Mergi direct la conținut »
PwC: Evaziunea la TVA din România, mai mare decât bugetele totale pentru educație, sănătate și investiții în infrastructură
Ştiri Libertatea > Ştiri > PwC: Evaziunea la TVA din România, mai mare decât bugetele totale pentru educație, sănătate și investiții în infrastructură

PwC: Evaziunea la TVA din România, mai mare decât bugetele totale pentru educație, sănătate și investiții în infrastructură

România are cel mai mare deficit de colectare a TVA din Uniunea Europeană, iar suma neîncasată, în valoare de 7,7 miliarde de euro anual, este mai mare decât sumele alocate anual de către Guvern pentru educație, sănătate și investiții în infrastructură, potrivit companiei de consultanță PwC.

De Daniel Ionașcu,

O soluţie în sensul creşterii gradului de colectare a TVA ar fi preluarea bunelor practici ale altor state membre, după consultări cu mediul de afaceri și Comisia Europeană, mai spune companie.

Informatizarea, soluția experților

”Există soluţii care au avut un rol important atât în creşterea gradului de colectare, cât şi din perspectiva impactului pozitiv asupra mediului de afaceri, precum: Dosarul Standard de Audit pentru taxe, obligativitatea utilizării unui software certificat pentru facturare, sau menţinerea unei baze de date pentru monitorizarea centralizată a TVA”, a afirmat Daniel Anghel, liderul diviziei de impozite şi taxe indirecte al PwC pentru Europa Centrală şi de Est.

Potrivit studiului, România a înregistrat o îmbunătăţire în privinţa colectării de TVA pe parcursul anului 2015, datorită reducerii TVA la alimente până la 9%.

Contul separat de TVA, sperietoarea firmelor

Guvernul a introdus recent contul separat de TVA, măsura fiind opțională de la 1 octombrie și obligatorie pentru toate firmele începând cu 1 ianuarie 2018. Măsura a fost aspru criticată de reprezentanții mediului de afaceri. Problema este că firma nu are acces la banii din contul de TVA și, astfel, practic, statul ia 19% din banii tuturor firmelor. Această măsură creează un gol de finanțare companiilor.

Anunțul de ultimă oră făcut de Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului „Matei Balş”
Recomandări

Anunțul de ultimă oră făcut de Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului „Matei Balş”

 

Măsura a fost modificată în comisiile din Parlament, astfel că de la 1 ianuarie doar companiile statului și cele care au contracte publice. Însă este de așteptat ca măsura să treacă în varianta Guvernului prin Legislativ din cauza nevoii masive de bani a statului.

Vosganian și oul din tigaie

Deputatul ALDE Varujan Vosganian a făcut înconjurul rețelelor sociale ieri, după ce a scris pe pagina sa de Facebook că țăranii care pun în tigaie un ou de la găina din curte păgubesc bugetul cu 50 de bani.

Close
Închide
  Close