Protestul Sanitas a început în jurul orei 9:30. „Foşti eroi în pandemie, spor mai mic ca-n primărie”, „Epuizaţi”, „Nu lăsaţi sănătatea să moară” sunt mesajele de pe pancartele sindicaliştilor.
„Suntem prezenţi la ministerul responsabil cu gestionarea banului public pentru a cere o majorare cu cel putin 20% a salariilor tuturor categoriilor profesionale care lucrează în Sănătate şi Asistenţă Socială! Guvernanţii trebuie să înţeleagă că răbdarea noastră, a angajaţilor din cele două domenii, a ajuns la limită. Nu mai acceptăm amânări, explicaţii false sau promisiuni fără acoperire”, au transmis sindicaliştii.
Aceştia afirmă că acest protest este „primul pas către greva generală în cele două sisteme”.
Sindicaliştii anunţă, de asemenea, că nu mai acceptă explicaţia potrivit căreia nu sunt bani la buget: „Resurse financiare sunt, doar că trebuie corect şi echitabil utilizate”. „Nu mai acceptăm asigurări de creştere salarială cu trimitere la noua lege a salarizării. Legea trebuia să fie deja în vigoare de la 1 ianuarie a acestui an, însă ea nu este în acest moment nici măcar în stadiul de proiect finalizat”, au mai transmis sindicaliştii.
Protestatarii mai cer declanşarea grevei generale în sistem, ziua de 18 ianuarie fiind termenul-limită stabilit pentru strângerea numărului de semnături necesare pentru un astfel de demers.
Miercuri, medicii de familie, dar şi din ambulatoriile de specialitate au protestat în faţa Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Şefa CNAS i-a primit la discuții pe reprezentanții medicilor și a afirmat că CNAS este deschisă la propuneri clare de rezolvare a problemelor, dar mai întâi trebuie făcută o evaluare a impactului financiar al acestora.
Foto: Dumitru Angelescu/Libertatea
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
anam1 • 19.01.2024, 12:37
Ar trebui să nu se mai oprească din salarii contribuția la sănătate ca oricum dam bani și pe medicamente și pe consult, etc.