Mergi direct la conținut »
UPDATE. PSD îl propune în CNSAS pe Cazimir Ionescu, inculpat în dosarul Mineriadei
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > UPDATE. PSD îl propune în CNSAS pe Cazimir Ionescu, inculpat în dosarul Mineriadei

UPDATE. PSD îl propune în CNSAS pe Cazimir Ionescu, inculpat în dosarul Mineriadei

PSD îl propune în CNSAS pe Cazimir Ionescu, inculpat în dosarul Mineriadei. Noul Colegiu al Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii a fost avizat, marți, în comisiile de specialitate, iar miercuri urmează să fie votat  de plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului.

De Valentina Postelnicu,

UPDATE ora 15.50 Comisiile juridice ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au dat aviz favorabil, marţi, tuturor persoanelor care au fost propuse să facă parte din Colegiul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), urmând ca miercuri acestea să fie validate prin vot de plenul Parlamentului.

Comisiile juridice reunite ale Parlamentului urmează să audieze marţi, de la ora 14,00, persoanele propuse pentru a face parte din Colegiul CNSAS, urmând ca miercuri ele să fie supuse votului de plenul comun.

Pentru aceste funcţii au fost trimise către Birourile permanente reunite mai multe propuneri. Preşedinţia a propus-o pe Alexandra Toader, iar Guvernul l-a propus pe Constantin Buchet.

PSD i-a propus pe Valentin Blănariu, Mihai Cioflâncă, Cătălin Boris Precul, Cazimir Ionescu, Nicolae Vuvrea; USR – pe Germina Nagâţ, UDMR – pe Ladislau Antoniu Csendes, ALDE – pe Marius Oprea, PMP – pe Florian Bichir.

Printre noii inculpaţi în dosarul „Mineriadei” se află și Cazimir Benedict Ionescu, căruia procurorii îi reproşează că a luat parte la organizarea atacului asupra manifestanţilor din Piaţa Universităţii, în vara lui 1990.

Cazimir Ionescu a negat acuzaţiile, potrivit Realitatea TV.

„Vorba unuia dintre procurorii care în timpul anchetei mi-a spus: da, într-adevăr dvs ati cam cazut ca musca in lapte. Pe 27 decembrie, când s a constituit biroul permanent al CFSN care deja fusese infiintat inainte, dupa refuzul Doinei Cornea, Anei Blandiana, al lui Mircea Dinescu, Dinescu spune Da, si eu sunt poet cred ca pot sa particip, dar îl cunosc foarte bine pe Cazimir Ionescu, Da, spune Ion Caramitru, noi îl cunoaștem, noi îl propunem pe Cazimir Ionescu și toți cei 70 de oameni au ridicat mâna. Așa am ajuns eu, folosesc sintagma, ca musca în lapte. Dvs credeti că eu aș fi putut să particip la luarea unei masuri în virtutea căreia prietenii mei să fie măturaţi?”, a declarat Cazimir Ionescu.

Incredibila călătorie a unui proaspăt demnitar. De la postări despre „Raluca Trotski Turcan” la funcția de consilier al acesteia
Recomandări

Incredibila călătorie a unui proaspăt demnitar. De la postări despre „Raluca Trotski Turcan” la funcția de consilier al acesteia

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a început, pe 20 februarie, judecarea în cameră preliminară a dosarului Mineriadei din 13-15 iunie 1990, în care fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman şi fostul director al SRI Virgil Măgureanu sunt acuzaţi de infracţiuni contra umanităţii.

Pasul care ar putea împinge SUA și Israelul la acțiuni militare împotriva Iranului. Interviu cu un expert în Orientul Mijlociu, despre ”jocul periculos” din regiune
Recomandări

Pasul care ar putea împinge SUA și Israelul la acțiuni militare împotriva Iranului. Interviu cu un expert în Orientul Mijlociu, despre ”jocul periculos” din regiune

Libertatea.ro a obținut în exclusivitate excepțiile depuse în procedura de cameră preliminară la instanța supremă în dosarul Mineriadei iar o excepție inedită de la dosar este cea a fostului vicepreședinte al CPUN, Benedict Cazimir Ionescu, care spunea judecătorului că procurorii militari care au instrumentat cazul ar fi „subiectivi”, „implicați emoțional”, „romancieri” și că ar fi fost mai degrabă interesați de latura politică decât de cea judiciară a speței.

Condițiile de organizare vor duce la amânarea procesului Mineriadei, spun surse judiciare. Acestea au declarat, pentru Libertatea, că dosarul Mineriadei se va amâna din cauza condițiilor limitate de primire a părţilor în sala de judecată pentru a asista la proces.

Sub denumirea de mineriada din iunie 1990 sunt cunoscute evenimentele care au avut loc în perioada 13-15 iunie 1990 în București, când forțele de ordine, susținute de mineri, au intervenit în forță împotriva protestatarilor din Piața Universității și a populației civile. A fost considerată cea mai sângeroasă, cea mai brutală ca stil și anvergură dintre toate acțiunile minerilor.

Ungaria se plângea că România a amenințat-o cu arme nucleare în 1989! Adevărul despre bomba atomică a lui Ceaușescu
Recomandări

Ungaria se plângea că România a amenințat-o cu arme nucleare în 1989! Adevărul despre bomba atomică a lui Ceaușescu

La finalul anului trecut, după mai bine de 26 de ani de la evenimentele din 13-15 iunie 1990, procurorii militari din Parchetul instanţei supreme i-au pus sub inculpare în dosarul Mineriadei pe fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman, fostul director al SRI Virgil Măgureanu şi fostul viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu. Acuzațiile sunt infracţiuni contra umanităţii.

Citește și: EXCLUSIV/Gabriel Constantin, actorul român care joacă în filmul despre viața lui Picasso. ”Am ales calea cea mai grea: am dat audiție”

Close
Închide
  Close