

În plus, Ministerul Finanțelor îi obligă să atașeze acestui registru acte din care să reiasă faptul că ONG-ul nu are datorii la stat, precum și bilanțul anual de activitate.

„Toate aceste acte există în baza de data a Ministerului de Finanțe. Este o bătaie de joc faptul că aceste acte există și pot fi accesate doar cu un click”, a declarat  pentru Libertatea Oana Gheorghiu, reprezentanta ONG-ului „Dăruiește Viața”.

Ministrul de Finanțe și-a trimis inițial o angajată a instituției care să le cheme la discuții pe cele două inițiatoare ale acestui protest, însă ele au refuzat invitația, spunând că abia au văzut acest registru azi noapte.

Ulterior, Eugen Teodorovici a ieșit personal în fața Ministerului pentru a vorbi cu cei aproape 20 de protestatari.

„Ne-am oprit activitatea timp de 15 minute, pornind de la campania #șîeu, și am venit aici să protestăm pentru abuzul pe care-l comiteți din nou asupra ONG-urilor cu acest registru în care ne cereți să dăm”, au spus inițiatoarele protestului.

„Ați văzut pe site un proiect de ordin de ministru. Dacă vreți și aveți disponibilitatea să discutăm la Finanțe pe acest document”, a răspuns Eugen Teodorovici.

Le-a spus acestora că Ministerul Finanțelor este deschis sugestiilor și le-a cerut celor două reprezentante ale ONG-ului să vină cu sugestii.

 

Acesta este un proiect de document pus tocmai pentru dezbatere publică. Dacă aveți observații, propuneri de schimbări, simplificare, sunteți binevenite cu aceste propuneri”, a precizat Eugen Teodorivici.

„Este o recomandare a Curții de Conturi a României care spune foarte clar că aceste fonduri care sunt din ceea ce statul ar trebui să încaseze, să știm exact unde se duc ele. Acestea sunt recomandările.

Reprezentantele ONG-ului speră ca obiecțiile pe care le-au adus proiectului să fie luate în seamă de autorități.

„Ministrul reacționează la presiunea noastră. Sper să rezolvăm și să nu fie nevoie să mergem în instanță și sper că a înțeles că este inutil ceea ce încearcă să facă acum și chiar e un abuz de putere”, a spus  Oana Gheorghiu.

 

 


Citește și:

Primele filmări de la Mărculești, lagărul care apare în documentele istorice găsite în dosarul ”Moscova 2”!

EXCLUSIV | Le dădeau alimente amestecate cu nisip! Dosarul „Moscova 2”, care reinventariază tezaurul românesc dus la ruși, conține și dovezi ale masacrului împotriva evreilor din Basarabia aflată în România Mare

Numele domnitorului român Șerban Cantacuzino a fost înscris pe încărcătoarele armei folosite în atacul din Noua Zeelandă, în care 49 de oameni au fost uciși / FOTO


 

Comentarii