Mergi direct la conținut »
(Publicitate) Obligație sau aprecierea unui serviciu bun: Cât și cui lăsăm bacșiș?
Bani și Afaceri Libertatea > Ştiri > Bani și Afaceri > (Publicitate) Obligație sau aprecierea unui serviciu bun: Cât și cui lăsăm bacșiș?

(Publicitate) Obligație sau aprecierea unui serviciu bun: Cât și cui lăsăm bacșiș?

Calcularea bacșișului poate fi un moment stresant pentru mulți oameni, întrucât nu există o regulă clară care să stabilească suma exactă pe care să o oferi celui ce te-a servit. Iar când vorbim de tipuri de servire alternative față de luarea mesei într-un restaurant (fast-food, to go, livrare), lucrurile se complică și mai mult.

Suplimentarea notei de plată cu o sumă destinată persoanei care te-a servit a devenit o practică uzuală a lumii moderne, însă cum știi cât să îi oferi acesteia, pentru a-i recompensa serviciul pe care ți l-a oferit? Vei regăsi în articolul ce urmează o analiză detaliată a acestei reguli nescrise a societății, precum și un ghid care să te ajute să stabilești cât să acorzi chelnerului, curierului, sau celui ce ți-a preparat mâncarea într-un fast-food.

Ce înseamnă, de fapt, “să lași bacșiș”?

Această practică socială a luat naștere în Anglia, în perioada dinastiei Tudor (secolul XVI), când musafirii ce erau găzduiți peste noapte în casele nobilimii lăsau servitorilor o sumă modică de bani, reprezentând un semn de mulțumire simbolică pentru serviciile oferite.

În secolul XVII, în cafenelele din Londra deja se obișnuia ca cel ce servește la mese să primească o valoare suplimentară notei de plată, de la clienții săi. În țara noastră, bacșișul (cuvânt de origine turcă) a început să apară odată cu domniile fanariote, când cu ocazia sărbătorilor religioase, slugile domnești primeau sume de bani de la boierii Divanului, precum și de la propriul domn.

Acestea reprezentau un act de caritate, dar și o apreciere a muncii bine făcute, în vederea fidelizării supușilor. În era modernă, a lăsa bacșiș celui ce te-a servit denotă o apreciere a localului, a serviciilor primite și a alimentelor sau băuturilor consumate.

Fiica acestei românce e atât de frumoasă, încât toate televiziunile 'se bat' pe ea! Cum arată tânăra
Recomandări

Fiica acestei românce e atât de frumoasă, încât toate televiziunile 'se bat' pe ea! Cum arată tânăra

De cealaltă parte a monedei, lipsa bacșișului la nota de plată înseamnă, adesea, faptul că clientul nu a fost mulțumit de servire, sau de calitatea produselor servite. Deși în unele țări este considerată o jignire, în România se obișnuiește ca valoarea notei de plată să fie suplimentată cu o sumă de bani.

Cine și cât primește bacșis?

În funcție de serviciul prestat, valoarea bacșișului diferă, astfel că mai jos ai un ghid care să te ajute să stabilești cui ar trebui să îi lași bacșiș, dar mai ales cât.

  • Servire la masă, într-un restaurant sau cafenea. Pentru un chelner care a

servit în mod ireproșabil la masă, se obișnuiește ca nota de plată să fie suplimentată cu 20-30%. Poți transmite un mesaj prin diminuarea procentului la 5-10%, dacă nu ai fost în totalitate mulțumit de serviciile oferite, însă să lași zero bacșiș este considerată o mișcare jignitoare. Ține cont de faptul că salariile chelnerilor sunt stabilite ținând cont de practica bacșișului.

Ce s-a întâmplat la 6:19 dimineața la petrecerea de nuntă a Teodorei Becali. A apărut filmarea
Recomandări

Ce s-a întâmplat la 6:19 dimineața la petrecerea de nuntă a Teodorei Becali. A apărut filmarea

  • Localuri cu mâncare “la pachet”. În cazul localurilor ce oferă meniuri to go,

există așa numitele tipping jars (borcane pentru bacșiș), în care clienții pot (dar nu sunt obligați) să lase monede sau bancnote de valoare mică (1-5-10 lei). Acest lucru se datorează faptului că nu există servire la masă, astfel că nu ești nevoit să recompensezi o modalitate de servire ce necesită o atenție sporită.

 

 

obișnuiește ca suma lăsată drept bacșiș să fie în jur de 10% din valoarea comenzii. În caz de condiții meteo nefavorabile, acest procent poate urca până la 20%. Chiar dacă există o taxă suplimentară de livrare, aceasta nu ajunge la curier, așa că oferă-i ceva pe lângă.

  • Localuri de tip fast-food. Pentru restaurantele ce oferă fast-food, bacșișul este

adesea nepermis, cei ce operează casele de marcat fiind instruiți să dea integral restul cuvenit clientului și să refuze, inițial, orice bacșiș. Odată exprimat refuzul, dacă clientul insistă, rămâne la latitudinea angajatului să accepte suma de bani sau nu.

Soția lui Gigi Becali, impecabilă la nunta fiicei, Teodora. Apariție de vis!
Recomandări

Soția lui Gigi Becali, impecabilă la nunta fiicei, Teodora. Apariție de vis!

  • Servicii de înfrumusețare (salon, spa). Se așteaptă ca aprecierea clienților

pentru serviciile primite să fie reprezentată de o sumă de bani de 15-20% din valoarea taxată de local.

Ai aflat care sunt așteptările angajaților din domeniul serviciilor, așa că la următoarea ieșire în oraș, sau comandă cu livrare la domiciliu, vei ști cum să îi răsplătești pentru maniera în care te-au servit. Verifică, înainte de a face calculele, dacă pe nota de plată este menționat faptul că bacșișul este inclus – există și astfel de localuri.

Close
Închide
  Close