Rabla 2025 pentru persoane fizice începe mai târziu

Potrivit AFM, sesiunea dedicată UAT-urilor și instituțiilor publice începe pe 4 iunie 2025, la ora 10.00, în timp ce sesiunea pentru persoane fizice începe pe 19 iunie 2025, la ora 10.00.

Ambele sesiuni vor rămâne deschise până la data de 27 noiembrie 2025, ora 23.59 sau până la epuizarea bugetului alocat.

Programul Rabla Auto 2025 le oferă persoanelor fizice posibilitatea de a accesa finanțare nerambursabilă pentru casarea autovehiculelor vechi, poluante, și achiziționarea de autovehicule noi, mai puțin poluante și mai eficiente energetic.

Cei interesați pot afla și ghidul complet al vehiculelor eligibile pentru casare în programul Rabla 2025.

Mașinile pe motorină nu sunt eligibile

„Rabla Auto rămâne una dintre cele mai eficiente căi prin care sprijinim direct populația să renunțe la mașinile vechi și să opteze pentru vehicule moderne, mai prietenoase cu mediul. Anul acesta am simplificat procedurile și am alocat un buget semnificativ, astfel încât cât mai mulți cetățeni să poată beneficia de acest sprijin”, a declarat Florin Bănică, președintele Administrației Fondului pentru Mediu.

În cadrul acestui program, nu este permisă finanțarea achiziției autovehiculelor alimentate cu motorină, pentru a încuraja utilizarea tehnologiilor mai prietenoase cu mediul.

Moartea lui Iliescu și moartea lui Băsescu. Opinie de Andrei Crăciun
Recomandări
Moartea lui Iliescu și moartea lui Băsescu. Opinie de Andrei Crăciun

Bugetul pentru programul Rabla 2025

Pentru persoanele fizice, suma alocată sesiunii de înscriere este de:

• 210.000.000 de lei pentru achiziționarea autovehiculelor noi cu sisteme de propulsie termică (cu ardere internă, inclusiv motorizare GPL/GNC) sau a motocicletelor și autovehiculelor cu sistem de propulsie hibrid;
• 400.000.000 de lei pentru achiziţionarea autovehiculelor noi plug-in hibrid sau a motocicletelor electrice și autovehiculelor pur electric sau cu pilă de combustie cu hidrogen.

Pentru instituțiile publice și unitățile administrativ-teritoriale, suma alocată sesiunii de înscriere este de:

• 30.000.000 de lei pentru achiziționarea autovehiculelor noi cu sistem de propulsie hibrid;
• 120.000.000 de lei pentru achiziţionarea autovehiculelor noi plug-in hibrid sau pur electric.

Programul oferă o procedură simplificată și acces rapid la finanțare, solicitanții înscriindu-se direct în aplicația informatică disponibilă pe site-ul AFM.

Ecotichete Rabla 2025, în funcție de mașină

Valoarea ecotichetelor acordate în cadrul programului Rabla Auto este următoarea:

• 37.000 de lei pentru achiziția unui autovehicul nou pur electric sau cu pilă de combustie cu hidrogen;
• 15.000 de lei pentru un autovehicul plug-in hibrid sau o motocicletă electrică;
• 12.000 de lei pentru un autovehicul nou cu sistem de propulsie hibrid;
• 10.000 de lei pentru un autovehicul nou cu motor termic (benzină, GPL/GNC) sau o motocicletă;
• 120.000 de lei pentru achiziția unui autovehicul nou plug-in hibrid sau pur electric de către instituțiile publice și UAT-uri.

Paradoxul pieței imobiliare românești: tranzacțiile scad, prețurile cresc. Locuințele costă acum mai mult ca în 2008, când România era în plină bulă imobiliară. Care sunt cauzele
Recomandări
Paradoxul pieței imobiliare românești: tranzacțiile scad, prețurile cresc. Locuințele costă acum mai mult ca în 2008, când România era în plină bulă imobiliară. Care sunt cauzele

Prin acest program, administrațiile locale și instituțiile publice pot accesa fonduri semnificative pentru reînnoirea parcului auto, fără obligația casării vehiculelor vechi. UAT-urile și instituțiile publice pot solicita până la 25 de ecotichete, fără intermediari, prin înscriere directă în aplicația informatică disponibilă pe site-ul www.afm.ro.

„Administrațiile publice locale și instituțiile publice vor beneficia de un sprijin real în procesul de modernizare a parcului auto. Este un pas esențial pentru promovarea mobilității durabile și reducerea emisiilor la nivelul serviciilor publice locale. Ne dorim să oferim cetățenilor, dar și autorităților, acces rapid la soluții de transport mai curate”, a adăugat Florin Bănică, președintele AFM.

De la debutul Programelor Rabla în România, peste un milion de autovehicule vechi au fost scoase din circulație, contribuind semnificativ la reducerea poluării și la modernizarea infrastructurii de transport.

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.